Αναλαμβάνω σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία για τη χώρα, γράφει στον λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σχετικά με την εκλογή του στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
“Η εκλογή μου ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη ευθύνη, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία”, αναφέρει στο twiiter.

Ο κ. Ρέτσος στην ανάρτηση του παραπέμπει στις αποφάσεις της 87ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος.
Την δύσκολη χρονική συγκυρία για τη χώρα σκιαγραφεί η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, στο κεφάλαιο για τις επιδράσεις της εξάπλωσης του του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

 

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, για τις επιδράσεις της εξάπλωσης του του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία

“Αν και η ελληνική οικονομία επέδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο πρόσφατο παρελθόν, η διαρκής κλιμάκωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και οι γενικευμένες επιπτώσεις της σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο αναμένεται να την επηρεάσουν μέσα από πολλαπλούς διαύλους μετάδοσης.
Ένας σημαντικός δίαυλος είναι η υποχώρηση της εξωτερικής ζήτησης ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών, λόγω της μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου και της χειροτέρευσης του οικονομικού κλίματος διεθνώς. Μάλιστα, ιδιαίτερα αρνητικές θα είναι πιθανώς οι επιδράσεις για την ποντοπόρο ναυτιλία, όπου η δυναμική των εσόδων καθορίζεται κυρίως από την εξέλιξη των ναύλων, η οποία αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις διακυμάνσεις στο διεθνές εμπόριο. Πιο σοβαρές όμως εκτιμάται ότι θα είναι οι επιπτώσεις για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, δεδομένων των επιβεβλημένων ταξιδιωτικών περιορισμών και του εν γένει ευάλωτου κλίματος στο συγκεκριμένο κλάδο.
Εκτός από την εξωτερική ζήτηση, η εξάπλωση του κορωνοϊού αναμένεται να επηρεάσει και την εγχώρια ζήτηση.
Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί λόγω της χειροτέρευσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, των προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού και της συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών ως απόρροια της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας εν γένει. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο οι κλάδοι των μεταφορών, του εμπορίου, της εστίασης, και υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό, τις τέχνες, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Επίσης, η άνοδος της αβεβαιότητας και η χειροτέρευση του επενδυτικού περιβάλλοντος αναμένεται να δράσουν ανασταλτικά στην ανάληψη νέων επενδυτικών σχεδίων και επιχειρηματικών κινδύνων.
Ένας επιπλέον δίαυλος μετάδοσης των επιδράσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία είναι η διατάραξη στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Αν και η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, η μείωση, ή και διακοπή σε ορισμένες περιπτώσεις, της διάθεσης ενδιάμεσων και κεφαλαιακών αγαθών εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικές επιδράσεις στη παραγωγική τους ικανότητα. Επίσης, η παραγωγή αγαθών και, ιδιαιτέρως, υπηρεσιών δύναται να επηρεαστεί αρνητικά από εκτεταμένη αποχή των εργαζομένων από τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού.
Τέλος, ένας ακόμη σημαντικός δίαυλος μετάδοσης είναι η χειροτέρευση στις διεθνείς και εγχώριες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Ειδικότερα, η αύξηση της αβεβαιότητας τροφοδοτεί σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης των οικονομιών και την επανεξέταση των επενδυτικών τοποθετήσεων παγκοσμίως, με πιθανές αρνητικές συνέπειες για εν εξελίξει επενδυτικά σχέδια και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης λόγω της επανατιμολόγησης των κινδύνων διεθνώς οδηγεί σε επιδείνωση των όρων και του κόστους άντλησης νέας χρηματοδότησης για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο”.