Η αεροπορική εταιρεία Volotea στηρίζει τις χθεσινές δηλώσεις και τις πρωτοβουλίες της Ενωσης των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών σχετικά με την ανησυχητική αύξηση και τον επιζήμιο αντίκτυπο των απεργιών των ελεγκτών ελέγχου εναέρια κυκλοφορίας (ATC).

Ως αποτέλεσμα των απεργιών οι αερομεταφορείς- μέλη της A4E έχουν αναγκαστεί να ακυρώσουν περίπου 5.000 πτήσεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα περίπου 784.000 επιβάτες σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Eurocontrol, 39.000 πτήσεις – περίπου το 30% των συνολικών καθυστερήσεων τον μήνα Μάιο- καθυστέρησαν λόγω των απεργιών της ATC.

Επιπλέον, το σύνολο των λεπτών καθυστέρησης για το 2018 θα αυξήθηκε κατά 53% σε σχέση με το 2017 λόγω των απεργιών και των ελλείψεων δυναμικότητας, κάτι που επηρεάζει άμεσα τις πτήσεις της Volotea κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η Volotea μάλιστα αναγκάστηκε να ακυρώσει 284 πτήσεις το 2018 λόγω των απεργιών της ATC στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Επίσης, εκατομμύρια ταξιδιώτες έχουν επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις πτήσεων, οι οποίες προκλήθηκαν από εκτροπές στον εναέριο χώρο και τα αντίγραφα ασφαλείας που υπολείπονται.

Παρ ‘όλα αυτά, η Volotea έχει ποσοστό ακύρωσης μόνο 0,16%, με δείκτη αξιοπιστίας 99,84%, αν και το αποτέλεσμα των καθυστερήσεων πτήσεων επηρέασε 780 πτήσεις, προκαλώντας καθυστερήσεις 16.000 λεπτών σε 94.000 πελάτες της εταιρείας.

Η ένωση των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων A4E πρότεινε υποχρεωτική ενημέρωση 72 ώρες πριν από όσους υπαλλήλους επιθυμούν να απεργήσουν, προστασία των πτήσεων μακρινών αποστάσεων και εγγύηση της ελάχιστης δυνατής παροχής υπηρεσιών.

Η ευεξία των πελατών επηρεάζεται άμεσα από τις απεργίες και όλες οι βιομηχανίες που σχετίζονται με τον τουρισμό υφίστανται διακοπές και πρόσθετο κόστος στις πτήσεις, ενώ οι εναλλακτικές διαδρομές που εκτελούνται συνήθως είναι μεγαλύτερες, προκαλώντας ανησυχία όχι μόνο στους επιβάτες αλλά και υψηλότερες εκπομπές CO2.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι από το 2005 υπήρξαν περίπου 357 απεργίες της εταιρείας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Το εκτιμώμενο κόστος των απεργιών ATC στην ΕΕ μεταξύ του 2010 και του 2017 ήταν 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της PriceWaterhouseCoopers.