Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση του virtual netmetering από τις επιχειρήσεις, ζητά με επιστολή του στους αρμόδιους φορείς το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Όπως υπογραμμίζεται “το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων αποτελεί πλέον μια άμεση απειλή όχι μόνο για την αναπτυξιακή τους προοπτική, αλλά και για τη βιωσιμότητα τους.

Έρχεται μάλιστα να προστεθεί σε μια σειρά άλλων επιβαρύνσεων που έχει κληθεί ο επιχειρηματίας να πληρώσει σε περιόδους μεγάλων κρίσεων χωρίς να έχει ρωτηθεί αν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές”.

Η επιστολή απευθύνεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο, στο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Παναγιώτη Νίκα, στους βουλευτές Αρκαδίας κ.κ. Κώστα Βλάση, Γιώργο Παπαηλίου, Οδυσσέα Κωσταντινόπουλο και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) καθώς και στα Επιμελητήρια της χώρας.

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, χαρακτηρίζει ως “αναγκαίο άμεσα να υπάρξουν επιλογές με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους”.

Ως επιλογή προτείνει το net metering, επισημαίνοντας ότι μπορούν να το αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις με τα επιθυμητά αποτελέσματα και ήδη πολλές το έχουν κάνει.

“Υπάρχει ωστόσο η κατηγορία των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν για τεχνικούς λόγους τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν το εν λόγω σύστημα στο χώρο τους, τονίζεται στην επιστολή.

Για αυτές τις περιπτώσεις το virtual net metering θα ήταν η λύση, καθώς θα τους επέτρεπε να εγκαταστήσουν τη μονάδα παραγωγής της ενέργειας σε χώρο διαφορετικό από την κατανάλωσή της.

Αυτή η επιλογή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας με μείωση του λογαριασμού ρεύματος κατά τουλάχιστον 80%, να επιτύχουν μεγαλύτερη παραγόμενη ενέργεια ανά εγκατεστημένο kW λόγω καλύτερου προσανατολισμού και, μέσω ενεργειακής κοινότητας, να μπορούν να επωφεληθούν από περισσότερες της μίας εγκατάστασης, είτε πρόκειται για επαγγελματικό χώρο, είτε για κατοικία.

Υπάρχουν βέβαια και μειονεκτήματα σε σχέση με την κλασική αυτοπαραγωγή, όπως το γεγονός ότι δεν προκύπτει μείωση στο κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, τα κόστη σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ είναι αυξημένα ενώ και το κόστος εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο.

Το σημαντικότερο ωστόσο πρόβλημα συναρτάται με την αναγκαιότητα δημιουργίας της απομακρυσμένης εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας με διαφορετική νομική/εταιρική οντότητα, την ενεργειακή κοινότητα, από αυτή της επιχείρησης. Δηλαδή με διαφορετικό ΑΦΜ.

Αυτό συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιδότησης της επιχείρησης λόγω διαφορετικού ΑΦΜ, δεν επιτυγχάνονται φορολογικά οφέλη και αυξάνεται το διοικητικό – λογιστικό βάρος της επιχείρησης.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, πρόσβαση στο virtual netmetering έχουν οι ενεργειακές κοινότητες, οι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας.

Κρίνεται συνεπώς ιδιαίτερα κρίσιμο να τροποποιηθεί κατάλληλα το νομικό πλαίσιο ώστε να επιτραπεί η αξιοποίηση της δυνατότητας του virtual netmetering από τις επιχειρήσεις με το δικό τους ΑΦΜ και να μην αναγκάζονται να συστήσουν νέες νομικές-εταιρικές οντότητες για το σκοπό αυτό.”