
της Σοφίας Γκιαούρη
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τουριστικών γραφείων και λεωφορείων και στην πορεία της τουριστικής σεζόν μέχρι στιγμής αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τουρισμού και Επιχειρήσεων (ΓΕΠΟΕΤ), κος Άρης Μαρίνης.
Πώς κινείται η τουριστική σεζόν μέχρι στιγμής και που οφείλεται κατά τη γνώμη σας η πτώση σε εμβληματικούς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη;
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που σταδιακά ανακοινώνονται δείχνουν σταθερά ανοδική πορεία σε αφίξεις στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Παράλληλα είναι αίσθηση όλων μας ότι η παρουσία ξένων τουριστών στη χώρα είναι πολύ πιο έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε σχέση με πέρυσι.
Όσον αφορά την Μύκονο και τη Σαντορίνη η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν ρεκόρ αφίξεων στα συγκεκριμένα δύο νησιά, πολύ περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν τα δύο αυτά νησιά αλλά και με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εκτιμώ όμως ότι σταδιακά με τις κατάλληλες ενέργειες και σε αυτές τις περιπτώσεις θα αποκατασταθεί η ισορροπία.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τουριστικών γραφείων και λεωφορείων;
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων είναι ότι ενώ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην τουριστική αλυσίδα εξαιρείται από όλους τους αναπτυξιακούς νόμους ώστε να επιδοτηθεί για να ανανεωθεί, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε ως χώρα έναν από τους γηραιότερους στόλους οχημάτων στην Ευρώπη.
Η πρόθεση της κυβέρνησης για χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα αλλά και για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης δεν αντικατοπτρίζεται στις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να επιδοτηθεί η αγορά καινούριων τουριστικών λεωφορείων με σύγχρονους και πιο φιλικούς κινητήρες προς το περιβάλλον αλλά και πιο ασφαλείς προδιαγραφές. Σημαντικό επίσης πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος είναι η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Όσο τα καύσιμα βρίσκονται σε αυτό το υψηλό επίπεδο μας δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.
Τελευταία αλλά επίσης ουσιώδης είναι η έλλειψη εργαζομένων και ιδιαίτερα οδηγών στην αγορά με αποτέλεσμα μέρος του στόλου μας να μην είναι επανδρωμένο. Και σ’ αυτό το σημείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχουμε προτείνει λύσεις στην κυβέρνηση όπως την επιδότηση απόκτησης του επαγγελματικού διπλώματος οδηγού αλλά και την επαναφορά του συστήματος εκπαίδευσης επαγγελματιών οδηγών κατά τη στρατιωτική υπηρεσία.
Πέρυσι υπήρξαν αρκετά προβλήματα με τα τουριστικά λεωφορεία. Φέτος είναι καλύτερα τα πράγματα ή αντιμετωπίζουν ακόμη θέματα;
Παρόλο που οι αριθμοί ευημερούν στην πραγματικότητα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με την προηγούμενη χρονιά καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί η επίλυση κανενός σημαντικού προβλήματος. Οπότε απλά αναβάλλεται η προσπάθεια επίλυσής τους για το μέλλον με όρους που θα είναι δυσμενέστεροι για όλους μας.
Ποιο είδος τουρισμού βλέπετε να πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των επισκεπτών;
Προφανώς ο τουρισμός αναψυχής με επίκεντρο τον ήλιο και τη θάλασσα αποτελεί προτεραιότητα για την πλειοψηφία των επισκεπτών της χώρας μας όμως αυτός πλέον εμπλουτίζεται με στοιχεία πολιτιστικού και γαστρονομικού τουρισμού. Ο τουρισμός ευεξίας δείχνει επίσης σταθερά ανερχόμενη τάση ενώ τα ποιοτικά μεγέθη δείχνουν άνοδο της χώρας μας και στην κατάταξη των προορισμών πολυτελείας. Το μεγάλο στοίχημα όμως θα είναι να καταστεί η χώρα μας προορισμός βιώσιμου τουρισμού, ώστε η επίδραση της τουριστικής δραστηριότητας να αποκτήσει θετικό πρόσημο για το περιβάλλον και την κοινωνία μας στο σύνολό τους.
Από ποια χώρα προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών;
Η Αγγλία παραδοσιακά συνεχίζει να είναι ο νούμερο ένα πελάτης για την Ελλάδα ενώ μεγάλη αύξηση παρατηρείται και από τις αγορές της Αμερικής, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Στην ραγδαία αύξηση των υπερατλαντικών μεταφορών έχει συμβάλλει ο αριθμός των πτήσεων που πλέον συνδέει αυτή την ήπειρο με την Ελλάδα, ιδιαίτερα οι απευθείας πτήσεις. Η χώρα μας επιπλέον συνδέεται απευθείας με όλο και περισσότερους μακρινούς προορισμούς σε Δύση και Ανατολή, οπότε μόνο ανοδικά θεωρώ ότι μπορεί να κινηθούμε τα επόμενα χρόνια.