Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, UN Tourism, περισσότεροι από 285 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, περίπου 20% περισσότεροι από το πρώτο τρίμηνο του 2023, υπογραμμίζοντας την σχεδόν πλήρη ανάκαμψη του τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το 2023 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανέκτησαν στο 89% των επιπέδων του 2019, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές του τουρισμού παρέμειναν στο 97% και το άμεσο τουριστικό ΑΕΠ έφτασε στα ίδια επίπεδα με το 2019.

Η πρόβλεψη του UN Tourism για το σύνολο του 2024 δείχνει πλήρη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 2% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Σύμφωνα με αυτό, τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο οργανισμός του ΟΗΕ για τον τουρισμό δείχνουν ότι:

  • Η Μέση Ανατολή σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση, με τις διεθνείς αφίξεις να υπερβαίνουν κατά 36% τα προ πανδημίας επίπεδα το α’ τρίμηνο του 2024, ή 4% πάνω από το α’ τρίμηνο του 2023. Αυτό ακολουθεί μια εξαιρετική επίδοση το 2023, όταν η Μέση Ανατολή έγινε η πρώτη περιοχή που ανέκτησε τους προ πανδημίας αριθμούς (+22%).
  • Η Ευρώπη, ξεπέρασε για πρώτη φορά τα προπανδημικά επίπεδα για το τρίμηνο (+1% από το 1ο τρίμηνο του 2019). Η περιοχή κατέγραψε 120 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση.
  • Η Αφρική υποδέχθηκε 5% περισσότερες αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και 13% περισσότερες από το πρώτο τρίμηνο του 2023.
  • Η Αμερική ανέκαμψε επίσης, με τις αφίξεις να φτάνουν το 99% των επιπέδων του 2019.
  • Ο διεθνής τουρισμός γνωρίζει ταχεία ανάκαμψη στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου οι αφίξεις έφτασαν το 82% των προ πανδημικών επιπέδων, ενώ για το 2023 σημείωσαν άνοδο 65%.

Ο Γενικός Γραμματέας του UN Tourism κ. Zurab Pololikashvili δήλωσε ότι η ανάκαμψη του τομέα είναι ευπρόσδεκτη είδηση για τις οικονομίες μας και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν επαρκείς πολιτικές για τον τουρισμό και τη διαχείριση των προορισμών, με στόχο την προώθηση της βιωσιμότητας και της ένταξης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εξωτερικές επιδράσεις και ο αντίκτυπος του τομέα στους πόρους και τις κοινότητες.

  • Ανά υποπεριοχή, η Βόρεια Αφρική σημείωσε τις ισχυρότερες επιδόσεις το α’ τρίμηνο του 2014 με 23% περισσότερες διεθνείς αφίξεις από ό,τι πριν από την πανδημία, ακολουθούμενη από την Κεντρική Αμερική (+8%), την Καραϊβική και τη Δυτική Ευρώπη (και οι δύο +7%).
  • Η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη ξεπέρασε τα προ της πανδημίας επίπεδα κατά 1%, ενώ η Νότια Αμερική έφτασε ουσιαστικά στα επίπεδα του 2019.
  • Η Βόρεια Ευρώπη ανέκτησε το 98% των προ της πανδημίας επιπέδων, ενώ η Υποσαχάρια Αφρική και η Βόρεια Αμερική ανέκτησαν το 95%.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πολλοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο συνέχισαν να επιτυγχάνουν ισχυρά αποτελέσματα το α’ τρίμηνο του 2024, όπως το Κατάρ +177% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019, η Αλβανία (+121%), η Σαουδική Αραβία (+98%), η Τανζανία (+53%), το Κουρασάο (+45%), η Σερβία (+43%), τα Τερκς και Κάικος (+42%), η Γουατεμάλα (+41%) και η Βουλγαρία (+38%).

Οι ισχυρές επιδόσεις του διεθνούς τουρισμού φαίνονται επίσης στον Δείκτη Τουριστικής Εμπιστοσύνης του UN Tourism, ο οποίος έφτασε τις 130 μονάδες (σε κλίμακα από 0 έως 200) για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, πάνω από τις προσδοκίες (122) που είχαν εκφραστεί για την περίοδο αυτή στα μέσα Ιανουαρίου.

