
Νέοι παίκτες στην παγκόσμια σκακιέρα του Τουρισμού, προβλέπονται για την ερχόμενη 10ετία και ο τομέας θα συμβάλλει τα μέγιστα στην απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας ξεπερνώντας μια σειρά άλλων μεγάλων κλάδων, συμπεριλαμβανομένων και των επικοινωνιών.
Η άμεση συμβολή Τουρισμού στο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 3,9% ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού.
Σε μία “ανοικτή παρτίδα” αγορές-έκπληξη με κινήσεις ματ θα κερδίσουν τις εντυπώσεις, απειλώντας κραταιούς παίκτες. Βασικό χαρακτηριστικό, η επικράτηση της Κίνας και η πτώση της Ισπανίας.
Μέχρι το 2027, ο τομέας θα στηρίξει περισσότερες από 380 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, που ισοδυναμεί με 1 στις 9 και υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει περίπου στο 23% της συνολικής παγκόσμιας καθαρής δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.
Σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες του τομέα θα είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία.
Μέχρι το 2027, η Κίνα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ όσον αφορά την συμμετοχή στο συνολικό ΑΕΠ, τις εγχώριες δαπάνες και επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν στην κορυφή όσον αφορά το άμεσο ΑΕΠ στον τουριστικό τομέα, τους επισκέπτες και τα επαγγελματικά ταξίδια.
Η Ινδία αναμένεται να εδραιωθεί ως η τέταρτη μεγαλύτερη ταξιδιωτική-τουριστική οικονομία μέχρι το 2027, τόσο σε άμεσο όσο και σε συνολικό ΑΕΠ, πίσω από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η Ταϊλάνδη θα συνεχίσει την ταχεία ανάπτυξη της, ενώ ρόλο στην συμβολή του ΑΕΠ θα παίξουν μέχρι το 2027 το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βιετνάμ.
Μεταξύ των μικρότερων οικονομιών, το Κιργιζιστάν, η Ναμίμπια, το Μυανμάρ και η Ρουάντα που αναμένεται ότι θα κάνουν την έκπληξη στην ανάπτυξη του τουρισμού.