Στις τεχνολογίες υδρογόνου στρέφεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως μία λύση για τη μεταλιγνιτική εποχή της. Η Περιφέρεια έχει ήδη κατατεθεί πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενταχθεί στη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Οι τεχνολογίες υδρογόνου είναι ιδανικές για την αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για την παραγωγή ενέργειας, για μεταφορές και για θέρμανση, τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν για το θέμα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, και ο γενικός γραμματέας του Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Τα συνολικά κονδύλια που μπορούν να διατεθούν για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής, αλλά και από μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να φθάσουν και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ολοκληρωμένη πρόταση της Δυτικής Μακεδονίας θα κατατεθεί τον Μάιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την αρχική πρότασή της για τον Μηχανισμό και το Ταμείο και συζητήθηκαν με τους Ευρωβουλευτές όλες οι αρχικές Νομοθετικές προτάσεις.
Ο Μηχανισμός και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που ανακοινώθηκε προσβλέπουν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν εκείνες τις περιοχές της ΕΕ που επιθυμούν να επιτύχουν ομαλά την μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα διαβουλεύσεις σε όλα τα Ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα μέχρι και την τελική τους υιοθέτηση.
Η πρώτη κατανομή πόρων που ανακοινώθηκε για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν είναι ικανοποιητική για την χώρα μας και φυσικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

“Ο Μηχανισμός και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με την διαμόρφωση των κατάλληλων Εθνικών και Περιφερειακών πολιτικών θα αποτελέσουν το επόμενο άμεσο διάστημα πρωταρχικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής ώστε να συνδιαμορφωθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικών και πόρων που θα οδηγήσουν με ασφάλεια τη Δυτική Μακεδονία στην μεταλιγνιτική εποχή”, επισήμανε ο κ. Κασαπίδης.
Πρωταρχικός στόχος στη διαδικασία αυτή είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση αφενός όλων των θέσεων εργασίας και αφετέρου των οικονομικών και αναπτυξιακών κεκτημένων της περιοχής.
Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό αλλά και Περιφερειακό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί συντεταγμένα και με σχέδιο για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η ανασυγκρότηση της περιφερειακής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων σε νέες καινοτόμες και πράσινες τεχνολογίες όπως είναι αυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, με προεξάρχουσα εκείνη του Υδρογόνου, αποτελούν προτεραιότητα και συνάμα αναγκαιότητα τόσο για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal) και την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ίδια την δίκαιη μετάβαση στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

“Για την επίτευξη του Green Deal χρειάζονται περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αυτό φυσικά δημιουργεί μία μεγάλη ανάγκη για την αποθήκευση της ενέργειας, τόνισε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία του υδρογόνου και έχει ήδη παρουσιάσει πρωτοβουλίες να την υποστήριξή της με ευρωπαϊκά κονδύλια. Το πως θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και ειδικά στην Δυτική Μακεδονία όπου υπάρχει μία άμεση ανάγκη για διαρθρωτική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος το συνδιαμορφώνουμε, το προωθούμε και το αναδεικνύουμε το τελευταίο διάστημα ως HYDROGEN EUROPE σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο”.