Σαφείς δεσμεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων και χρηματοδοτήσεων μέσα στο 2017 για την επανέναρξη των εργασιών στην Αμφίπολη, ζήτησε η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου στη σημερινή (16-12-2016) συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε στη Βουλή.
Η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε «πολιτιστικό άγος» την ιδεοληπτική και στενά κομματική εγκατάλειψη «αποκήρυξη» της Αμφίπολης από τους προκατόχους της κ. Κονιόρδου.
«Αποτελεί πλέον κοινή ομολογία ότι η Αμφίπολη δεν εγκαταλείφθηκε, γιατί δεν ήταν σπουδαία. Εγκαταλείφθηκε και αποκηρύχθηκε πολιτικά, γιατί είχε την ατυχία να ανακαλυφθεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης. Και αναρωτιέμαι πραγματικά, κυρία Υπουργέ, αν έχουν χρώμα τα μνημεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε δε ότι είναι πραγματικά θλιβερό ότι εκεί, που πριν από δύο χρόνια έσπευδαν κατά χιλιάδες ο κόσμος για να δει έστω και από απόσταση αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, σήμερα, να κυριαρχεί η ερημιά και η εγκατάλειψη.
Στηλίτευσε την τραγική και υποβολιμαία υποτίμηση του υπέρλαμπρου μνημείου από της Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόσο όσον αφορά στην χρονολόγησή του, με ισχυρισμούς ότι δεν πρόκειται τάχα για μακεδονικό – όπως περίτρανα αποδεικνύεται – αλλά ρωμαϊκό δήθεν μνημείο, όσο και στην πλήρη «αποστράγγιση» των στοιχειωδών, των ελάχιστων χρηματοδοτήσεων για τη συνέχιση όχι μόνο της ανασκαφικής δραστηριότητας αλλά και των αναγκαίων εργασιών προστασίας και θωράκισής του.
«Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ όχι απλώς δεν έδωσαν τα χρήματα, όχι απλώς δεν έτρεξαν να εξασφαλίσουν χορηγίες αλλά ακόμη και σε υπηρεσιακό επίπεδο, αυτά που χωρίς κόστος θα μπορούσαν να γίνουν, όπως για παράδειγμα τη συντήρηση των επιστηλίων, τα πάγωσαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην προσπάθεια της Υπουργού Πολιτισμού να ψέξει τους υποτιθέμενα γρήγορους ρυθμούς στην προηγούμενη φάση της ανασκαφής με το επιχείρημα ότι αυτοί έγιναν για επικοινωνιακούς λόγους, που ενείχαν κινδύνους για την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας, η κ. Αραμπατζή τόνισε ότι το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον και ο θαυμασμός για τα λαμπρά ευρήματα των ανασκαφών όχι μόνο δεν θα μπορούσε να ανακοπεί επικοινωνιακά αλλά αντιθέτως, εξασφάλισε για τη χώρα μας μία άνευ προηγουμένου, παγκόσμια, πολύτιμη προβολή.
Μία δημοσιότητα, την οποία η παρούσα Κυβέρνηση έπρεπε ταχύτατα να εκμεταλλευθεί και να «τρέξει» όλες εκείνες τις απαραίτητες μελέτες και εργασίες, προκειμένου αυτό το μνημείο με τον συνδυασμό όλων των άλλων πολιτιστικών θησαυρών, που διαθέτει η Αμφίπολη να αποδοθεί ως μνημείο ανοιχτό και φιλικό στους πολίτες και τους τουρίστες όλου του κόσμου.
Να καταστεί έτσι εφαλτήριο για την συνολική οικονομική, πολιτιστική και τουριστική εκτόξευση της ευρύτερης περιοχής, της Μακεδονίας αλλά και της χώρας συνολικά.
Σημείωσε δε, ότι τα επιχειρήματα της Υπουργού στην απάντησή της για χρηματοδότηση της Αμφίπολης μέσω του ΕΣΠΑ και του προγράμματος interreg, δεν αφορούν όσα οφείλει να διαθέσει και να συνδράμει το Υπουργείο Πολιτισμού.
«Το Interreg, κυρία Υπουργέ, δεν έχει εγκριθεί, άρα τα χρήματα δεν υπάρχουν. Ευελπιστούμε πραγματικά να εγκριθούν. Όμως, και απ’ αυτό το 1 εκατ. ευρώ, στο οποίο αναφερθήκατε, μόνο 87.600 ευρώ αφορούν εκπόνηση μελέτης για το λόφο Καστά και όλα τα υπόλοιπα αφορούν μονοπάτια και πορείες. Σε ό,τι αφορά τώρα το ΕΣΠΑ, γιατί το Υπουργείο δεν προχωρά, όπως οφείλει, στην κατάθεση των τεχνικών δελτίων για τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου, προκειμένου να «τρέξουν» τα έργα;» σημείωσε.
Κάλεσε δε την κ. Κονιόρδου να επισκεφθεί αμέσως την Αμφίπολη, προκειμένου να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» την πλήρη εγκατάλειψή του ταφικού συγκροτήματος και να ανακοινώσει – ως οφείλει – συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα για την ολιστική αξιοποίησή του, χωρίς να λάβει απάντηση ούτε για την πρόσκληση ούτε και για το χρονοδιάγραμμα ενεργειών και χρηματοδοτήσεων.