Οι πρόσφατες εξελίξεις στη νομοθεσία σε όλον τον κόσμο έχουν καταστήσει την ισοτιμία τιμών (rate parity) ως ένα σημαντικό θέμα στη βιομηχανία φιλοξενίας.

Αλλά παρά τη συχνή εμφάνισή της στα νέα, η ισοτιμία τιμών παραμένει ένα περίπλοκο θέμα, καθώς αυτή λαμβάνει μια διαφορετική μορφή από τη μία αγορά στην άλλη.

Απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει με την ισοτιμία τιμών στην ευρύτερη ξενοδοχειακή βιομηχανία, δίνει η Trivago.
Ερευνητές της εξέτασαν ισοτιμίες τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο και δίνουν μία ολοκληρωμένη εικόνα τους, από τις απαρχές τους έως την τρέχουσα νομική τους θέση σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Τι είναι η ισοτιμία τιμών (rate parity);

Η ισοτιμία τιμών (rate parity) είναι μια νομική συμφωνία ανάμεσα στα ξενοδοχεία και στις online ταξιδιωτικές εταιρείες (OTA), σύμφωνα με την οποία το ξενοδοχείο εγγυάται τη χρήση της ίδιας τιμής και των ίδιων όρων για έναν συγκεκριμένο τύπο δωματίου, άσχετα από το κανάλι διανομής.
Η τιμή του δωματίου μπορεί να αλλάζει τακτικά, κάτι που σημαίνει ότι η ακριβής τιμή είναι ευέλικτη, ωστόσο, η τιμή πρέπει πάντα να παραμένει η ίδια σε όλα τα κανάλια διανομής, και τα απευθείας και τα έμμεσα.
Παρόλο που οι συγκεκριμένοι όροι κάθε συμφωνίας ισοτιμίας τιμών διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και τα συμβαλλόμενα μέρη, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες: η ευρεία ισοτιμία τιμών και η στενή ισοτιμία τιμών.

Ευρεία ισοτιμία τιμών

Η ευρεία ισοτιμία τιμών είναι η πιο περιοριστική μορφή μιας συμφωνίας ισοτιμίας.
Σε αυτές τις ρήτρες ένα ξενοδοχείο συμφωνεί να μη μειώσει τις τιμές δωματίων που χρεώνει το OTA για το εν λόγω ξενοδοχείο.
Αυτή η συμφωνία γενικά εφαρμόζεται σε όλα τα κανάλια διανομής, συμπεριλαμβανομένων άλλων OTA, καθώς και της ιστοσελίδας του ίδιου του ξενοδοχείου.

Στενή ισοτιμία τιμών

Η στενή ισοτιμία τιμών αναπτύχθηκε ως απάντηση στην παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη.
Τέτοιες ρήτρες γενικά επιτρέπουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές σε άλλα OTA, αλλά όχι δημοσίως online μέσω των δικών τους ιστοσελίδων.
Επίσης, οι ρήτρες στενής ισοτιμίας τιμών γενικά δεν απαγορεύουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες απευθείας τιμές, όταν αυτές προσφέρονται μέσω έμμεσων ή offline (εκτός ίντερνετ) καναλιών, όπως είναι τα email ή οι τηλεφωνικές κρατήσεις, ή στους πελάτες στα προγράμματα επιβράβευσης τους.

Πώς ξεκίνησε η ισοτιμία τιμών(rate parity);

Αυτοί που κάνουν franchise για αλυσίδες ξενοδοχείων ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τις συμφωνίες online ισοτιμίας τιμών, ώστε να αποτρέπουν τρίτους να διαφημίζουν χαμηλότερες τιμές από αυτές που προσέφεραν οι αλυσίδες.
Αργότερα, καθώς οι ξενοδόχοι άρχισαν να έχουν διαφορετικές τιμές ανά τύπο δωματίου, τα OTA ξεκίνησαν να εισαγάγουν την ισοτιμία τιμών στις διαπραγματεύσεις τους με τα ξενοδοχεία.