To Αρχαιολογικό Πάρκο του Κολοσσαίου ανακοίνωσε τα εγκαίνια της έκθεσης «Γκιομπεκλί Τεπέ: Το αίνιγμα ενός ιερού τόπου» (Göbeklitepe: The Enigma of a Sacred Place), μια εκδήλωση που θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει έναν από τους αρχαιότερους και πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, στην πόλη Σανλιούρφα (Şanlıurfa) στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 25 Οκτωβρίου του 2024 έως τις 2 Μαρτίου του 2025 στο Κολοσσαίο, προσφέροντας μια καθηλωτική εμπειρία όσον αφορά τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού.

Την έκθεση εγκαινίασαν, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 2024 στο Κολοσσαίο, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας Gökhan Yazgı και η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου Alfonsina Russo, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία και την αξία αυτής της διεθνούς πολιτισμικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ιταλία όσον αφορά την προώθηση και τη διατήρηση της παγκόσμιας αρχαιολογικής κληρονομιάς.

Το Γκιομπεκλί Τεπέ, μια αρχαιολογική θέση της Νεολιθικής εποχής, που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 11.000 χρόνια, θεωρείται το παλαιότερο μνημειακό συγκρότημα που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος.

Έφερε επανάσταση στην κατανόηση της ανθρώπινης ιστορίας και ειδικότερα, της μετάβασης από τις κοινωνίες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στις γεωργικές κοινωνίες της μόνιμης εγκατάστασης.

Οι μνημειώδεις στύλοι σε σχήμα «Τ» του Γκιομπεκλί Τεπέ, στους οποίους έχουν λαξευτεί μυστηριώδη σύμβολα και μορφές ζώων, μαρτυρούν την πολυπλοκότητα των πρώτων ανθρώπινων κοινοτήτων και των τελετουργιών τους.

Στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης, ο Gökhan Yazgı, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας δήλωσε:

«Το Γκιομπεκλί Τεπέ και η ευρύτερη περιοχή του Τας Ταπελέρ (Taş Tepeler) στην οποία ανήκει αποτελούν τα πρώτα μνημεία που δημιούργησε ο άνθρωπος.

Αυτή η περιοχή, με τα διάφορα κτίρια που περιλαμβάνει, μαρτυρά τις απαρχές της μόνιμης εγκατάστασης, που αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους μετασχηματισμούς στην ανθρώπινη ιστορία.

Με χαρά παρουσιάζουμε ορισμένα ευρήματα της περιοχής σε ένα άλλο μεγαλειώδες μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το Κολοσσαίο. Ευχαριστώ θερμά τους Ιταλούς ομολόγους μου για την προσήλωσή τους στο όραμα της προώθησης και της διατήρησης της ιστορικής κληρονομιάς της αρχαιότητας».

Η έκθεση θα προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία μέσω μιας ποικιλίας προβολών περιεχομένου πολυμέσων και τρισδιάστατων αναπαραστάσεων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εντρυφήσουν στη ζωή αυτού του αρχαίου πολιτισμού. Θα εκτεθούν διάφορα τέχνεργα από το Γκιομπεκλί Τεπέ, όπως αντίγραφα των μνημειακών στύλων και λεπτομερείς ανακατασκευές των κυκλικών συγκροτημάτων που βρέθηκαν στην περιοχή, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες οπτικοποίησης.

Την έκθεση επιμελήθηκε μια ομάδα Ιταλών και διεθνών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων των Alfonsina Russo, Roberta Alteri, Daniele Fortuna και Federica Rinaldi, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας και την Πρεσβεία της Τουρκίας στη Ρώμη. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών πολιτιστικών εορτασμών για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη διατήρηση της παγκόσμιας αρχαιολογικής κληρονομιάς.

Εκτός από τα φυσικά αντικείμενα που έφτασαν στο Κολοσσαίο απευθείας από την Τουρκία, η έκθεση παρουσιάζει και διαδραστικό περιεχόμενο, όπως εικονικές περιηγήσεις και βίντεο που επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τον χώρο από διάφορες οπτικές γωνίες.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης θεματικά συνέδρια και σεμινάρια, με τη συμμετοχή διεθνών εμπειρογνωμόνων της αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης. Αναγνωρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2018, το Γκιομπεκλί Τεπέ εξακολουθεί να συναρπάζει τους αρχαιολόγους σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας μοναδικές γνώσεις σχετικά με τις απαρχές της θρησκευτικής λατρείας και της μνημειακής αρχιτεκτονικής.

Η έκθεση στο Κολοσσαίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για το κοινό της Ιταλίας να έρθει σε επαφή με αυτή την ανακάλυψη, η οποία έχει οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό πολλών ιστορικών εννοιών