Εισπράξεις

Οι εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό έφθασαν το 2023 το 1,5 τρισ. δολ.

  • Ανά περιοχές, η Ευρώπη κατέγραψε τις υψηλότερες το 2023, με προορισμούς που κέρδισαν 660 δισ. δολάρια ΗΠΑ, υπερβαίνοντας τα προ της πανδημίας επίπεδα κατά 7%.
  • Οι εισπράξεις στη Μέση Ανατολή σκαρφάλωσαν 33% πάνω από τα επίπεδα του 2019.
  • Η Αμερική ανέκτησε το 96% των προ της πανδημίας εσόδων της το 2023 και η Αφρική το 95%.
  • Η Ασία και ο Ειρηνικός κέρδισαν το 78% των προ της κρίσης εσόδων τους, ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα σε σύγκριση με την ανάκαμψη των αφίξεων κατά 65% πέρυσι.

Τα συνολικά έσοδα των εξαγωγών από τον διεθνή τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εισπράξεων όσο και της μεταφοράς επιβατών, ανήλθαν, πέρυσι στα 1,7 τρισ. δολ, περίπου στο 96% των προ της πανδημίας επιπέδων Η συμβολή του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται ότι ανήλθε στα 3,3 τρισ. δολ. το 2023, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3%.

Αρκετοί προορισμοί πέτυχαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα όσον αφορά τις εισπράξεις αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας (+127%), της Τουρκίας (+82%), του Πακιστάν (+72%), της Τανζανίας (+62%), της Πορτογαλίας (+61%), της Ρουμανίας (+57%), της Ιαπωνίας (+53%), της Μογγολίας (+50%), του Μαυρίκιου (+46%) και του Μαρόκου (+44%).

Προοπτικές για πλήρη ανάκαμψη το 2024

Ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει πλήρως το 2024 υποστηριζόμενος από την ισχυρή ζήτηση, την ενισχυμένη αεροπορική συνδεσιμότητα και τη συνεχή ανάκαμψη της Κίνας και άλλων μεγάλων ασιατικών αγορών.

Ο τελευταίος δείκτης εμπιστοσύνης στον τουρισμό του UN Tourism δείχνει θετικές προοπτικές για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, με βαθμολογία 130 για την περίοδο Μάιος-Αύγουστος 2024 (σε κλίμακα από 0 έως 200), γεγονός που αντανακλά πιο αισιόδοξο κλίμα από ό,τι νωρίτερα φέτος.

Περίπου το 62% των εμπειρογνωμόνων του τουρισμού που συμμετείχε στην έρευνα εξέφρασε καλύτερες (53%) ή πολύ καλύτερες (9%) προσδοκίες για τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ το 31% προβλέπει παρόμοιες επιδόσεις με αυτές του 2023.

Οι προκλήσεις παραμένουν

Σύμφωνα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του UN Tourism, οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί αντίξοοι “άνεμοι” εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τον διεθνή τουρισμό και τα επίπεδα εμπιστοσύνης.

Η τελευταία έκθεση World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Απρίλιος 2024) αναφέρεται σε σταθερή αλλά αργή οικονομική ανάκαμψη, αν και μεικτή ανά περιοχή. Ταυτόχρονα, ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου και οι διαταραχές στο εμπόριο εξακολουθούν να μεταφράζονται σε υψηλό κόστος μεταφοράς και διαμονής.

Οι τουρίστες αναμένεται να συνεχίσουν να αναζητούν σχέση ποιότητας-τιμής και να ταξιδεύουν πιο κοντά στην πατρίδα τους ως απάντηση στις αυξημένες τιμές και τις συνολικές οικονομικές προκλήσεις, ενώ οι ακραίες θερμοκρασίες και άλλα καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιλογή προορισμού πολλών ταξιδιωτών.

Η αβεβαιότητα που απορρέει από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, τη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, αποτελούν επίσης σημαντικούς κινδύνους για τον διεθνή τουρισμό.