Υψηλές πληρότητες και αυξήσεις στον εισερχόμενο τουρισμό που φθάνουν ως και το 30%, άνοιξε η τουριστική σεζόν για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με τις εκτιμήσεις να δίνουν αύξηση πάνω από 20% για το σύνολο του έτους, σε σύγκριση με το 2016.
Σύμφωνα με δηλώσεις από το θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» αυξήθηκε στο δίμηνο Απριλίου- Μαΐου κατά 29%, ενώ η αύξηση των τουριστών που έρχονται οδικώς από την Βουλγαρία μέσω των συνοριακών σταθμών Νυμφαίας και Εξοχής, έφτασε το 25% και μέσω των Κήπων του Έβρου, από την Τουρκία, είναι της τάξης του 12%-13%.
Παράλληλα επισήμανε : «Οι ξενοδοχειακές μονάδες της Θάσου έχουν πληρότητες της τάξης του 100% για τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ φέτος, επιδιώκοντας την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τα ξενοδοχεία του νησιού θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Αλλά και οι ξενοδοχειακές μονάδες σε Καβάλα, Κεραμωτή και Αλεξανδρούπολη έχουν πληρότητες που αγγίζουν το 95%», είπε ο κ. Αντωνιάδης προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια περιμένει σημαντική αύξηση των τουριστών από τη Ρωσία καθώς τον Σεπτέμβριο αρχίζει το «Έτος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας 2017-2018».
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν οι μουσουλμάνοι γιόρταζαν το Μπαϊράμ, από το Τελωνείο των Κήπων πέρασαν 26.000 αυτοκίνητα, από τα οποία τα 15.500 είχαν πινακίδες Τουρκίας, ενώ διήλθαν και 167 λεωφορεία από τα οποία τα 107 ήταν επίσης τουρκικά.
Επίσης μεγάλος αριθμός των Τούρκων τουριστών απορροφάται από την Αλεξανδρούπολη που διαθέτει υψηλών κατηγοριών ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά πολλοί είναι και εκείνοι που κινούνται προς Καβάλα και Θάσο, επισκέπτονται την Κομοτηνή και την Ξάνθη, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν οδικώς να κατευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό που έρχεται από την Βουλγαρία, η Voria.gr πληροφορείται ότι δεν πρόκειται αποκλειστικά για Βούλγαρους επισκέπτες, καθώς πολλοί τουρίστες είναι Ρουμάνοι, Μολδαβοί, Ουκρανοί αλλά και αρκετοί Ρώσοι.
Η αύξηση στη φετινή τουριστική σεζόν, οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και τον Μίνσκ, αλλά επίσης με τη Ζυρίχη της Ελβετίας, το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ενώ υπάρχουν συνδέσεις με πόλεις της Γερμανίας (Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ), με τη Βιέννη της Αυστρίας.
Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη έχει κάνει άνοιγμα σε πολλές αγορές πέραν των Βαλκανίων, δέχεται πολλούς Γερμανούς, Αυστριακούς αλλά και αρκετούς Τσέχους και Βρετανούς τουρίστες, ενώ προβλέπεται ότι ο Ιούνιος θα κλείσει με σημαντική αύξηση στην τουριστική κίνηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας ενισχύεται και από τις επενδύσεις ιδιωτών στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς δύο μεγάλα ξενοδοχεία πρόκειται να κατασκευαστούν στην Καβάλα, ένα στη Θάσο, ενώ πολλές μικρότερες μονάδες θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται μόλις μπορέσουν να αντλήσουν ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ.