Διατροφικές εμπειρίες με ντόπιους οικοδεσπότες παρέχει η διαδικτυακή πλατφόρμα VizEat, η οποία έρχεται και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η εν λόγω πλατφόρμα λειτουργεί με ένα όμοιο μοντέλο με άλλες ηλεκτρονικές αγορές – για αυτό και το αποκαλούν και το «Airbnb του φαγητού».
Στην χώρα μας η καινοτόμος αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα στήθηκε από τον Χαρίσημο Σπινθάκη έναν νέο άνθρωπο με σημαντική εμπειρία στον χώρο του food experience.
Η VizEat έχει βάλει στόχο να αλλάζει τον τρόπο που γνωρίζουμε το τοπικό φαγητό όταν ταξιδεύουμε. Μία ψηφιακή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε έναν επισκέπτη να έρθει κοντά στις γεύσεις του προορισμού του και να γνωρίσει ντόπιους οικοδεσπότες που παρέχουν εμπειρίες γαστρονομίας και παθιάζονται με το φαγητό.
Οι οικοδεσπότες της VizEat δεν περιορίζονται μόνο στο να «κάνουν το τραπέζι», αλλά προτείνουν μία σειρά από δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουν την ειδική προετοιμασία μενού για ειδικές διατροφικές προτιμήσεις, κάνουν ξενάγηση γαστρονομικού ενδιαφέροντος σε κεντρικές αγορές, οργανώνουν περιηγήσεις σε καταστήματα τροφίμων που συνδυάζονται με μάθημα μαγειρικής ή γευσιγνωσία κρασιού. Στις προτεινόμενες δράσεις στην ιστοσελίδα vizeat.com και την εφαρμογή κινητού κάποιος μπορεί να βρει οτιδήποτε σχετίζεται με την εμπειρία του φαγητού.
Τα σημεία συνάντησης πολλά: στο διαμέρισμα ή την αυλή του οικοδεσπότη, σε ταράτσες στο κέντρο της πόλης, σε κάστρα ή διατηρητέα κτίρια στην επαρχεία και σκάφη ή σε σημεία με θέα που κόβει την ανάσα και …ανοίγει την όρεξη.
Οικοδεσπότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε είναι άνω των 25 ετών: η εγγραφή είναι εύκολη και απαιτεί οπωσδήποτε φωτογραφίες και πλήρης περιγραφή της προτεινόμενης εμπειρίας, το πόσα χρήματα ανά άτομο επιθυμεί να κερδίζει ο οικοδεσπότης και τη διαθεσιμότητα του.
Η πλατφόρμα, αφού εγκρίνει το προφίλ, αναλαμβάνει αυτοματοποιημένα όλα τα υπόλοιπα.
Στην Αθήνα, μάλιστα, συνεργάζεται με επαγγελματίες με εμπειρία στον χώρο των παραδοσιακών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας, οι οποίοι και καθοδηγούν τους Η VizEat μετράει ήδη περισσότερους από 22000 τοπικούς οικοδεσπότες, σε 110 χώρες.
H VizEat επιβεβαιώνει πως η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της προώθησης της παράδοσης αλλά και να δημιουργήσει επιπλέον εισόδημα σε ανθρώπους,όχι κατανάγκην επαγγελματίες που στην περίοδο της ύφεσης μπορούν, ήδη μέσω του δικτύου της VizEat, να συνδυάσουν την έμπνευση,την δημιουργική εργασία και μαζί φυσικά να καρπωθούν ένα πολύ ικανοποιητικό εισόδημα.
Η Ελλάδα, ως ένας ανερχόμενος γαστρονομικός προορισμός έχει την ..πολυτέλεια να κατοικείται από αρκετούς ανεξάρτητους μάγειρες (ερασιτέχνες ή επαγγελματίες) που γνωρίζουν πώς να προετοιμάσουν εμπειρίες που πραγματικά ξεχωρίζουν.
Πέρα από την πλούσια ελληνική γαστρονομία, οι τοπικοί οικοδεσπότες έχουν και την ιδιαίτερη κληρονομιά της φιλοξενίας, που σε ανάλογες περιπτώσεις αναδεικνύει τα καλύτερα στοιχεία των Ελλήνων ιδιαίτερα μάλιστα την κουλτούρα της κοινωνικοποίησης γύρω από το τραπέζι.