Τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων αναδεικνύει σε συνέντευξή του στο tourismtoday.gr ο Άρης Μαρίνης, πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ). Ο κ. Μαρίνης κάνει αναφορά και στις στρατηγικές ανάπτυξης της Ομοσπονδίας, καθώς και στις καινοτόμες πρωτοβουλίες που προγραμματίζει για το μέλλον.

 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΓΕΠΟΕΤ κατά την διάρκεια της προεδρίας σας;

Κύρια επιδίωξη και επιτυχία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τα τελευταία 4 χρόνια της προεδρίας μου, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, ήταν και είναι η επιβίωση και η ανάπτυξη του κλάδου των τουριστικών γραφείων και λεωφορείων εν μέσω διαδοχικών κρίσεων. Οι τεράστιες προκλήσεις ρευστότητας αλλά και ουσιαστικής λειτουργίας που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις μας εν μέσω πανδημίας ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Είμαι περήφανος που κατορθώσαμε να επιβιώσουμε έστω και με αρκετά τραύματα και να μπορούμε σήμερα, στην απαρχή του 2025, να ατενίζουμε το μέλλον από καλύτερη θέση και με αρκετή αισιοδοξία.

Ποιες είναι οι στρατηγικές που έχετε εφαρμόσει για την ανάπτυξη της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια;

Βασική στρατηγική της Ομοσπονδίας ήταν η παραμονή της στην πρώτη γραμμή και η ενεργή συμμετοχή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο κατά την κρίσιμη περίοδο που προηγήθηκε όσο και σήμερα. Επίσης η ενεργή διαβούλευση με τις επιχειρήσεις μέλη της που οδήγησε στη διεύρυνσή της με νέα σωματεία, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα. Και αυτό ήταν μίας σαφής αναγνώριση και επιβεβαίωση της πολιτικής που ακολουθούμε ως φορέας εθνικής εμβέλειας.

Ποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται από την πλευρά σας για να ενσωματωθούν τεχνολογίες που θα διευκολύνουν τους επαγγελματίες οδηγούς και τις εταιρείες τους;

Η ΓΕΠΟΕΤ ως κλαδικός φορέας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού για την ενσωμάτωση και ορθή εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών αναφορικά με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, τόσο στα τουριστικά λεωφορεία όσο και στα γραφεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ψηφιακός ταχογράφος στα τουριστικά λεωφορεία αλλά και το Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμο Σήμα τουριστικών λεωφορείων που έχει θεσπισθεί εδώ και αρκετά χρόνια σε εθνικό επίπεδο και έχει συμβάλλει στην εξυγίανση του κλάδου. Παράλληλα όντας στην πρώτη γραμμή παρακολουθούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας παγκοσμίως και υιοθετούμε εφαρμογές στα επιχειρήσεις μας κυρίως με ίδια μέσα, καθώς η Πολιτεία αρνείται συστηματικά να επιδοτήσει την αντικατάσταση των τουριστικών λεωφορείων με οχήματα τελευταίας τεχνολογίας μέσω του Αναπτυξιακού νόμου ή άλλων προγραμμάτων.

Τι μέτρα λαμβάνονται για την ενίσχυση της ασφάλειας τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους επαγγελματίες οδηγούς;

Η ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών αποτελεί πάγια προτεραιότητα για τα μέλη μας. Όσον αφορά τους εργαζόμενους λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία, ενώ μεταξύ άλλων παρακολουθούν συστηματικά σεμινάρια ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας μέσω προγραμμάτων ΛΑΕΚ που συνδιοργανώνει η Ομοσπονδία. Όσο για τους επιβάτες και εκεί εφαρμόζεται υποδειγματικά η εθνική και κοινοτική νομοθεσία, ενώ τα οχήματά μας επιθεωρούνται συστηματικά σε τεχνικό επίπεδο.

Οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΓΕΠΟΕΤ στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται;

Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι το συνεχώς αυξανόμενο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών μας και ιδιαίτερα το κόστος των καυσίμων, η ηλικία του στόλου των τουριστικών λεωφορείων που είναι ήδη σημαντικά μεγαλύτερη του κοινοτικού μέσου όρου και λειτουργεί ανασταλτικά στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και η έλλειψη εργαζομένων και κυρίως επαγγελματιών οδηγών, κάτι που αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο.

Ποιες είναι οι μελλοντικές στρατηγικές και στόχοι σας;

Βασικό στόχο της Ομοσπονδίας αποτελεί η αντιμετώπιση των προκλήσεων που προαναφέρθηκαν, η διατήρηση της χώρας μας στους κορυφαίους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς και η εξασφάλιση βιώσιμης και άρα περιβαλλοντικά φιλικής παροχής τουριστικών υπηρεσιών, προς όφελος κατοίκων και επισκεπτών.

Οι βασικές τάσεις και εξελίξεις που αναμένετε να διαμορφώσουν το μέλλον του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται η ΓΕΠΟΕΤ;

Καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του τουρισμού οι παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις όπως η εφαρμογή νέων ψηφιακών λύσεων, η τεχνητή νοημοσύνη και η ηλεκτροκίνηση αναμένεται να μας επηρεάσουν σημαντικά, χωρίς ακόμα όμως να είναι απολύτως ξεκάθαρο με τι τρόπο και σε τι βαθμό. Όσον αφορά τα τουριστικά λεωφορεία οι εξελίξεις αναφορικά με την βιώσιμη κινητικότητα, τη νέα γενιά καυσίμων και την ηλεκτροκίνηση θα καθορίσουν τον τρόπο που θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια.

Ποιες πρωτοβουλίες θα θέλατε να αναλάβετε για την ενίσχυση της θέσης της ΓΕΠΟΕΤ στην ελληνική και διεθνή αγορά;

Διάθεση και ιδέες υπάρχουν πολλές για την ανάδειξη της ΓΕΠΟΕΤ κυρίως σε εθνικό επίπεδο, καθώς αναφορικά με τη διεθνή αγορά έχουμε επιλέξει να ευθυγραμμιστούμε με τον ΣΕΤΕ και την επίσημη εθνική τουριστική πολιτική. Σίγουρα όμως μας ενδιαφέρει η συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς, εκθέσεις και συνέδρια με αντικείμενο τον τουρισμό και τις μεταφορές, κάτι που ήδη εφαρμόζουμε.