Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) πραγματοποίησε την 8η έκδοση του Παγκόσμιου Φόρουμ για τον Τουρισμό Γαστρονομίας σε συνδιοργάνωση με το Basque Culinary Center (BCC), με επίκεντρο τους δεσμούς μεταξύ προϊόντος, γαστρονομίας και τουρισμού.

Η προώθηση και η διατήρηση των τοπικών προϊόντων, η συνεισφορά του τουρισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη, η καινοτομία και τα απορρίμματα τροφίμων βρέθηκαν στο επίκεντρο καθώς το UNWTO και το BCC υποδέχτηκαν επίσης περισσότερους από 300 διαδικτυακούς συμμετέχοντες από 50 χώρες.

Ανοίγοντας το Φόρουμ, ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε:

«Ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προώθηση υπεύθυνων γεωργικών πρακτικών, στην προστασία της βιοποικιλότητας και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις κοινότητες να ευδοκιμήσουν και να προστατεύσουν την κληρονομιά και τις παραδόσεις τους και να γίνει μοχλός ανάπτυξης και διαφοροποίησης για προορισμούς που υποστηρίζουν τον οδικό μας χάρτη προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Ο Joxe Mari Aizega , Γενικός Διευθυντής του Basque Culinary Center, πρόσθεσε:

« Βρισκόμαστε σε μια εποχή που προωθούμε τη μετασχηματιστική δυναμική και συνδέουμε τον γαστρονομικό τουρισμό με την αγροτική ανάπτυξη. Η επικράτεια, η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι το κλειδί για την επιτυχή μετάβαση προς ένα νέο σενάριο στο οποίο θα προωθηθεί ένα μοντέλο υπεύθυνου γαστρονομικού τουρισμού με επίκεντρο τη φροντίδα για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Είναι απαραίτητο να προωθήσουμε βιώσιμες πρακτικές, να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας ως μοχλό ανάπτυξης και να προωθήσουμε την επαγγελματική ανάπτυξη του κλάδου, και να εργαστούμε για να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα και την ποικιλομορφία της γαστρονομικής προσφοράς».

Στην τελετή έναρξης συμμετείχαν επίσης η Rosana Morillo , Υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, ο Eneko Goia , δήμαρχος του San Sebastian, ο Azahara Domínguez , Αναπληρωτής Κινητικότητας, Τουρισμού και Εδαφικού Σχεδιασμού, του Επαρχιακού Συμβουλίου της Guipuzkoa και ο Javier Hurtado , Περιφερειακός Υπουργός Τουρισμού. Εμπορίου και Καταναλωτικών Υποθέσεων της βασκικής κυβέρνησης.

Με την ευκαιρία, οι παγκοσμίου φήμης σεφ Martin Berasategui και Pedro Subijana, διαβόητοι για τη συμβολή τους στη διεθνή αναγνώριση της βασκικής κουζίνας, ορίστηκαν Πρεσβευτές του UNWTO για Υπεύθυνο Τουρισμό.

Τουρισμός για Ανάπτυξη και Ανάπτυξη

Το Φόρουμ έθεσε τα φώτα της δημοσιότητας στον ρόλο του γαστρονομικού τουρισμού στη διατήρηση των τοπικών εδαφών και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Μια ομάδα υψηλού επιπέδου υπουργών τουρισμού – Βουλγαρίας, Πουέρτο Ρίκο και Ζιμπάμπουε επικεντρώθηκε σε πολιτικές που ενισχύουν τη γεωργία, τη γαστρονομία και τον τουρισμό. Οι συζητήσεις υπό την ηγεσία ειδικών επικεντρώθηκαν επίσης στην προστασία των γαστρονομικών παραδόσεων, την αξία των γεωγραφικών ενδείξεων, την προώθηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των αγροτικών περιοχών, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ευδοκιμήσουν σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο και τεχνολογικά προσανατολισμένο κόσμο.

Με τον γαστρονομικό τουρισμό έναν από τους πυλώνες της ατζέντας του UNWTO για την Αφρική – Τουρισμός για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, το Φόρουμ διερεύνησε επίσης τις δυνατότητες του κλάδου ως πηγή ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς σε όλη την περιοχή. Σε ειδική ομιλία, η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε, Auxillia C. Mnangagwa, αφοσιωμένη υποστηρικτής της αφρικανικής γαστρονομίας τόνισε ότι «ο γαστρονομικός τουρισμός παγκοσμίως έχει γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο προσέλκυσης τουριστών, ιδιαίτερα εκείνων που γνωρίζουν τη φυσική και θρεπτική αξία που ενσωματώνεται στο παραδοσιακά φαγητά. Ως έθνη θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αξιοποιούμε τις διατροφικές παραδοσιακές κουζίνες μας για να εξασφαλίσουμε μια υγιή διαβίωση και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των εθνών μας. Αυτό είναι σύμφωνο με τη φιλοσοφία μας που βασίζεται στην πολιτιστική κληρονομιά για την προώθηση του τουρισμού».

