![santorini-seismos](https://www.tourismtoday.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-seismos-1-696x418.jpg)
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη -από τους διασημότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου- ταλαντεύουν τον ελληνικό τουρισμό σε μία κρίσιμη περίοδο κορύφωσης στις κρατήσεις της επερχόμενης καλοκαιρινής σεζόν.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά, την γεωλογική αστάθεια της Σαντορίνης. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι αναμφισβήτητος, για τα εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο που θεωρούν το νησί με την πεταλοειδής μορφή στο νότιο Αιγαίο Πέλαγος, ονειρεμένη τοποθεσία για ταξίδια.
Απώλειες σε κρουαζιέρα
Ήδη, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν το Viking Star έχασε η Σαντορίνη λόγω των σεισμών που θα άνοιγε σήμερα Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, τη φετινή σεζόν της κρουαζιέρας στο νησί.
Το επόμενο προγραμματισμένο ταξίδι του πλοίου της Viking Cruises στο νησί ήταν για το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, δεν υπάρχει πια στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, ενώ όλες οι κρουαζιέρες για τον Μάρτιο (ξεκινούν από 11 του μήνα) είναι σε ισχύ.
Απειλούν να «κάψουν» τον ελληνικό τουρισμό τα διεθνή δημοσιεύματα για τη Σαντορίνη
Στα διεθνή Μέσα η σεισμική δραστηριότητα και η κατάσταση στο νησί κυριαρχεί στις ειδήσεις καθημερινά, εδώ και ημέρες, ενώ κάνουν αναφορές στην σεισμική και ηφαιστειακή ιστορία της Σαντορίνης.
Το κλίμα που δημιουργείται απειλεί να «κάψει» τον τουρισμό της χώρας. Δεκάδες δημοσιεύματα με εικόνες από την άδεια Σαντορίνη και τους τουρίστες να φεύγουν από το νησί, κάνουν το γύρο του κόσμου, όπως μεταξύ άλλων και από το BBC.
Independent: «Η Ελλάδα συγκλονίζεται από ένα σμήνος σεισμών που μπορεί να διαρκέσει μήνες»
«Η Ελλάδα συγκλονίζεται από ένα σμήνος σεισμών που μπορεί να διαρκέσει μήνες», είναι ο τίτλος στο χθεσινό ρεπορτάζ της πρώτης σελίδας της Independent για την Σαντορίνη, που ωστόσο δημιουργεί αρνητικό κλίμα για τις καλοκαιρινές κρατήσεις σε όλη την χώρα.
Όπως αναφέρεται «ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Σαντορίνη είναι πλέον σχεδόν άδεια. Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 11.000 παραθεριστές και ντόπιοι έχουν εγκαταλείψει το νησί, με πολλούς να φοβούνται ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να προμηνύει μια ηφαιστειακή έκρηξη.
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς τι θα προκύψει από τη σεισμική δραστηριότητα κοντά στη Σαντορίνη. Οι παγκόσμιες παρατηρήσεις των σεισμών μάς λένε ότι μόνο ένα μικρό κλάσμα (περίπου 5%) των σεισμών είναι προσεισμοί σε μεγαλύτερους σεισμούς.
Τούτου λεχθέντος, θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη η πιθανότητα ότι ένας μεγαλύτερος και δυνητικά καταστροφικός σεισμός θα μπορούσε να συμβεί σύντομα εκεί.
Αν και τα σμήνη συνήθως περιλαμβάνουν σεισμούς μικρότερου μεγέθους, μπορεί να διαρκέσουν από μέρες έως εβδομάδες ή να επιμείνουν για μήνες. Μπορούν ακόμη και να επιβραδύνουν και, στη συνέχεια, να ενταθούν ξανά».
Η Guardian επισημαίνει μεταξύ άλλων πως με «τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ένα γεωλογικό φαινόμενο που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, οι κουρασμένοι ντόπιοι συνέχισαν να εγκαταλείπουν το νησί, παρομοιάζοντας την έξοδο τους με ανεπίσημη μαζική εκκένωση».
Οι ηγέτες της βιομηχανίας προβλέπουν πως η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του τουρισμού.
Τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου εστιάζουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο νησί της Σαντορίνης, που κήρυξε η ελληνική κυβέρνηση καθώς «σεισμοί συγκλονίζουν το νησί πολλές φορές την ημέρα και μερικές φορές με διαφορά λεπτών».
Η Σαντορίνη υποδέχεται περισσότερους από τρία εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ωστόσο, τους μήνες εκτός εποχής, μόνο λίγοι είναι στο νησί. Στα τέλη Ιανουαρίου υπήρχαν περίπου 1.600 τουρίστες, στο νησί.
Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Rundschau με τίτλο «Αυξάνεται η ανησυχία για μεγάλο σεισμό στη Σαντορίνη – Ο Πρωθυπουργός συμβουλεύει τους κατοίκους να προετοιμαστούν», επισημαίνει πως «οι σεισμολόγοι πιστεύουν ότι η σειρά των σεισμών στη Σαντορίνη μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες.»
Στο θέμα αναφέρεται και η Μerkur σε δημοσίευμα με τίτλο «Φόβος μεγάλου σεισμού στη Σαντορίνη», φιλοξενώντας δηλώσεις του γεωφυσικού Christian Hübscher (επικεφαλής του τμήματος Θαλάσσιας Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου) ο οποίος ερευνά τα δύο ηφαίστεια της Σαντορίνης για σχεδόν 20 χρόνια. Η σειρά των σεισμών «είναι πολύ έντονη και δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία», λέει ο ειδικός.
Euronews | Σαντορίνη: Είναι πιθανός ένας μεγάλος σεισμός;
«Ενώ Έλληνες ειδικοί λένε ότι οι σεισμοί, πολλοί με μέγεθος άνω των 4,5 βαθμών, δεν συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, εξακολουθούν να μην μπορούν να πουν εάν το σμήνος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερο σεισμό, αναφέρει το Euronews.
Τα επίκεντρα του σεισμού συγκεντρώνονται σε ένα αυξανόμενο σύμπλεγμα μεταξύ των νησιών Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο. Οι ειδικοί βλέπουν την υποβρύχια τοποθεσία ως ελαφρυντικό παράγοντα, σημειώνοντας ότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εκτεταμένων ζημιών σε σύγκριση με τα χερσαία σεισμικά γεγονότα.
Παρόλα αυτά, η συχνότητα των σεισμών έχει ανησυχήσει τους κατοίκους.»
Σχεδόν όλα τα Μέσα του εξωτερικού κάνουν επίσης αναφορές στον καταστροφικό σεισμό 7,5 Ρίχτερ του 1956, που έπληξε τη Σαντορίνη «αφήνοντας τουλάχιστον 53 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, ενώ το ένα τρίτο των δομών του νησιού κατέρρευσε».
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα εξέδωσε για τους πολίτες των ΗΠΑ προειδοποίηση όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμοργού, της Σαντορίνης (Θήρας), της Ανάφης και της Ίου και προτρέπει τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί στις πληγείσες περιοχές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η συμβουλή από το υπουργείο Εξωτερικών σε Ηνωμένο Βασίλειο.
Και οι δύο συνιστούν στους Αμερικανούς και Βρετανούς ταξιδιώτες που βρίσκονται κοντά σε οποιαδήποτε από τις πληγείσες περιοχές να ακολουθούν τις οδηγίες από τις τοπικές αρχές και να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τις ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης.