Σύνταξη: tourismtoday.gr
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) αποκαλύπτει σε έκθεση του πώς οι προορισμοί μπορούν να αναπτυχθούν με υπευθυνότητα, χρησιμοποιώντας το μοντέλο Destination Stewardship.
Η έκθεση κυκλοφόρησε σε συνεργασία με το Travel Foundation και το European Tourism Futures Institute (ETFI) στο NHL Stenden University της Ολλανδίας.
Η έκθεση «Προς την Προστασία Προορισμού: Επίτευξη της Διαχείρισης Προορισμού μέσω σεναρίων και ενός πλαισίου Διαγνωστικής Διακυβέρνησης» περιγράφει πώς οι προορισμοί μπορούν να εξισορροπήσουν τις ανάγκες των επισκεπτών και των κατοίκων, με τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Το μοντέλο Destination Stewardship βασίζεται στην υπεύθυνη χρήση κοινόχρηστων ή κοινών πόρων. Αυτοί παρέχουν μειωμένα οφέλη εάν κάθε μεμονωμένος συμμετέχων ή ομάδα επιδιώκει το δικό του συμφέρον.
Τα 4 σενάρια
Το WTTC παρουσιάζει τα τέσσερα σενάρια προστασίας προορισμών. Βασισμένα σε διαφορετικά επίπεδα εμπλοκής από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Τα σενάρια δείχνουν πώς τα διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης μπορούν να παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα με σκοπό τη δημιουργία ενός χάρτη πορείας για μεγαλύτερη διαχείριση.
Σενάριο 1
Σε αυτό το σενάριο, το ταξίδι και ο τουρισμός παραμένουν κατακερματισμένοι. Η δυσπιστία και η έλλειψη συλλογικής ευθύνης έναντι του προορισμού
οι πόροι και τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν βασικά εμπόδια στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Οι καινοτόμες τεχνολογίες και οι συνεργασίες δεν διευκολύνονται ή διευκολύνονται ελάχιστα, από τις δημόσιες αρχές.
Ο τομέας παραμένει κακώς προετοιμασμένος για απρόβλεπτα σοκ.
Σενάριο 2
Στο σενάριο 2 ο δημόσιος τομέας αγκαλιάζει τη δυνατότητα μετασχηματισμού μετά το COVID-19.
Παρά την αντίσταση ή την έλλειψη δέσμευσης από τον ιδιωτικό τομέα,ο κλάδος προσαρμόζεται όλο και περισσότερο για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Καθώς και την προσαρμογή νέων επιχειρηματικών μοντέλων και διατομεακής συνεργασίας.
Σενάριο 3
Σε αυτό το σενάριο, ενώ ο ιδιωτικός τομέας οδηγεί την αντιμετώπιση ζητημάτων προορισμού που επηρεάζουν κοινότητες και πελάτες.
Ο δημόσιος τομέας δεν είναι πρόθυμος ή δεν είναι σε θέση να παρέμβει έντονα. Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν υπεύθυνες ταξιδιωτικές συμπεριφορές. Καθώς και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για περισσότερες υπεύθυνες επιχειρήσεις.
Σενάριο 4
Στο σενάριο 4, όλοι οι ενδιαφερόμενοι καθοδηγούνται από τη φιλοδοξία τους να ενεργήσουν ως διαχειριστές προορισμού. Χρησιμοποιώντας το ταξίδι και τον τουρισμό όχι ως στόχο αλλά ως μέσο για τη δημιουργία αξίας.
Σκοπός είναι τα μέρη να γίνουν καλύτερα για επισκέπτες, κατοίκους, κοινότητες, και επιχειρήσεις. Το σενάριο αυτό βασίζεται στον αναγεννητικό τουρισμό.
Τι απαιτεί η διαχείριση του προορισμού
- Κατανόηση του κοινού αγαθού.
- Αποτελεσματικές πλατφόρμες.
- Συνεργασία με κοινούς στόχους.
- Μετρήσεις επιτυχίας που υπερβαίνουν τις παραδοσιακές μετρήσεις ανάπτυξης, όπως οι αφίξεις επισκεπτών και οι συνολικές δαπάνες.
Αυτά τα νέα μοντέλα συνεργασίας πρέπει να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της αγοράς. Και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν τις ανάγκες των κοινοτήτων υποδοχής.
Η έκθεση παραθέτει τους πιο σημαντικούς παράγοντες ενεργοποίησης του προορισμού, από τη διαχείριση της προσφοράς και της ζήτησης, τη διακυβέρνηση του, τη βιωσιμότητα. Καθώς και την εξελισσόμενη οικονομία των επισκεπτών από την ανθεκτικότητα έως την κοινωνική ένταξη.
Τα εμπόδια στην προστασία προορισμών
- Έλλειψη σαφούς εντολής.
- Συγκρούσεις πολιτικών και ατζέντας.
- Ανεπαρκή γνώση και δεδομένα.
- Κατακερματισμένος τομέας ταξιδιών και τουρισμού.