
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Εξέχουσες προσωπικότητες με αναγνωρισμένη εμπειρία στους τομείς του αθλητισμού συναντήθηκαν στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού στο Lloret de Mar της Ισπανίας.
Στο διήμερο συνέδριο ανέλυσαν τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις στον κλάδο. Υπογραμμίζοντας παράλληλα τον βασικό ρόλο του αθλητισμού για την ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς τουρισμού.
Η πρώτη μέρα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αθλητικού Τουρισμού επικεντρώθηκε στη μοναδική ικανότητα του κλάδου:
- Να προωθεί τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
- Τη διαφοροποίηση.
- Τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Το Συνέδριο οργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και την Καταλανική Υπηρεσία Τουρισμού (ACT), θυγατρικό μέλος του UNWTO.
Στην τελετή έναρξης ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε ότι η διεξαγωγή αυτού του Συνεδρίου, με ισχυρή προσωπική συμμετοχή, είναι ένα σαφές μήνυμα ότι ο τουριστικός τομέας είναι έτοιμος να υποδεχθεί ξανά τους τουρίστες. Και η ανάκαμψη του αθλητικού τουρισμού παίζει σημαντικός ρόλος.
“Ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα είναι η σταδιακή επιστροφή μεγάλων αθλητικών γεγονότων, που αποτελεί βασικό μοχλό για την επανεκκίνηση του τουρισμού”, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του UNWTO.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν αυτοπροσώπως περίπου 350 συμμετέχοντες και περισσότεροι από 150 το παρακολούθησαν διαδικτυακά.
Οι πιο άμεσες προκλήσεις
Οι πιο άμεσες προκλήσεις συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, που κυμαίνονται από τον αντίκτυπο του COVID-19 και τις τρέχουσες τάσεις στην τουριστική ζήτηση και στην τουριστική αγορά, έως τις τάσεις στον αθλητισμό, την καινοτομία σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, την ποικιλομορφία και την ένταξη και το δημόσιο-ιδιωτικό στρατηγικές διακυβέρνησης.
Με το βλέμμα στο μέλλον, η δεύτερη μέρα επικεντρώθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου. Συγκεκριμένα:
- Στο φαινόμενο των ηλεκτρονικών αθλημάτων.
- Στην προώθηση του ψηφιακού μάρκετινγκ.
- Στο περιβαλλοντικό πλαίσιο.
- Στη νέα έρευνα στον κλάδο.
Μία από τις πιο καινοτόμες πτυχές του Συνεδρίου ήταν η εγκατάσταση δύο θαλάμων ολογραμμάτων στις εργασίες προκειμένου να έχουν τη συμμετοχή ομιλητών που δεν μπορούσαν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως.
Οι εργασίες για τον τουρισμό και τον αθλητισμό συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες του UNWTO, ιδίως εν όψει της απαραίτητης ανάκαμψης του κλάδου γενικότερα.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 50 ομιλητές -περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς αυτοπροσώπως- από τον Καναδά, την Κροατία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ουαλία, την Ιταλία και τη Νότια Αφρική, μεταξύ άλλων.