Οι Αφρικανοί αποτελούν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού και λιγότερο από το 3% των επιβατών παγκοσμίως.

Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν ταξιδεύουν είναι ο περιορισμός των θεωρήσεων visa εντός της περιοχής. Ζείτε στην Ελλάδα και χρειάζεστε visa για να ταξιδέψετε σε διακοπές ή για δουλειές στην Ισπανία ή τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Africa Visa Openness Index, κατά μέσο όρο, οι Αφρικανοί χρειάζονται βίζες για να εισέλθουν στο 55% των κρατών στην ήπειρο τους. Το ταξίδι στην Αφρική για τους Αφρικανούς ισοδυναμεί με χρονοβόρες, δύσκολες και δαπανηρές διατυπώσεις θεώρησης visa.

Η Αφρικανική Ένωση (AU) προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διακίνησης κυκλοφορίας εντός της περιοχής εισήγαγε το 2016 το κοινό Αφρικανικό διαβατήριο-Visa Free Africa, με στόχο να το έχουν στα χέρια τους όλοι οι πολίτες μέχρι το 2020.

Το άνοιγμα της visa αναμένεται να στηρίξει τον τουριστικό τομέα της ηπείρου και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας με εξειδίκευση και τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η έκθεση παρακολούθησης της τουριστικής ανάπτυξης του Αφγανιστάν στην Αφρική υπογραμμίζει επίσης ότι ένα καθεστώς ελευθέρωσης των θεωρήσεων θα μπορούσε να αυξήσει τον τουρισμό κατά 5-25%.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις στις μεταφορές, ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια, υποστηρίζει η Αφρικανική Ένωση (AU). Για το 60% των νέων της Αφρικής που είναι σήμερα άνεργοι, αυτό σημαίνει μια νέα αγορά εργασίας.

Ενώ ο αριθμός των χωρών που γίνονται όλο και πιο φιλελεύθερες έχει αυξηθεί, η Visa Free Africa εξακολουθεί να φαίνεται σαν ένα όνειρο για τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους της ηπείρου.

Ελεύθερη πρόσβαση σε Αφρικανούς πολίτες προσφέρουν μόνο 15 αφρικανικές χώρες, όπως Σεϋχέλλες, Μάλι, Ουγκάντα, Πράσινο Ακρωτήριο, Τόγκο, Γουινέα-Μπισάου, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μαυρίκιος, Ρουάντα, Μπουρούντι, Κομόρες, Μαδαγασκάρη, Σομαλία και Μπενίν.

Η Ρουάντα, ισχυρός υποστηρικτής της Visa Free Africa, επιτρέπει στους Αφρικανούς πολίτες να αποκτήσουν βίζα κατά την άφιξή τους, σημειώνοντας αύξηση 24% στις τουριστικές αφίξεις και αύξηση κατά 50% των εμπορικών συναλλαγών, ενώ το εμπόριο με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αυξήθηκε κατά 73% από την εφαρμογή της πολιτικής.

Ενώ μια Αφρική χωρίς visa μπορεί να δημιουργήσει κάποιες ανησυχίες για την ασφάλεια, “δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο”, σύμφωνα με την Αφρικανική Ένωση (AU)
Τα πλεονεκτήματα σίγουρα αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα με τον αυξημένο τουρισμό, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη συνολική οικονομική ανάπτυξη.”