Επίσης με την ευκαιρία, ο UNWTO διόρισε την σεφ Fatmata Binta ως Πρέσβειρα Υπεύθυνου Τουρισμού για τον ρόλο της στην προώθηση της Αφρικανικής Γαστρονομίας και της κοινοτικής ανάπτυξης. Ο Chef Binta είναι ένας σύγχρονος νομαδικός σεφ συνδεδεμένος με την κουλτούρα, τα έθιμα και την κουζίνα των Fulani της μεγαλύτερης νομαδικής ομάδας στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Διαγωνισμός Startup Tourism Gastronomy

Στο Donostia – San Sebastian, επιλεγμένοι φιναλίστ από προηγούμενους Διαγωνισμούς Startup του UNWTO που εργάστηκαν για τη Γαστρονομία παρουσίασαν τις ιδέες τους. Οι λύσεις που παρουσιάστηκαν περιλάμβαναν εξαιρετικές, εξατομικευμένες γαστρονομικές εμπειρίες που επιμελήθηκαν διάσημοι σεφ (Searchef), βελτιστοποιώντας τη διαχείριση απορριμμάτων στη φιλοξενία (Eatinn), γιορτάζοντας τις γεύσεις του μαροκινικού street food (Machi Mouchkil), καθιερώνοντας πιστοποιήσεις βιωσιμότητας και οδηγίες εστιατορίων (Ecofoodies) και εισάγοντας μια τοπικά κατασκευασμένη, ποιοτική εφαρμογή παράδοσης φαγητού (Oh les Chefs).

Το Oh les Chefs αναδείχθηκε νικητής, κυρίως για τις ισχυρές του δυνατότητες για διεθνή επέκταση. Θα αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν αποκλειστικό χώρο εργασίας εντός του LABe- Digital Gastronomy Lab για έξι μήνες. Επιπλέον, η startup θα συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα Culinary Action!, γαστρονομικής επιχειρηματικότητας από το Basque Culinary Center και θα απολαύσει μια εξάμηνη συνδρομή στην GOe Digital Community.

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 700 startups από περισσότερες από 100 χώρες έχουν λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Οι αιτήσεις είναι πλέον ανοιχτές για την 4η Έκδοση του UNWTO Gastronomy Tourism Startup Competition σε συνεργασία με το Basque Culinary Center και με την υποστήριξη της Alpitour World.

Ένας οδικός χάρτης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στον τουρισμό
Αντλώντας από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οδικού Χάρτη για τη Μείωση των Απορριμμάτων Τροφίμων στον Τουρισμό, που κυκλοφόρησε από τον UNWTO σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, η συνεδρία «Κυκλικές λύσεις για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων» παρουσίασε διάφορες πρωτοβουλίες από ξενοδοχεία, εστιατόρια και εταιρείες κρουαζιέρας.

Οι λύσεις κυμαίνονταν από μέτρα πρόληψης, όπως προσεκτική προμήθεια και σχεδιασμός μενού. αναδιανομή του πλεονάσματος τροφίμων σε ευάλωτες ομάδες και επεξεργασία βιοϋλικών· σε κυκλικές στρατηγικές όπως η κομποστοποίηση ή η ανάκτηση ενέργειας. Οι συζητήσεις τόνισαν επίσης τη σημασία της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και των υποστηρικτικών κανονισμών και πολιτικών για την επιτάχυνση της αλλαγής.

Εναρκτήριο δείπνο που προσφέρεται από Chefs of the Collective Table
Το εναρκτήριο δείπνο του Φόρουμ παρέθεσαν Chefs της Mahaia Kolektiboa , μιας συλλογικότητας σεφ αφοσιωμένων στην εξέλιξη της βασκικής κουζίνας.

Aitor Arregi (Elkano), Jon Ayala (Laia Erretegia), Xabi Gorrotxategi (Casa Julián), Dani López (Kokotxa), Javi Rivero (AMA), Roberto Ruiz (HIKA), Gorka Txapartegi (Alameda) και Armintz Gorrotxategi (Rafa Gorrotx) , όλα αφοσιωμένα μέλη του Mahaia Kolektivoa, παρουσίασαν την ουσία της βασκικής κουζίνας, χαρακτηριστικό της Donostia – San Sebastian που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ο UNWTO ανακοινώνει τον διοργανωτή το 2024 του Παγκόσμιου Φόρουμ για τον Γαστρονομικό Τουρισμό

Το Φόρουμ του 2024 θα πραγματοποιηθεί στη Μανάμα του Μπαχρέιν, την πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί στη Μέση Ανατολή.

Ολοκληρώνοντας με βιωματικό τρόπο το Φόρουμ, αύριο, 7 Οκτωβρίου, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν από 6 διαφορετικές εκδρομές για να γνωρίσουν και να απολαύσουν την τοπική γαστρονομία.

Ομοίως, η παράλληλη εκδήλωση «Culinary Plaza», ανοιχτή στους ντόπιους και που διοργανώνεται από το Basque Culinary Center, σε συνεργασία με τον UNWTO, θα αναδείξει γαστρονομικές σπεσιαλιτέ από προορισμούς όπως η Ζιμπάμπουε, η Σαουδική Αραβία, το Πόρτο και η Μποτσουάνα. Θα το κάνει μέσω μιας γαστρονομικής έκθεσης σε μορφή αγοράς τροφίμων, όπου θα είναι δυνατό να εμβαθύνουμε στη γαστρονομική κουλτούρα αυτών των γωνιών του κόσμου και να δοκιμάσουμε την κουζίνα τους σε μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Το φετινό Φόρουμ διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και το Basque Culinary Center (BCC), με την υποστήριξη του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας , της βασκικής κυβέρνησης και του Επαρχιακού Συμβουλίου της Guipuzkoa , του Δημοτικού Συμβουλίου του Σαν Σεμπαστιάν .