Τα αργά ταξίδια ( slow travel ), που ενθαρρύνουν πιο χαλαρούς ρυθμούς και μια ουσιαστικότερη σύνδεση με τις τοπικές κουλτούρες και το περιβάλλον, αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές εναλλακτικές λύσεις διακοπών στην Τουρκία.

Από τις πόλεις του δικτύου Cittaslow μέχρι τις εκδοχές παραδοσιακής κουζίνας και από τα καταλύματα με προδιαγραφές βιωσιμότητας μέχρι τις φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μετακίνησης, η χώρα προσκαλεί τους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν χαλαρά, να αγκαλιάσουν τους μοναδικούς ρυθμούς της και να συνδεθούν ουσιαστικά με τον τόπο.

Ο παράδεισος των πόλεων του δικτύου Cittaslow

Η Τουρκία, σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών, φιλοξενεί πολλούς προορισμούς για αργά ταξίδια, όπου μπορεί κανείς να ξεφύγει από τα πλήθη και να χαλαρώσει απολαμβάνοντας τη γαλήνη του τόπου. Οι πόλεις του δικτύου Cittaslow, διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας τέτοιων προορισμών. Το κίνημα Cittaslow ενσωματώνει πόλεις όπου η ζωή κυλά χαλαρά και οι άνθρωποι μεριμνούν για τη διατήρηση της τοπικής κουζίνας, των αρχιτεκτονικών στοιχείων, των παραδόσεων και της ιστορίας του κάθε τόπου. Η Τουρκία διαθέτει είκοσι πέντε πόλεις Cittaslow, σε είκοσι μία επαρχίες και επτά περιφέρειες, καθώς ο τουρκικός τρόπος ζωής εντάσσεται απρόσκοπτα στη φιλοσοφία του κινήματος Cittaslow. Το δίκτυο Cittaslow της χώρας εξακολουθεί να αναπτύσσεται με την προσθήκη νέων πόλεων στον κατάλογο: οι Seferihisar (Σεφεριχισάρ), Ahlat (Αχλάτ), Akyaka (Ακιάκα), Arapgir (Αραπγίρ), Eğirdir (Εγιρντίρ), Foça (Φώκαια), Gökçeada (Ίμβρος), Gerze (Γκερζέ), Göynük (Γκενιούκ), Güdül (Γκιουντούλ), Halfeti (Χαλφέτι), İznik (Ιζνίκ), Kemaliye (Κεμαλίγιε), Köyceğiz (Κιόιτζιζ), Mudurnu (Μουντουρνού), Perşembe (Παρσαμπέ), Şavşat (Σάβσατ), Şarköy (Σάρκιοϊ), Uzundere (Ουζούντερε), Vize (Βιζέ), Yalvaç (Γιάλβατς), Yenipazar (Γενιπαζάρ), Safranbolu (Σαφράνμπολου) και Daday (Νταντάι) περιλαμβάνονται στο δίκτυο των αργών πόλεων της Τουρκίας. Αυτοί οι προορισμοί, που περιλαμβάνουν πόλεις με ιστορικό χαρακτήρα, οικισμούς σε υψίπεδα και συνοικίες όπου η φύση κυριαρχεί και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα απομόνωσης.

