Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σημαντική οικονομική ανάκαμψη καταγράφει ο τουριστικός ασιατικός τομέας σε πέντε μεγάλες μητροπόλεις, σύμφωνα με τον έκθεση από τον Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Η έκθεση, σε συνεργασία με την Oxford Economics, ανέλυσε βασικούς δείκτες όπως η συμβολή του Travel & Tourism στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις δαπάνες ταξιδιωτών σε 82 πόλεις από όλο τον κόσμο.

Υπήρχαν πέντε ασιατικές πόλεις μεταξύ των κορυφαίων 25 των οποίων οι τομείς Ταξιδιών και Τουρισμού έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασιατικές πόλεις με τις υψηλότερες επιδόσεις το 2022 ήταν η Μπανγκόκ, το Πεκίνο, η Σεούλ, η Σιγκαπούρη και το Τόκιο.

Μετά το συνεχές κλείσιμο των συνόρων και τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η έκθεση δείχνει ότι σε αυτές τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ισχύος, η άμεση συμβολή του Travel & Tourism στο ΑΕΠ ανακάμπτει, αν και με αργό ρυθμό.

Αν και είναι μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα για τις διεθνείς δαπάνες των επισκεπτών, όλες οι πόλεις αρχίζουν να δείχνουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης χάρη στις δαπάνες των ξένων ταξιδιωτών για άλλη μια φορά.

Τα περισσότερα από τα επίπεδα απασχόλησης του κλάδου των πόλεων αυξάνονται επίσης για άλλη μια φορά, με εξαίρεση το Τόκιο, του οποίου η αγορά εργασίας του κλάδου ανακάμπτει με βραδύτερο ρυθμό.

Η Έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων Πόλεων του WTTC δείχνει ότι το 2019, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού συνεισέφερε 106,9 δισεκατομμύρια δολάρια στις πρωτεύουσες αυτών των πέντε χωρών μαζί.

Όμως η πανδημία είχε καταστροφικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην περιοχή με μόνο το Πεκίνο να ανακάμπτει κοντά στα επίπεδα του 2019.

  • Το Πεκίνο κυριαρχεί ως ο μεγαλύτερος προορισμός πόλης στην Ασία, δείχνοντας τα ισχυρότερα σημάδια ανάκαμψης. Το 2022, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ ήταν μόλις 4% κάτω από το 2019, στα 32,6 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη του εγχώριου τουρισμού.
  • Το Τόκιο έχει την επόμενη μεγαλύτερη οικονομία ταξιδιού και τουρισμού στην περιοχή, αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι 30% χαμηλότερη από ό,τι το 2019.
  • Στη Σεούλ, η συνεισφορά στο ΑΕΠ πέρυσι ήταν 8 δισεκατομμύρια δολάρια, 33% χαμηλότερη από το 2019.
  • Στη Σιγκαπούρη, η συνεισφορά του ΑΕΠ πέρυσι ήταν 45% χαμηλότερη από το 2019.
  • Το 2022, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ στην Μπανγκόκ ήταν 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια, 54% χαμηλότερη από το 2019.

Οι θέσεις εργασίας σε άνοδο

Το 2019 υπήρχαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα που απασχολούνταν στον τομέα Ταξιδίων και Τουρισμού σε αυτές τις πέντε πρωτεύουσες της Ασίας.

Το Πεκίνο και η Μπανγκόκ απασχολούσαν το καθένα τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, με περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια απασχολούμενους στο Πεκίνο και λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο στην Μπανγκόκ αντίστοιχα.

Ωστόσο, μέχρι το 2022, μετά από δύο χρόνια επώδυνων απωλειών θέσεων εργασίας, ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στον κλάδο επανήλθε σε 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Όλες οι πόλεις είχαν λιγότερες θέσεις εργασίας το 2022 σε σχέση με το 2019, ωστόσο το Τόκιο συνεχίζει να σημειώνει ανησυχητικές απώλειες θέσεων εργασίας από έτος σε έτος.