Ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να χτυπήσει ένα νέο ρεκόρ μέχρι το τέλος του 2014, με πάνω από 1,1 δισ διεθνείς τουρίστες που ταξιδεύουν στον κόσμο σε ένα μόνο χρόνο.
Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2014, ο αριθμός των διεθνών τουριστών αυξήθηκε κατά 5%, σύμφωνα με τo τελευταίo Βαρόμετρο του UNWTO Παγκόσμιου Τουρισμού, που υψώνεται πάνω από τις προσδοκίες.
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014 ο όγκος των διεθνών τουριστών (που διανυκτέρευσαν) ανήλθε σε 978 εκατομμύρια, δηλαδή 45 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013. Με μια αύξηση της τάξης του 4,7%, ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση προβλεπόμενη από τον UNWTO για την περίοδο 2010-2020 (+ 3,8%), και έχει οριστεί το τέλος του έτους σε πάνω από 1,1 δισ.
Κατά ηπείρους, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Αμερική (+ 8%), ακολουθούν η Ασία και ο Ειρηνικός (+ 5%) η Ευρώπη (+ 4%). Ειδικότερα, η Βόρεια Αμερική (+ 9%) και η Νότια Ασία (+ 8%) σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο,ενώ ακολούθησαν η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη, η Βόρειο-Ανατολική Ασία και η κκ,μΒόρεια Ευρώπη (όλες + 7%).
«Εν όψει αυτής της τάσης, ο διεθνής τουρισμός έχει οριστεί να τελειώσει το 2014 με αριθμούς ρεκόρ”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. “Αυτά είναι αξιοσημείωτα αποτελέσματα δεδομένου ότι διαφορετικά μέρη του κόσμου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις και προκλήσεις στην υγεία, ενώ η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει μάλλον εύθραυστη και άνιση», πρόσθεσε.
“Το σημαντικότερο είναι ότι βλέπουμε μια αυξανόμενη πολιτική δέσμευση για τον τομέα του τουρισμού σε πολλές χώρες”, τόνισε.
Η Ευρώπη, η πιο επισκεπτόμενη περιοχή στον κόσμο, παρουσίασε αύξηση 4% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών μέχρι τον Οκτώβριο, με ισχυρά αποτελέσματα στη Βόρεια Ευρώπη και στη Νότια Μεσόγειο Ευρώπη (και οι δύο + 7%), όπου καθιερωμένοι προορισμοί όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Μάλτα παρουσίασαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο διεθνής τουρισμός αυξήθηκε με πιο μέτριο ρυθμό στη Δυτική Ευρώπη (+ 2%) και ήταν στάσιμη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (0%), σε πλήρη αντίθεση με τα τρία τελευταία χρόνια, κατά την οποία οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 8% ετησίως .