Ο UNWTO δημοσίευσε μια νέα έκθεση για τον προσδιορισμό της κατάστασης του αγροτικού τουρισμού στα κράτη μέλη του και τον προσδιορισμό των βασικών προκλήσεων και ευκαιριών του τουρισμού ως μοχλού για την αγροτική ανάπτυξη από άποψη πολιτικής.
Το «Tourism and Rural Development: A Policy Perspective – Results of the UNWTO Survey on Tourism for Rural Development στα κράτη μέλη» αποτελεί το πρώτο βασικό έγγραφο του UNWTO για τον τουρισμό και την αγροτική ανάπτυξη με τη συμμετοχή κρατών μελών παγκοσμίως.
Αγροτικός τουρισμός για ευκαιρίες
Περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη (59%) δήλωσαν ότι ο αγροτικός τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα
Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη (96%) προβλέπουν καλύτερο μέλλον για τον αγροτικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η βελτίωση των μέσων διαβίωσης και η καταπολέμηση της ερήμωσης ήταν οι πιο συχνά αναφερόμενες ευκαιρίες που προσφέρει ο τουρισμός στις αγροτικές περιοχές
Τα κράτη μέλη αναγνώρισαν επίσης τη διατήρηση και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προστασία του περιβάλλοντος ως από τα μεγαλύτερα πιθανά οφέλη του αγροτικού τουρισμού
Κύριες προκλήσεις στις αγροτικές περιοχές
Η έρευνα του UNWTO εντόπισε επίσης τρεις κύριες προκλήσεις που σχετίζονται με την αξιοποίηση του δυναμικού του τουρισμού για την αγροτική ανάπτυξη:
Το «κενό υποδομής» στις αγροτικές περιοχές. Οι ελλείψεις σε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές που επιτρέπουν την πρόσβαση σε αγροτικές περιοχές παραμένουν πρόκληση για τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Αγροτική ερήμωση. Η εποχικότητα και η ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων προσθέτουν σε αυτήν την πρόκληση, αυξάνοντας την αστάθεια των αγροτικών επιχειρήσεων, γεγονός που εμποδίζει τη διατήρηση του πληθυσμού και του ανθρώπινου δυναμικού.
Η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, επιπλέον της ικανότητας προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων εργατικού δυναμικού.
Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν περιορισμούς πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά συστήματα, περιορισμούς στην ανάπτυξη καινοτόμων τουριστικών προϊόντων σε αγροτικές περιοχές, διαχείριση των επιπτώσεων της υποβάθμισης των φυσικών πόρων και περιορισμούς στη διαχείριση δεδομένων, ψηφιοποίηση και διαχείριση γνώσης.
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), τα κράτη μέλη του UNWTO τόνισαν τις δυνατότητες του αγροτικού τουρισμού για την προώθηση του SDG 8 (Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη), SDG 1 (No Poverty), SDG 11 (Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες) και SDG 5 (Ισότητα των φύλων).
Η έκθεση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της 118ης Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του UNWTO στην Πούντα Κάνα, Δομινικανή Δημοκρατία.
Αποτελεί μέρος των εργασιών του Προγράμματος Τουρισμού για την Αγροτική Ανάπτυξη του UNWTO, που ιδρύθηκε για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και προγραμμάτων για την ανάπτυξη του τομέα σε μέγεθος και συνάφεια, καθώς και για την παρακολούθηση του σε προορισμούς παγκοσμίως.