Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να αναγνωρίσουν την αξία των ταξιδιών και του τουρισμού και να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τον κλάδο ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών.

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Τζούλια Σίμπσον, απηύθυνε «κάλεσμα για δράση» σε συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 14 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργηθούν μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Πρότεινε ότι οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν «την έναρξη μιας νέας πολιτικής εποχής στην Ευρώπη» και είπε: «Ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού είναι βασικός μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης. Τα μέτρα στο πλαίσιο της Έκκλησής μας για Δράση θα διασφαλίσουν ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται βιώσιμα, θα προσελκύει νέα ταλέντα και θα ευημερεί».

Η Σίμπσον επεσήμανε ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός απασχολούν περισσότερους από 22 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ και συνεισφέρουν 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην οικονομία της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα της Tourism Economics για λογαριασμό του WTTC.

Σημείωσε ότι ο τομέας προβλέπεται να προσθέσει άλλα τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2033, όταν η οικονομική του αξία θα μπορούσε να αυξηθεί στα 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ ή στο 10% της οικονομίας της ΕΕ.

Ωστόσο, η ίδια υποστήριξε ότι αυτή η ανάπτυξη θα επιτευχθεί μόνο με υποστηρικτικές πολιτικές.

Προέτρεψε την ΕΕ να διενεργήσει αξιολογήσεις επιπτώσεων πολιτικής για την εφαρμογή της νομοθεσίας και να λάβει υπόψη τις δεσμεύσεις αειφορίας που έχει ήδη αναλάβει ο τομέας κατά τη σύνταξη περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τον καθορισμό στόχων «καθαρών μηδενικών» εκπομπών, έτσι ώστε να συμπληρώνουν τις εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Το WTTC ζήτησε επίσης την ανάπτυξη του καθυστερημένου, ψηφιακού συστήματος εισόδου-εξόδου της ΕΕ και προέτρεψε την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων και την άρση των φραγμών στα ταξίδια.

Προέτρεψε την EΕ να επιταχύνει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των διαβατηρίων, και να ακολουθήσει «πολιτικές που επιτρέπουν τα ανέπαφα ταξίδια και υποστηρίζουν την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρο τον τομέα».

Το WTTC κάλεσε την ΕΕ να διασφαλίσει ότι «παραμένει ανταγωνιστική στα ταξίδια και τον τουρισμό» και προέτρεψε «μεγαλύτερη έμφαση στον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο [του τομέα]».

Το συμβούλιο ομαδοποίησε τα αιτήματα πολιτικής του σε τρεις τομείς, ζητώντας «ένα πιο βιώσιμο μέλλον», «απρόσκοπτα ταξίδια και κινητικότητα» και «ψηφιοποίηση των ταξιδιών και του τουρισμού».

Προέτρεψε την ΕΕ ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία θα πρέπει να «λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες και τις ανάγκες του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού [και] να βασίζεται στην υπάρχουσα πρόοδο».

Η Σίμπσον είπε: «Προτρέπουμε την ΕΕ να υιοθετήσει αυτές τις συστάσεις προς όφελος των επιχειρήσεων και των ταξιδιωτών. Καθώς ο τομέας εκσυγχρονίζεται και ξεκλειδώνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ταξιδιών, μπορούμε να επιτύχουμε άνευ προηγουμένου ανάπτυξη».