Έληξε η ομηρία στο αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών και ο αεροπειρατής συνελήφθη, αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίτερα απελευθερώθηκαν και τα επτά τελευταία άτομα που κρατούνταν ως όμηροι.
«Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Δεν είχε εκρηκτικά πάνω του ο αεροπειρατής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης καθώς όπως διαπιστώθηκε τα “πυρομαχικά” ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.
Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.
Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Νωρίτερα ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Σερίφ Φάτι, είχε δηλώσει ότι ο αεροπειρατής εξακολουθεί να κρατά τρία μέλη του πληρώματος, έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. Ζητεί επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.
Αρχικά τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μετέδιδαν ότι τα κίνητρα του δράστη ήταν προσωπικά και συγκεκριμένα ο αεροπειρατής φέρεται να ζήτησε να παραδοθεί τετρασέλιδη επιστολή του στην πρώην γυναίκα του.
Η πρώην γυναίκα του με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά, είναι Κύπρια και ονομάζεται Μαρίνα Παράσχου και ήδη βρίσκεται στο αεροδρόμιο προκειμένου να τον πείσει να παραδοθεί.
Σύγχυση όμως επικράτησε και για την ταυτότητα του αεροπειρατή όπου αρχικά μεταδόθηκε ότι πρόκειται για τον 59χρονο Ιμπραΐμ Σαμάχα, καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir.
Αναστασιάδης: Δεν έχει να κάνει με τρομοκρατία
«Κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ερώτηση για τον λόγο της αεροπειρατείας είπε ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σχετικά με την αεροπειρατεία του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας
Την τηλεφωνική επικοινωνία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Προηγουμένως, το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας είχε ανακοινώσει πως τέσσερις επιβάτες παρέμεναν στο αεροσκάφος μαζί με το πλήρωμα μετά την απελευθέρωση των περισσότερων από τους 55 επιβάτες που μετέφερε το αεροπλάνο το οποίο πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, διορθώνοντας προηγούμενη δήλωση για 81 επιβάτες εκτός από το πλήρωμα.
Ο αεροπειρατής δεν έχει διατυπώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένα αιτήματα μέχρι τώρα, είπε ο Φάτι, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει τις εθνικότητες των επιβατών που βρίσκονται ακόμη στο αεροπλάνο.
Η Αίγυπτος στέλνει ένα αεροπλάνο στην Κύπρο για να μεταφέρει τους επιβάτες, μερικοί από τους οποίους επρόκειτο να πάρουν από το Κάιρο άλλες πτήσεις για το εξωτερικό.
Ο Φάτι είπε ακόμη πως 21 ξένοι επιβάτες -οκτώ Αμερικανοί, τέσσερις Βρετανοί, τέσσερις Ολλανδοί, δύο Βέλγοι, ένας Γάλλος, ένας Ιταλός και ένας Σύρος- βρίσκονταν στον αεροπλάνο.
“Δεν είχε ούτε πιστόλι ούτε κανένα άλλο όπλο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ζώνη με τα εκρηκτικά είναι πραγματική όμως θεωρήσαμε πως ήταν για την ασφάλεια των επιβατών”, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας.
Το αεροπλάνο είναι Airbus Α310 και εκτελούσε την εσωτερική πτήση Αλεξάνδρεια – Κάϊρο.
Ο αεροπειρατής ζήτησε άσυλο στην Κύπρο, ενώ όπως μετέδωσε το κυπριακό ραδιόφωνο ζήτησε διερμηνέα για να υποβάλει το αίτημά του.
Πηγή: tanea.gr