tourismΣτα 1,4 τρισ. δολάρια σκαρφάλωσαν τα έσοδα του παγκόσμιου τουρισμού το 2013. Συγκεκριμένα, ο τζίρος από τις αφίξεις διεθνών επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 5%, φτάνοντας τα 1,159 τρισ. δολάρια, ενώ επιπλέον 218 δισ. εισπράχθηκαν από τις διεθνείς μεταφορές επιβατών. Σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι εισπράξεις των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως από διεθνείς επισκέπτες για διαμονή, φαγητό και ποτό, διασκέδαση, ψώνια και άλλες υπηρεσίες άγγιξαν περίπου τα 873 δισ. ευρώ το 2013. Μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης στα έσοδα κινήθηκε παράλληλα με την άνοδο των διεθνών τουριστικών αφίξεων, οι οποίες επίσης ανήλθαν κατά 5%, φτάνοντας τα 1,087 δισ. το 2013, από 1,035 δισ. το 2012.

“Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ θετικά, καθώς η αύξηση των διεθνών τουριστών το περασμένο έτος ήταν ίση με την αύξηση των εσόδων, τα οποία προέκυψαν από πάνω από ένα δισ. τουρίστες που ταξίδεψαν παγκοσμίως το 2013. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ολοένα αυξανόμενη συμβολή του τουριστικού κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Ταλέμπ Ριφάι.

Ο διεθνής τουρισμός (ταξίδια και επιβατικές μεταφορές) αντιπροσωπεύει το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών υπηρεσιών και το 6% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Μάλιστα, ο τουρισμός κατέχει την πέμπτη θέση ως εξαγώγιμο προϊόν, μετά τα καύσιμα, τα χημικά, τα τρόφιμα και τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα έσοδα των παγκόσμιων προορισμών αυξήθηκαν κατά 81 δισ. δολ., από 1,078 δισ. το 2012. Η Ευρώπη, που αντιπροσωπεύει το 42% του συνόλου των διεθνών τουριστικών εσόδων, πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση το 2013, η οποία έφτασε πάνω από 35 δισ. δολάρια, αγγίζοντας τα 489 δισ. δολ. Η Ασία και ο Ειρηνικός είδαν αύξηση κερδών κατά 30 δις. δολ. , ενώ η Αμερική εισέπραξε από τον τουρισμό 16 δισ. δολ. παραπάνω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στη Μέση Ανατολή, οι συνολικές τουριστικές εισπράξεις εκτιμήθηκαν στα 47 δισ. δολ. και στην Αφρική τα έσοδα άγγιξαν τα 34 δισ. δολ.

Η Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση εισπράξεων (+8%), ενώ ακολούθησε η Αμερική (+6%) και η Ευρώπη (+4%).

Μεταξύ των δέκα κορυφαίων τουριστικών προορισμών, ισχυρή ανάπτυξη στα έσοδα είδαν η Ταϊλάνδη (+23%), το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο (+18%), ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε επίσης διψήφια άνοδο (+11%). Την ίδια ώρα, τα έσοδα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ιταλίας και της Γερμανίας αυξήθηκαν από 1 έως 5%.

Οι αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας αποτελούν δυναμικές αγορές εξερχόμενου τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, το 2013 οι τρεις αυτές αγορές-πηγές αντιπροσώπευσαν περίπου τα 40 δισ. από τα συνολικά 81 δισ. δολ. των διεθνών τουριστικών δαπανών.

Η Κίνα, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού το 2012 με δαπάνες 102 δισ. δολαρίων, κατέγραψε 26% αύξηση δαπανών το περασμένο έτος, φτάνοντας τα 129 δισ. δολ. Ταυτόχρονα, η Ρωσία κατέστη η τέταρτη μεγαλύτερη εξερχόμενη αγορά το 2013, με 25% αύξηση στις τουριστικές δαπάνες (54 δισ. δολ.), ενώ η Βραζιλία δαπάνησε 25 δισ. δολ. για τον τουρισμό (+13%).

Τέλος, η απόδοση των βασικών αγορών προέλευσης ήταν πιο μετριοπαθής, με εξαίρεση την Αυστραλία, η οποία δαπάνησε 9% περισσότερο το 2013. Η Γαλλία (+5%) ανακτήθηκε από ένα αδύναμο 2012, ενώ οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς αύξησαν τις δαπάνες τους από 2-4%