Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η Ασία-Ειρηνικός ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο από την πανδημία, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση οικονομικών τάσεων από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC). Και ακολουθεί στην δεύτερη θέση ο ευρωπαϊκός τομέας.
Η έκθεση αποκαλύπτει τον δραματικό αντίκτυπο των ταξιδιωτικών περιορισμών στην παγκόσμια οικονομία. Καθώς και τις απώλειες θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο.
Η Ασία-Ειρηνικός ήταν η περιοχή με τις χειρότερες επιδόσεις. Με τη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ να πέφτει 53,7%, σε σύγκριση με την παγκόσμια πτώση του 49,1%.
Οι διεθνείς δαπάνες επισκεπτών πλήττονται ιδιαίτερα στην Ασία-Ειρηνικό. Σημείωσαν πτώση 74,4%, καθώς πολλές χώρες της περιοχής έκλεισαν τα σύνορα τους σε εισερχόμενους τουρίστες.
Οι εγχώριες δαπάνες σημείωσαν χαμηλότερη αλλά εξίσου επιβλητική πτώση 48,1%.
Η απασχόληση στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού στην περιοχή μειώθηκε κατά 18,4%, αντιστοιχεί σε συγκλονιστικές 34,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, παρά την πτώση αυτή, η Ασία-Ειρηνικός παρέμεινε η μεγαλύτερη περιοχή για την απασχόληση του κλάδου το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 55% (151 εκατομμύρια) όλων των παγκόσμιων θέσεων εργασίας στον τουρισμό.
Ο ευρωπαϊκός τομέας Ταξίδια και Τουρισμός
Ο ευρωπαϊκός τομέας Ταξίδια και Τουρισμός υπέστη τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση πέρυσι. Με απώλειες 51,4%.
Αυτή η σημαντική και καταστροφική μείωση οφειλόταν εν μέρει στους συνεχιζόμενους περιορισμούς κινητικότητας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Οι εγχώριες δαπάνες στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 48,4%, αντισταθμιζόμενες από ορισμένα ενδοπεριφερειακά ταξίδια.
Ωστόσο οι διεθνείς δαπάνες μειώθηκαν ακόμη πιο έντονα, κατά 63,8%.
Παρ ‘όλα αυτά, η Ευρώπη παρέμεινε η κορυφαία παγκόσμια περιοχή για τις διεθνείς δαπάνες επισκεπτών.
Η απασχόληση εξακολουθεί να υφίσταται πτώση σε ολόκληρη την ήπειρο στο -9,3%, που ισοδυναμεί με απώλεια 3,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Η έκθεση WTTC Economic Trends δείχνει πώς ο τομέας Ταξίδια και Τουρισμός επιτρέπει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και έχει σημαντικό θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μοναδικών ευκαιριών σε γυναίκες, μειονότητες και νέους.
Εκτιμά ότι ο τομέας θα προσαρμοστεί για να επιστρέψει τελικά ισχυρότερη μετά το COVID-19. Εντοπίζοντας τάσεις που ήδη κερδίζουν έλξη και εξερευνώντας τις αλλαγές που μπορεί να απαιτηθούν για τη διατήρηση του Ταξιδιού και του Τουρισμού στο μέλλον.
Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερες περιφερειακές διακοπές σε ύπαιθρο, με εκτεταμένη έρευνα και προγραμματισμό, θα κυριαρχήσουν βραχυπρόθεσμα.
Το COVID-19 αποδεικνύεται επίσης καταλύτης στην αναζήτηση καινοτομίας στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού. Καθώς και στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως η βιομετρική, που θα επιτρέψουν μια πιο απρόσκοπτη εμπειρία ταξιδιώτη.