Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών σημείωσαν πτώση 93% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το 2019. Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) που αποτυπώνουν τη σοβαρή επίδραση του COVID-19 στον τομέα.

Σύμφωνα με το νέο τεύχος του World Tourism Barometer, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 65% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου μείωση, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τα σύνορα τους. Kαι εισήγαγαν περιορισμούς ταξιδιού ως απάντηση στην πανδημία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών άρχισε να ανοίγει ξανά στους διεθνείς τουρίστες.

Το UNWTO αναφέρει ότι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, το 53% των προορισμών είχε μειώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις παραμένουν επιφυλακτικές και αυτή η τελευταία έκθεση δείχνει ότι οι κλειδαριές που εισήχθησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν τεράστια επίδραση στον διεθνή τουρισμό.

Η απότομη πτώση των αφίξεων έθεσε σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις.

Μετρώντας το οικονομικό κόστος

Σύμφωνα με τον UNWTO, η τεράστια πτώση της διεθνούς ταξιδιωτικής ζήτησης κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 μεταφράζεται σε απώλεια:

  • 440 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων.
  • 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων από έσοδα από τον διεθνή τουρισμό.

Αυτό είναι περίπου πενταπλάσιο της απώλειας των εσόδων από διεθνή τουρισμό που καταγράφηκαν το 2009 εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όλες οι παγκόσμιες περιοχές πλήττονται σκληρά

Παρά το σταδιακό άνοιγμα πολλών προορισμών από το δεύτερο εξάμηνο του Μαΐου, η αναμενόμενη βελτίωση των διεθνών τουριστικών αριθμών κατά τη διάρκεια της μέγιστης θερινής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο δεν πραγματοποιήθηκε.

  • Η Ευρώπη δέχτηκε το δεύτερο πιο σκληρό πλήγμα όλων των παγκόσμιων περιοχών. Με μείωση κατά 66% στις αφίξεις τουριστών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.
  • Η Αμερική (-55%), η Αφρική και η Μέση Ανατολή (και οι δύο -57%) υπέφεραν επίσης.
  • Ωστόσο Ασία-Ειρηνικός, ήταν η πρώτη περιοχή που αισθάνθηκε τον αντίκτυπο του COVID-19 στον τουρισμό. Με πτώση 72% στους τουρίστες για την περίοδο των έξι μηνών.

Σε υποπεριφερειακό επίπεδο, η Βορειοανατολική Ασία (-83%) και η Νότια Μεσόγειος Ευρώπη (-72%) υπέστη τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Όλες οι παγκόσμιες περιφέρειες και υποπεριφέρειες κατέγραψαν πτώσεις άνω του 50% στις αφίξεις τον Ιανουάριο-Ιούνιο 2020.

Η συρρίκνωση της διεθνούς ζήτησης αντικατοπτρίζεται επίσης στις διψήφιες μειώσεις των διεθνών τουριστικών δαπανών μεταξύ των μεγάλων αγορών.

Σημαντικές εξερχόμενες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ακινησία. Ορισμένες αγορές όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δείξει κάποια βελτίωση τον Ιούνιο.

Κοιτώντας μπροστά

Φαίνεται πιθανό ότι η μειωμένη ταξιδιωτική ζήτηση και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα για το υπόλοιπο του έτους.

Τον Μάιο, ο UNWTO περιέγραψε τρία πιθανά σενάρια, επισημαίνοντας μειώσεις 58% έως 78% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2020.
Οι τρέχουσες τάσεις έως τον Αύγουστο δείχνουν πτώση της ζήτησης πλησιέστερα στο 70%, ειδικά τώρα καθώς ορισμένοι προορισμοί – εισαγωγή περιορισμών στα ταξίδια.

Η επέκταση των σεναρίων έως το 2021 δείχνει μια αλλαγή στην τάση του επόμενου έτους, με βάση τις παραδοχές της σταδιακής και γραμμικής άρσης των περιορισμών ταξιδιού, τη διαθεσιμότητα ενός εμβολίου ή θεραπείας και την επιστροφή της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Ωστόσο, παρόλα αυτά, η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών θα διαρκέσει από 2 έως 4 χρόνια.