Οι επισκέπτες του φαραγγιού της Σαμαριάς το 2016 σε ποσοστό 87% δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι, ενώ το 97,6% θα προτείνει σε φίλους και συγγενείς να διασχίσουν το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε έρευνα που υλοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), σε συνεργασία με το φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, η οποία έχει ως στόχο να αναγνωρίσει το προφίλ του επισκέπτη του Εθνικού Δρυμού και να καταδείξει τις επιπτώσεις του τουρισμού που προσελκύει ανά σεζόν στην οικονομία των Χανίων.
Η ύπαρξη του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς στο νομό Χανίων, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών, εκτός από περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους και συμβάλει στην τουριστική και κατ’ επέκταση οικονομική ανάπτυξη τόσο της ευρύτερης περιοχής όσο και ολόκληρου του νομού. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν του 2016 συγκεντρώθηκαν από εθελοντές του φορέα διαχείρισης πρωτογενή δεδομένα από δείγμα 1.090 επισκεπτών μέσω προσωπικών συνεντεύξεων μέσα στον Εθνικό Δρυμό.
Το 2016 ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς παρέμεινε ανοιχτός από τις 15 Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, για 192 μέρες σε όλο το μήκος του και από τις δύο εισόδους και για 195 μέρες μόνο από τη νότια είσοδο. Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών ήταν 147.643, αριθμός αυξημένος κατά 9,81% σε σχέση με τις 134.451 το 2015. Ο μέσος όρος επισκεπτών ανά ημέρα ήταν 757 άτομα, ενώ οι μήνες με τους μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών ήταν ο Αύγουστος με 30.695 άτομα, ο Ιούλιος με 27.392 άτομα και ο Σεπτέμβριος με 27.911 άτομα.
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας:
1. To 48,9% των επισκεπτών ήταν άντρες και το 51,1% γυναίκες. Το 41,1% ήταν μέχρι 35 ετών, με 21,3% μεταξύ 36 και 50 και 24,8% μεταξύ 51 και 65 χρονών.
2. Το επίπεδο εκπαίδευσής τους ήταν υψηλό με 65,1% από αυτούς να είναι κάτοχοι τουλάχιστον πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών και ένα 32,1% κάτοχοι Μάστερ ή Διδακτορικού διπλώματος.
3. Οι επισκέπτες ήρθαν κυρίως από χώρες της κεντρικής Ευρώπης σε ποσοστό 46,2% (κατά κύριο λόγο Γαλλία και Γερμανία) και Σκανδιναβικές χώρες σε ποσοστό 21,6%.
4. Αρκετά ευχαριστημένοι φαίνονται οι επισκέπτες με τη σήμανση κατά μήκος του μονοπατιού, αφού το 62,1% την αξιολογεί ως «πολύ καλή» ή «άριστη». Το ίδιο ισχύει τόσο για τους χώρους ανάπαυσης, με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το 74,7%, όσο και για τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και καθαριότητας, με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το 64,7%, ενώ το επίπεδο ασφάλειας που αισθάνονται κατά τη διάρκεια της διέλευσής τους χαρακτηρίζει ως τουλάχιστον υψηλό το 73,3%.
5. Για πρώτη φορά τη σεζόν του 2016 οι επισκέπτες κλήθηκαν να αξιολογήσουν διαφορετικές εναλλακτικές για μελλοντικές παρεμβάσεις στο χώρο και βελτιώσεις στη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σημαντικότερη μελλοντική ενέργεια θεωρείται η δημιουργία μιας online εφαρμογής για τη Σαμαριά, μέσω της οποίας θα μπορεί ο επισκέπτης τόσο να κάνει κράτηση – αγορά του εισιτηρίου του, όσο και να λαμβάνει πληροφορίες για αυτόν, τόσο πριν την επίσκεψή του όσο και κατά τη διάρκεια της παραμονής του και κατά μήκος της διαδρομής.
6. Το 24,1% των επισκεπτών δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν πάρα πολύ ή καθοριστικά από την ύπαρξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στην επιλογή τους να επισκεφτούν τα Χανιά.