Xάρης Ντιγριντάκης

Ηχηρό μπάσιμο στην ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και κλάδων που αιμοδοτούν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν επιχειρεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο αυτό μέσω στοχευμένων δράσεων η Περιφέρεια δίδει ώθηση στον τομέα του Οινοτουρισμού.

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού με έμφαση στου νομούς Κορινθίας και Αρκαδίας και Αργολίδας.

Ενώ όπως υπογραμμίστηκε κατά τις εργασίες του, η Πελοπόννησος διαθέτει μοναδικά γαστρονομικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συνδράμουν στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τον τόπο και να εμπλουτίσουν το portfolio των βιωματικών εμπειριών που προσφέρονται, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Τo 3o Συνέδριο Οινοτουρισμού «Πελοπόννησος: Ενα ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο», συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια, το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Μέσα από το «ταξίδι» αυτό, οι συμμετέχοντες -κυρίως Ελληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, όπως και ειδικοί στα του οίνου-, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικές ποικιλίες της Πελοποννήσου, να ξεναγηθούν σε επισκέψιμα οινοποιεία σε Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, να φυτέψουν το δικό τους αμπέλι, αλλά και να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα τον οινοτουρισμό, οι οποίες είχαν -κατά γενική ομολογία- εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η Πελοπόννησος, όπως επισημάνθηκε, έχει κάθε εφόδιο για να αναπτυχθεί και στον τομέα του οινοτουρισμού, με πρώτο τη δυναμική της στην καλλιέργεια (το 1/3 της συνολικής εγχώριας παραγωγής) και δεύτερο το ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς οι επαγγελματίες του οίνου στην Πελοπόννησο εργάζονται με μεράκι, αφοσίωση και σεβασμό στο προϊόν και στο περιβάλλον και δημιουργούν τις καλύτερες των προϋποθέσεων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η  υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη, γνωστοποίησε την σε βραχύ χρονικό διάστημα την έναρξη λειτουργίας, της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου για τον οινοτουρισμό.

Εξ άλλου, από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κα Αννα Καλογεροπούλου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος “Food and Drink” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανακοινώνοντας τις σχεδιαζόμενες δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες και περιλαμβάνουν, νέα εικαστική ταυτότητα, γαστρονομικό φεστιβάλ, πιλοτική θεσμοθέτηση γαστρονομικών διαδρομών και τον χαρακτηρισμό του προορισμού ως European Region of Gastronomy.

 

 

Η τελετή έναρξης έγινε, στο κτήμα Σκούρα στην Αργολίδα, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν νωρίτερα στο οινοποιείο.

Την δεύτερη ημέρα, υπήρξε επίσκεψη στο Οινοποιείο Τσέλεπου στην Μαντινεία Αρκαδίας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε workshop με τον master of wine Γιάννη Καρακάση στον πολυχώρο του Οινοποιείου Λαφαζάνη στη Νεμέα, όπου στη συνέχεια έλαβαν χώρα οι εργασίες του συνεδρίου με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και με πρωταγωνιστές τη νέα γενιά των οινοποιών.

Η τελευταία μέρα περιελάμβανε φύτευση αμπελώνα, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας και επίσκεψη στο Οινοποιείο Σεμέλη.

Το 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού χαιρέτισε διαδικτυακά ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, η πρέσβης της Ιταλίας Πατρίτσια Φαλτσινέλι (Patricia Falcinelli), ο ομόλογός της του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani), ο επιτετραμμένος από την Πρεσβεία της Μολδαβίας Σέργκιου Βρεμέα (Sergiu Vremea), και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης,