Το πολυαναμενόμενο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Γαστρονομικό Τουρισμό πρόκειται να επιστρέψει στη Donostia-San Sebastian της Ισπανίας από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου.

Η φετινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται με θέμα «Τουρισμός Γαστρονομίας: Επιστροφή στις ρίζες», έχει στόχο να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης, στην οικοδόμηση οικονομικής ανθεκτικότητας και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεντρώνοντας επαγγελματίες του κλάδου, κορυφαίους ειδικούς και θεσμικούς εκπροσώπους, το φόρουμ υπόσχεται τρεις ημέρες συναρπαστικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ζωντανών συζητήσεων, κεντρικών ομιλιών, πρακτικών εργαστηρίων και ζωντανών επιδείξεων μαγειρικής με γνωστούς τοπικούς και διεθνείς σεφ και παραγωγούς.

Το φόρουμ θα συγκεντρώσει μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην παγκόσμια γαστρονομία και τον τουρισμό, όπως ο Qu Dongyu, Γενικός Διευθυντής του FAO, ο Paolo Di Croce, Γενικός Διευθυντής του Slow Food (Ιταλία), η Celia Tunc, Γενική Γραμματέας του Collège Culinaire de France, και Η Fatmata Binta, νικήτρια του BCWP 2022 και πρόσφατα διορισμένη Πρέσβειρα του UNWTO για Υπεύθυνο Τουρισμό. Αξιότιμοι ομιλητές από διάφορες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Κροατία, ο Εκουαδόρ, η Γαλλία, η Γκάνα, η Ιταλία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ρουάντα, η Ισπανία και η Ελβετία, θα κοσμήσουν επίσης την εκδήλωση.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στην τοπική γαστρονομία μέσα από πέντε διαφορετικές εκδρομές. Από την εξερεύνηση της αριστείας του οινοτουρισμού στη Rioja Alavesa μέχρι την απόλαυση των γεύσεων της αγροτικής Χώρας των Βάσκων και της επικράτειας του Idiazabal, οι συμμετέχοντες θα πάρουν μια γεύση από τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις και τα τοπία της περιοχής. Άλλες εκδρομές περιλαμβάνουν την ανακάλυψη χωριών και ονειρεμένων γεύσεων στην Urola Kosta, την εξερεύνηση των βουνών Gorbeialdea και την κοιλάδα Arratia και την εμπειρία της ακτής Urdaibai στην Bizkaia.

Διατήρηση γαστρονομικών παραδόσεων

Αυτή η έκδοση του Φόρουμ θα σηματοδοτήσει επίσης τη 10η επέτειο από την ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της γαστρονομικής κληρονομιάς, μια παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Culinary Plaza» που διοργανώθηκε από το Basque Culinary Center θα παρουσιάσει γαστρονομικές σπεσιαλιτέ από προορισμούς σε όλο τον κόσμο, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Μποτσουάνα, το Πόρτο (Πορτογαλία), η Σαουδική Αραβία και η Ζιμπάμπουε. Ο χώρος του Φόρουμ στο Tabakalera θα καλωσορίσει τους κατοίκους της Donostia-San Sebastián για να εξερευνήσουν αυτή τη γαστρονομική υπερβολή.