Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία εξακολουθεί να πλήττεται από τις ελλείψεις εργαζομένων σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, με 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κλάδο να παραμένουν ακάλυπτες.

Στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) διαπίστωσαν ότι χιλιάδες ανεκπλήρωτες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία ενδέχεται να αφήσουν κρίσιμα κενά στον κλάδο και να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

WTTC: Πώς θα αυξηθούν οι εργαζόμενοι στην ταξιδιωτική βιομηχανία της Ευρώπης

Το WTTC συνιστά έξι βασικές αλλαγές για αυξηθούν οι εργαζόμενοι στην ταξιδιωτική βιομηχανία σε χώρες της Ευρώπης. Αυτές είναι:

  • Δημιουργία ευνοϊκότερων πολιτικών θεωρήσεων για να επιτραπεί σε άτομα από άλλες χώρες να εργάζονται κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων ταξιδιωτικών περιόδων.
  • Να ενθαρρύνουν πολιτικές εξ αποστάσεως ή ευέλικτης εργασίας, καθώς και πολιτικές μερικής απασχόλησης ή βάσει εργολάβων.
  • Να διασφαλίζουν ανταγωνιστικά οφέλη στους εργαζόμενους και πακέτα αποδοχών.
  • Να προωθήσουν την σταδιοδρομία στον κλάδο με ευκαιρίες για ανάπτυξη.
  • Να υποστηρίξουν το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και να αναβαθμίσουν τους υπάρχοντες υπαλλήλους.
  • Να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να αμβλύνουν την πίεση στους σημερινούς εργαζομένους.

Ηνωμένο Βασίλειο

Ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου βλέπει επί του παρόντος ένα κενό σε 130.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας. Μία στις δεκατέσσερις θέσεις εργασίας αναμένεται να συνεχίσει να παραμένει κενές καθώς η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ένας λόγος για αυτό το κενό είναι η άρνηση να επιτραπεί σε προσωρινά εργαζόμενους από άλλες χώρες να αναλάβουν αυτούς τους ρόλους. Οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο είναι οι ξενοδοχειακές, ψυχαγωγικές και αεροπορικές βιομηχανίες.

Το 2019, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο απασχολήθηκαν στον κλάδο. 200.000 έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τους σημερινούς αριθμούς, 70.000 έχουν προσληφθεί εκ νέου.

Γαλλία

Η Γαλλία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού 71.000 εργαζομένων σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία θα επιδεινωθεί από την υψηλή ζήτηση κατά την φθινοπωρινή ταξιδιωτική περίοδο.

Πριν από την πανδημία, η χώρα απασχολούσε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους στην ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, ενώ 175.000 έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ενώ η ανάπτυξη της Γαλλίας σε μια οικονομική ανάκαμψη και στην απασχόληση είναι ισχυρότερη από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο τομέας των αερομεταφορών της αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο, με μία στις τρεις θέσεις εργασίας να είναι απλήρωτες.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία λειτουργούν με το ένα τρίτο της απασχόλησης τους πριν από την πανδημία.

Ιταλία

Η Ιταλία επηρεάζεται περισσότερο από την έλλειψη εργαζομένων, με τρομερή ανάγκη για 250.000 επιπλέον εργαζομένους μόνο στον ταξιδιωτικό κλάδο, με μία στις έξι θέσεις εργασίας ακάλυπτες φέτος.

Πριν από την πανδημία, η χώρα απασχολούσε 1,4 εκατομμύρια. Πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ ο κλάδος σημείωσε αύξηση 58,5% στη συνεισφορά του στην οικονομία της χώρας από το 2021 και μετά, το προσωπικό του δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη και τη ζήτηση.

Το 38% των θέσεων εργασίας στον τομέα των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων αναμένεται να παραμείνουν ανεκπλήρωτες φέτος.
Το 42% των θέσεων εργασίας στον τομέα των ταξιδιωτικών πρακτόρων αναμένεται να παραμείνουν ανεκπλήρωτες.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία βιώνει αυτήν τη στιγμή απώλεια 49.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο, με περίπου μία στις δέκα κρίσιμες θέσεις εργασίας να μένουν ακάλυπτες.

Ενώ αντιμετωπίζει τη λιγότερη ανάγκη για προσωπικό, εξακολουθεί να δυσκολεύεται να ανακτήσει τις περισσότερες από 80.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συνολικά, η ταξιδιωτική βιομηχανία στην Πορτογαλία απασχολούσε πάνω από 485.000 άτομα το 2019 και γνώρισε αύξηση 32,6% στη συμβολή της στο ΑΕΠ της αρχής γενομένης από το 2021.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος της Πορτογαλίας επηρεάζεται περισσότερο, καθώς και τα τρόφιμα και τα ποτά, με το 13% και το 12% των θέσεων εργασίας να έχουν μείνει ακάλυπτες.