Περιπέτειες με Slow Food

Τα αργά ταξίδια συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το κίνημα Slow Food, το οποίο δίνει έμφαση στα φυσικά συστατικά, αποσκοπεί στη διατήρηση της τοπικής κουζίνας και των παραδοσιακών μεθόδων μαγειρέματος και ενθαρρύνει τα μεγάλης διάρκειας γεύματα, που αναδεικνύουν το φαγητό ως απόλαυση. Κι ενώ η τουρκική γαστρονομική κληρονομιά ενσωματώνει τη φιλοσοφία του Slow Food, η Τουρκία προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες που συνδυάζουν την απόλαυση του φαγητού με τον πολιτισμό. Σε κάθε περιοχή υπάρχει ποικιλία εδεσμάτων, προϊόν μιας γαστρονομικής κληρονομιάς χιλίων και παραπάνω ετών. Τα εδέσματα αυτά παρασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος οι οποίες ακολουθούν μια βιώσιμη προσέγγιση με κύριο χαρακτηριστικό τα μηδενικά απόβλητα και δίνουν έμφαση σε τοπικά υλικά. Επίσης, η ποικιλομορφία και ο πλούτος της τουρκικής διατροφικής κουλτούρας εντυπωσιάζουν: από τις αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις –ένα νόστιμο κράμα τοπικών λαχανικών, φρέσκων θαλασσινών και τοπικού ελαιόλαδου–, φτάνοντας μέχρι την κουζίνα της νοτιοανατολικής Ανατολίας, με τα ζουμερά κεμπάπ, τα καλύτερα πιάτα με βάση το κρέας και εμβληματικά επιδόρπια όπως ο μπακλαβάς· την κουζίνα της Μαύρης Θάλασσας, γνωστή για το τσάι, τα φουντούκια, το λάχανο τουρσί και τον γαύρο· και τις Δημιουργικές Πόλεις στον τομέα της γαστρονομίας – το Γκαζιαντέπ (Gaziantep), το Χατάι (Hatay) και το Αφιόν Καραχισάρ (Afyonkarahisar). Επιπλέον, με τα τοπικά φαγητά στα «esnaf lokantası», οι ταξιδιώτες θα βιώσουν τη σπιτική θαλπωρή της μαγειρικής της μαμάς, ενώ στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη μπορούν να δοκιμάσουν τα βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια με διάκριση Green Star, τα οποία εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές της τουρκικής κουζίνας.

Ευκαιρίες βιωσιμότητας

Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που σύνηψε συμφωνία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) σε κυβερνητικό επίπεδο το 2022. Αναπτύσσοντας ένα εθνικής εμβέλειας πρόγραμμα για τον τουριστικό της τομέα σε συνεργασία με το GSTC, η χώρα έχει χορηγήσει πιστοποίηση βιωσιμότητας σε σχεδόν 18.000 καταλύματα μέχρι σήμερα. Αφενός οι ταξιδιώτες μπορούν να διαμείνουν σε αυτά τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία της Τουρκίας, αφετέρου έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε περιπετειώδεις βιώσιμες δράσεις, είτε απολαμβάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες και τη μοναδική φύση αυτής της χώρας είτε εμβαθύνοντας στην παραδοσιακή κληρονομιά της. Επιπλέον, η Τουρκία κατέχει σταθερά την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με παραλίες οι οποίες έχουν βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία, με 567 παραλίες με τη συγκεκριμένη διάκριση. Η Αττάλεια κατέχει τον τίτλο της πόλης με τον μεγαλύτερο αριθμό παραλιών με Γαλάζια Σημαία παγκοσμίως, συνολικά 233. Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις δύο πρώτες χώρες με τις περισσότερες καταχωρίσεις στην UNESCO, με 30 στοιχεία στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO.

Φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις

Η Τουρκία είναι εύκολα προσβάσιμη αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, οδικώς αλλά και διά θαλάσσης. Κατά την εξερεύνησή της, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης που είναι φιλικές προς το περιβάλλον ώστε να μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα. Το ταξίδι με τρένο αποτελεί κορυφαία επιλογή, με πρόσφατες επενδύσεις που έχουν ενισχύσει τα δρομολόγια με αμαξοστοιχίες υψηλής ταχύτητας αλλά και παραδοσιακές διαδρομές. Συγκεκριμένα, δρομολόγια με νοσταλγικά χαρακτηριστικά όπως αυτά που εκτελούν η τουριστική αμαξοστοιχία Eastern Express, η Mesopotamian Express και η Diyarbakır Express –τα οποία συμπεριλήφθηκαν στα «Καλύτερα μέρη για το 2024» από το περιοδικό Time– προσφέρουν εκπληκτική θέα και πρόσβαση σε κρυμμένα διαμάντια της χώρας. Η ποδηλασία είναι μια άλλη οικολογική επιλογή, με διαδρομές για όλα τα επίπεδα που αποτελούν έναν μοναδικό τρόπο να εξερευνήσετε τα διάφορα τοπία και την αρχαία ιστορία της Τουρκίας. Τέλος, η ιστιοπλοΐα κατά μήκος των γαλαζοπράσινων ακτών της χώρας αποκαλύπτει εκπληκτικούς όρμους, μαρίνες παγκόσμιας κλάσης και γοητευτικές παράκτιες πόλεις.