«Tο Γεωπάρκο της Λαυρεωτικής, εκτός από πυρήνας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής και διεθνούς κοινής γνώμης μπορεί να αναδειχθεί σε μοχλό ανάπτυξης πολλαπλών, εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με επίκεντρο τον γεωτουρισμό».

Αυτό υπογράμμισε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε ειδική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Γεωπάρκου της Λαυρεωτικής στους αξιολογητές της UNESCO για την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων του διεθνούς οργανισμού.

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ σημείωσε ότι «η Λαυρεωτική θεωρείται δικαίως η μεγαλύτερη “φλέβα” στην μεταλλευτική ιστορία της χώρας, λόγω των μοναδικής αξίας ευρημάτων της» και για τον λόγο αυτό «η προβολή και η ένταξή της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO θα αναδείξει την ιδιαίτερη πολιτιστική και γεωφυσική κληρονομιά της περιοχής, τόσο στην διεθνή επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό».

Παράλληλα, τόνισε την αξία τέτοιων πρωτοβουλιών στην πορεία προς το 2030, όπου ο τομέας του ελληνικού τουρισμού επανασχεδιάζεται, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης- ισόρροπης ανάπτυξης και το ελληνικό τουριστικό προϊόν διαφοροποιείται και εμπλουτίζεται με ποιοτικές μορφές θεματικού τουρισμού, οι οποίες σέβονται απόλυτα το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο ΕΟΤ αρωγός στην προσπάθεια από την αρχή

«Ο ΕΟΤ και εγώ προσωπικά πιστέψαμε και στηρίξαμε από την αρχή και με όλες μας τις δυνάμεις αυτήν τη θαυμάσια προσπάθεια» υπενθύμισε η κα Γκερέκου, συμπληρώνοντας: «Και μετά την πολυαναμενόμενη ένταξη του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής στον κατάλογο της UNESCO, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την αμέριστη βοήθειά μας με όλα τα στρατηγικά και ψηφιακά μέσα προβολής που διαθέτουμε, με το δίκτυο των γραφείων του Οργανισμού στο εξωτερικό και με τον κύκλο των διεθνών επαφών μας με δημοσιογράφους και τουριστικούς επαγγελματίες. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πλάι σας ως αρωγοί στην προβολή και προώθηση του Γεωπάρκου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια τουριστική αγορά, στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη».

Η πρωτοβουλία για την ένταξη του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αποτελεί προϊόν σύμπραξης του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και του Δήμου Λαυρεωτικής.