
Το «φράγμα» του μισού δισ. ευρώ θα σπάσει ως προς τον τζίρο το 2018 η WIND, έχοντας παρουσιάσει για το 2017 τζίρο ύψους 494 εκατ. ευρώ, με μία αύξηση 3,9%, ενώ σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, η άνοδος ήταν στο 13,6%, με τα EBITDA να φθάνουν τα 102,7 εκατ. ευρώ.
«Είμαστε σίγουροι ότι το 2018 θα είναι μία ακόμη χρονιά ανάπτυξης και στόχος είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι επιταχυνόμενη.
Η στρατηγική μας είναι απλή και βασίζεται σε τέσσερις άξονες: επενδύσεις (οπτικές ίνες και τηλεόραση), προϊόντα (συνδυαστικά πακέτα σε επιχειρήσεις και πελάτες), εμπειρία πελάτη, ψηφιακός μετασχηματισμός (τόσο εσωτερικά όσο και απέναντι στον Ελληνα καταναλωτή)», ανέφερε ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2017 αλλά και τις προοπτικές για φέτος.
Η περασμένη χρονιά για την WIND ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, από πολύ καλή έως εξαιρετική, δεδομένου ότι «σφραγίστηκε η αναπτυξιακή τροχιά της εταιρείας.
Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτό θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, με αύξηση σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες και …έκρηξη των όγκων που διακινούμε.
Οι επενδύσεις ανήλθαν πέρυσι στα 95 εκατ. ευρώ (δίκτυα νέας γενιάς, νέα πλατφόρμα τηλεοπτικών υπηρεσιών κ.α.).
Κλείσαμε το 2017 με πολύ ισχυρή ρευστότητα, εξασφαλίσαμε την ανανέωση των αδειών μας και επενδύσαμε στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την εμπειρία του πελάτη».
Ως προς τα έσοδα, στην κινητή ανήλθαν 313,2 εκατ. ευρώ με 2,8% αύξηση και την σταθερή στα 181 εκατ. ευρώ (+5,8%).
Ο κ. Ζαρκαλής αναφέρθηκε και στην ”ψήφο εμπιστοσύνης” από τους μετόχους, όπου οι δύο μεγαλύτεροι (Golden Tree Και Cyrus) έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους σε 75% και οι τρείς μεγαλύτεροι ελέγουν το 93%.
Επιτυχής ήταν επίσης η έκδοση του ομολογιακού με την άντληση 106,6 εκατ. ευρώ και πλέον η ρευστότητα είναι, αυξημένη στα 150 εκατ. ευρώ.
«Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την οργανική όσο και τη μη οργανική ανάπτυξη της εταιρείες με πιθανές εξαγορές.
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών που μπορεί κανείς να εντοπίσει στην ελληνική αγορά και τη συγκεκριμένη περίοδο το πιο απτό είναι η Forthnet, όπου η διαδικασία τρέχει αυτή την στιγμή από τις τράπεζες.
Εμείς ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι σίγουρο ότι θα πάρει ένα χρονικό διάστημα, όπως αυτό καθορίζεται από τις πιστώτριες τράπεζες».
Για την ταυτόχρονη διεκδίκηση της Forthnet από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της WIND, ο ίδιος ανέφερε ότι οι μέτοχοι έχουν υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως άλλωστε ορίζεται από τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.
Ο επικεφαλής της WIND αναφέρθηκε και στα νούμερα των πελατών: Στις 801 χιλ. έχουν φθάσει οι συνδρομητές συμβολαίου με +4,1%, η σταθερή έχει αύξηση 6% με ένα μερίδιο 28% και 592 χιλ. συνδρομητές LLU & NGA, τα νοικοκυριά με σταθερή και κινητή είναι στις 219 χιλ. με +4,6%, στα έσοδα καρτοκινητής υπήρξε αύξηση 6,3%, το mobile internet έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. πελατών που χρησιμοποιούν τα data της εταιρείας, η αύξηση στα λεπτά ομιλίας είναι στο 9% με 7,5 δισ. λεπτά ομιλίας, στο +55% είναι η κίνηση data μέσω δικτύου 4G, +900% η κίνηση data από ξένους επισκέπτες.
Στα θετικά για την εταιρεία είναι ότι «όλο και λιγότεροι πελάτες φεύγουν από το δίκτυο της εταιρείας, με το ρυθμό των αποσυνδέσεων να βαίνει μειούμενο από το 2014 και μετά».
Ως προς το επενδυτικό πρόγραμμα για φέτος, προγραμματίζονται επενδύσεις από 95-105 εκατ. ευρώ το 2018 (συνεχιζόμενη επέκταση του δικτύου 4G, επέκταση κάλυψης της κινητής μέσω network sharing, πλατφόρμα τηλεόρασης, επενδύσεις στο δίκτυο κορμού κινητής), από 95 εκατ. ευρώ το 2017, 93 εκατ. ευρώ το 2016 και 89 εκατ. ευρώ το 2015. Από το 2011 οι επενδύσεις για φάσμα είναι στα 273 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά την πλατφόρμα της τηλεόρασης για την οποία θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις, δίνοντας μία πρώτη εικόνα, ο κ. Ζαρκαλής ανέφερε ότι «θα είναι μία ολοκληρωμένη συνδυαστική πρόταση και είναι ήδη σε πιλοτική λειτουργία 1.500 χρηστών.
Η τηλεόραση θα αποτελέσει ένα τρίτο πολύ σημαντικό πυλώνα για το ελληνικό νοικοκυριό, μετά την κινητή και την σταθερή».