Σε αίνιγμα για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η φετινή τουριστική χρονιά, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, σε σημερινή συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η πορεία του οδικού τουρισμού και η εξελίξεις στην Τουρκία θα διαμορφώσουν το ακριβές τελικό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά, πάντως, την εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2016, οι αεροπορικές αφίξεις εκτιμάται ότι θα κινηθούν με άνοδο, από 5% έως 6%, και τα έσοδα με τη σειρά τους αναμένεται να σημειώσουν άνοδο από 1% έως 2% (ήτοι 140 εκατ. ευρώ έως 280 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι), σύμφωνα με τον ίδιο.

Εστιάζοντας στους παράγοντες που θα καθορίσουν τα τουριστικά μεγέθη φέτος, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι στο πρώτο εξάμηνο η πτώση του οδικού τουρισμού είναι στο -8%, υπογραμμίζοντας ότι εάν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κινηθεί ιδιαίτερα ανοδικά σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις, τότε το συνολικό πρόσημο θα είναι προς όφελος των συνολικών τουριστικών αφίξεων και εσόδων.

Όσον αφορά την Τουρκία, χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα την πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι όποια οφέλη προκύψουν από τουρίστες άλλων χωρών που θα επιλέξουν την Ελλάδα αντί για την Τουρκία, θα είναι μικρότερα από τις απώλειες που αναμένονται από τους Τούρκους τουρίστες που θα επισκέπτονταν την Ελλάδα (φέτος αναμένονταν περίπου 1,2 εκατ. Τούρκοι επισκέπτες, έναντι 1,1 εκατ. το 2015). Σε κάθε περίπττωση το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης.

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ, το μείζον πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι το φορολογικό. «Θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί, αν δεν αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές», είπε χαρακτηριστικά. Το συνολικό ποσό που θα φορολογηθεί επιπλέον από τις τουριστικές επιχειρήσεις φέτος ανέρχεται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, τη στιγμή, που, όπως τόνισε, οι απώλειες για το κράτος φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ και προέρχονται από τις παράνομες μισθώσεις καταλυμάτων και όχι μόνο, αλλά και τις απώλειες εσόδων από μη έκδοση αποδείξεων.

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να ήταν μία χρονιά κορύφωσης των τουριστικών μεγεθών, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις, λόγω της υψηλής φορολόγησης, δεν μπορούσαν να επιδείξουν ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική και να προσελκύσουν μεγάλες τουριστικές ροές, απόρροια των γεγονότων στην Τουρκία. Αντίθετα, όπως επεσήμανε, η στάση της Ελλάδας ήταν παθητική. Παραμένοντας στο σκέλος των χρηματοοικονομικών, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι πέραν των φορολογικών συντελεστών, που εμποδίζουν όποια τιμολογιακή ευελιξία, υπάρχει το ζήτημα της επιδότησης, μέσω ΕΣΠΑ, των μικρών καταλυμάτων, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τη μονάδα τους. Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ, ουσιαστικά, τις καθιστά εκτός επιδοτήσεων, πρόσθεσε ο κ. Ρέτσος και ζήτησε να εξεταστούν εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι οι ελεύσεις των Ρώσων στην Ελλάδα θα κινηθούν φέτος στις 700.000, ενώ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, απόρροια των προβλημάτων στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου. Για το Brexit, υποστήριξε ότι δεν έχει επίπτωση στις τουριστικές ροές των Άγγλων προς την Ελλάδα, ενώ για το 2017 ανοίγεται μία ευκαιρία για τη χώρας μας να κλειδώσει από τώρα το 1/3 των αφίξεων από την αγορά της Βρετανίας. Όπως είπε, ήδη, έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις για την επόμενη χρονιά (Early Bookings) και η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.

Τέλος, ο ΣΕΤΕ επεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, το οποίο θα είναι τριετούς διάρκειας, θα αφορά την τρίμηνη επέκταση (της περιόδου) και θα στοχεύει στην προσέλκυση συνολικά 600.000 επισκεπτών. Οι περιοχές που αναμένεται να εφαρμοστεί το σχέδιο είναι η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