
Η τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών(WTTC) δείχνει μια τεράστια επίδραση στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της κατάρρευσης των ταξιδιών και του τουρισμού.
Η ετήσια έκθεση οικονομικού αντίκτυπου (EIR) του WTTC αποκάλυψε ότι η πανδημία Covid οδήγησε σε μια εντυπωσιακή απώλεια £ 148 δισεκατομμυρίων για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η συμβολή του ταξιδιωτικού τομέα στο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 62,3%.
Το ΑΕΠ των ταξιδιών και του τουρισμού μειώθηκε από 238 δισεκατομμύρια λίρες (10,1%) το 2019 πριν από την επιδημία της πανδημίας, σε μόλις 90 δισεκατομμύρια λίρες (4,2%) 12 μήνες αργότερα το 2020.
Ένα έτος εξαντλητικών ταξιδιωτικών περιορισμών και αναποτελεσματικών ξενοδοχειακών καραντίνων, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 307.000 ταξιδιωτικών θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Ωστόσο, ο WTTC πιστεύει ότι η πραγματική εικόνα θα μπορούσε να είναι σημαντικά χειρότερη, για κυβερνητικά φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ρευστότητας, καθώς και για προγράμματα προστασίας και απασχόλησης.
Σε όλους τους τομείς εκτιμάται ότι προστατεύουν σήμερα περισσότερες από 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, κάτι που κρύβει την πραγματική έκταση των απωλειών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι έχει ξοδέψει περισσότερα από 46 δισεκατομμύρια λίρες σε προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, με το ποσό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί στα 80 δισεκατομμύρια £ μέχρι τη λήξη του διαφόρων προγραμμάτων το Οκτώβριο του 2021.
Ο αριθμός των απασχολούμενων στον βρετανικό τομέα ταξιδιών και τουρισμού μειώθηκε από 4,27 εκατομμύρια το 2019, σε 3,96 εκατομμύρια το 2020 – πτώση 7,2%.
Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι οι δαπάνες των εγχώριων επισκεπτών μειώθηκαν κατά 63,2% λόγω κλεισίματος σε εθνικό επίπεδο.
Οι διεθνείς δαπάνες ήταν ακόμη χειρότερες, με πτώση 71,6%.
Η Gloria Guevara, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος WTTC, δήλωσε: “Η απώλεια περισσότερων από 300.000 θέσεων εργασίας και τουρισμού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, αφήνοντας τεράστιους αριθμούς ανθρώπων που φοβούνται για το μέλλον τους”.
“Αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη αν δεν ήταν η άμεση δράση της κυβέρνησης, η οποία εισήγαγε προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας για να σώσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας που απειλούνται.”
“Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας εάν η παγκόσμια κορυφαία διάθεση εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίσει με ρυθμό και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι χαλαροί λίγο πριν από την πολυάσχολη θερινή περίοδο”, πρόσθεσε η Guevara.