Μακραίνει η τραγική λίστα απολογισμού της πανδημίας παγκοσμίως με τα διαπιστωμένα κρούσματα να ανέρχονται στα 30.697.825 και οι θάνατοι να φτάνουν τις 956.446, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Worldometer.

Τα ενεργά περιστατικά είναι 7.401.421 και το 99%, δηλαδή 7.340.029 ασθενείς, είναι σε ήπια κατάσταση ενώ το 1%, δηλαδή 61.392, έχουν σοβαρά ή κρίσιμα συμπτώματα.

“Πρωταθλήτρια” σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων παραμένει η Αμερική, όπου  καταγράφονται 6.925.941 κρούσματα και 203.171 θάνατοι από τον ιό. Στην Ινδία τα περιστατικά είναι 5.308.014 και 85.625 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού. Ενώ, μόλις το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα 2.539 νέα περιστατικά.

Στην Βραζιλία τα περιστατικά ανέρχονται στα 4.497.434 και οι θάνατοι στους 135.857.

Η Ρωσία μετρά ήδη 1.091.186 κρούσματα και 19.1959 θανάτους, ενώ στο Περού τα περιστατικά σκαρφάλωσαν στα 756.412 με 31.283 θανάτους.

Η Ευρώπη ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια, και οι αρχές πόλεων και χωρών σχεδιάζουν την ενίσχυση των μέτρων προστασίας.

Ηδη, σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία έχουν τεθεί από χθες, δρακόντεια υγειονομικά μέτρα σε ισχύ.

«Τα νούμερα του Σεπτεμβρίου πρέπει να χρησιμεύσουν ως κώδωνας συναγερμού για όλους στην Ευρώπη», όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από τα στοιχεία του Μαρτίου και του Απριλίου, προειδοποίησε από την Κοπεγχάγη ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, )Χανς Κλούγκε.
Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες, απαριθμώντας περί τα 5 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους των 227.000 θανάτους , σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.

 

Ποιες χώρες βάζουν στο τραπέζι σχέδια για lockdown

Στην Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες από τη πανδημία χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 600.000 και οι θάνατοι τους 30.000. Λόγος για τον οποίο έχει επιβληθεί μερικό lockdown στις “κόκκινες” ζώνες της περιφέρειας της Μαδρίτης.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης διέταξε την επιβολή lockdown από την Δευτέρα σε ορισμένες από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης και των περιχώρων της, όπου διαμένει το 13% του πληθυσμού της, περίπου 850.000 άνθρωποι.

Μετά την εκθετική αύξηση κρουσμάτων η Αυστρία ενισχύει τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19. Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις, στους εσωτερικούς χώρους, θα περιορισθούν στα 10 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική, εκτός των σούπερ μάρκετ και των μέσων συγκοινωνίας, σε όλα τα καταστήματα και τα δημόσια κτίρια.
Ο αυστριακός καγκελάριος προειδοποίησε ότι, εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, δεν θα αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown.

Στη Γαλλία όπου έχουν ενισχυθεί τα περιοριστικά μέτρα. Απαγορεύονται τα φοιτητικά πάρτι, σχολικές εκδρομές και επισκέψεις, οι συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων, με ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν άμεσα νέοι περιορισμοί, όπως κλείσιμο των μπαρ και ολική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε «σκληρά μέτρα για να σωθούν τα Χριστούγεννα»

Η αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα οδήγησε στην επαναφορά μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας. Ετσι, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους στην Αγγλία.
Περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο και σε άλλες περιοχές, ενώ υπό μελέτη βρίσκεται επίσης η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας την νύχτα, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποφύγει την επιβολή ενός καθολικού lockdown.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις ζώνες εφαρμογής των τοπικού χαρακτήρα μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα δηλώσεις του ίδιου του υπουργός Υγείας, ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19, διπλασιάζεται κάθε 8 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Τσεχία, όπου ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Ρουμανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η κυβέρνηση αντέδρασε με την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων. Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ, απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.

Σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα σε Δανία, Ισλανδία και Ολλανδία 

Η Δανία μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και ορίζει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22.00 για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων της επιδημίας COVID-19

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου για την ανάσχεση της διάδοσης της επιδημίας Covid-19.

Η Ολλανδία με καταγεγραμένα περιστατικά μόλις μιας μέρας τα 1.972 κρούσματα,  ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα, τοπικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συναθροίσεων και κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ νωρίς το βράδυ.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου για την ανάσχεση της διάδοσης της επιδημίας Covid-19.

Σε ισχύ δεύτερο εθνικό lockdown ατο Ισραήλ

Το Ισραήλ με την έναρξη της περιόδου των μεγάλων εβραϊκών γιορτών, μόλις χθες, επέβαλλε το δεύτερο εθνικό lockdown. Το αρχικό lockdown στη χώρα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο, όταν τα νέα κρούσματα είχαν περιορισθεί σε μονοψήφιούς αριθμούς. Επιστρέφοντας όμως στις μαζικές συναθροίσεις, τα νέα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 5.000 ημερησίως.

Η Αυστραλία σε τοπική απομόνωση

Το εθνικό lockdown έχει μετατραπεί σε τοπική απομόνωση στην Αυστραλία. Η απαγόρευση μετακίνησης σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από το σπίτι, ισχύει ήδη από τον Ιούλιο στην Μελβούρνη.

Η Νέα Ζηλανδία άρει το δεύτερο lockdown στις 21 Σεπτεμβρίου

Αφού πέρασε πολλές εβδομάδες χωρίς την εμφάνιση κρούσματος, η Νέα Ζηλανδία άρει από την ερχόμενη Δευτέρα το επιβαλλόμενο lockdown. Οι κάτοικοι ωστόσο, θα παραμείνουν στο Οκλαντ εν αναμονή νέας αξιολόγησης της κατάστασης.

Με διαμορφωμένη  την κατάσταση της πανδημίας, ως ανωτέρω, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν προτίθεται να αναθεωρήσει τη διάρκεια των 14 ημερών καραντίνας που ισχύει για τα άτομα που έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό.

 

Παρά ταύτα, στη Γαλλία η διάρκεια της απομόνωσης κατέβηκε στις 7 ημέρες σε περίπτωση επαφής και διαρκεί πλέον 10 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία.

Πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, σχεδιάζουν την μείωση της διάρκειας της καραντίνας, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία.