Σημαντικά στοιχεία για το δημογραφικό πρόβλημα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» της Ελληνικής Βουλής.
Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις Περιφέρειες, με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να εκπροσωπεί ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας.
Παράλληλα με το γνωστό και σοβαρό ζήτημα που αφορά την υπογεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού για όλη την Ελλάδα, έντονος είναι ο προβληματισμός και για τα νησιά της Περιφέρειας, τα οποία δυστυχώς παρουσιάζουν δυσάρεστες πρωτιές στους δείκτες που καθορίζουν το δημογραφικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε και ο Αντιπεριφερειάρχης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή τα Ιόνια Νησιά εμφανίζουν μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ελλάδα, με τους δημογραφικούς δείκτες να είναι σταθερά χειρότεροι από τους ήδη κακούς δείκτες της Επικράτειας.
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη πέρα από μέτρα που αφορούν την στήριξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των δομών και των δράσεων πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης, που θα κρατήσουν στα νησιά τους νέους γονείς, αλλά και τους πτυχιούχους που δυστυχώς αφήνουν τον τόπο καταγωγής τους για τα μεγάλα αστικά κέντρα ή και τις χώρες του Εξωτερικού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, παρατήρησε πως η ΠΙΝ είναι η μικρότερη πληθυσμιακά Περιφέρεια και παράλληλα, η Περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης (Δείκτης γήρανσης: λόγος των ατόμων 65+ ετών προς τον πληθυσμό των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών. Επομένως, ο αναλογών αριθμός ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω επί 100 παιδιών) και οι χειρότεροι πανελλαδικά δείκτες εξάρτησης (Δείκτης εξάρτησης: ο αναλογών αριθμός των εξαρτημένων μελών (παιδιών και ηλικιωμένων) επί 100 ατόμων παραγωγικής ηλικίας) και δείκτες αντικατάστασης (Δείκτης αντικατάστασης : ο αναλογών αριθμός νέων 10-14 ετών (ή 15-19 ετών) ως προς 100 άτομα ηλικίας 60-64 ετών. Ο δείκτης αυτός δίδει τη σχέση ανάμεσα στα άτομα που θα έχουν τη νόμιμη ηλικία για να εργασθούν εισερχόμενα στην αγορά εργασίας και τα άτομα που θα έχουν την ηλικία συνταξιοδότησης εάν ήταν ήδη ενταγμένα στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό)
Στρέφοντας το βλέμμα ειδικά στο νησί μας, αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καταγράφονται οι χαμηλότεροι δείκτες γήρανσης και εξάρτησης, αλλά οι υψηλότεροι δείκτες αντικατάστασης.
«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η Περιφέρεια που έχει την πρωτιά, στους δείκτες που ορίζουν το δημογραφικό πρόβλημα , συνάμα όμως είναι η Περιφέρεια με την μικρότερη ανεργία. Η οικονομία της έχει πληγεί από την κρίση αλλά σε μικρότερο βαθμό από ότι άλλες Περιφέρειες, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αλματώδης αύξηση του τουρισμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ζάκυνθος, είναι η περιοχή που μετά την Αττική προμηθεύεται τα περισσότερα κουφώματα στην Ελλάδα» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ειδικά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν υπάρχει πρόβλημα ανεργίας, αφού ειδικά τους τουριστικούς μήνες υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στους πτυχιούχους που αναζητούν εργασία στα αστικά κέντρα.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε ως καταστροφικό για τα νησιά και το Καλλικράτη, κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης των μικρών Δήμων σε τομείς όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
«Να δείτε θέματα πολιτισμού, παιδείας, αθλητισμού, φιλαρμονικές, γήπεδα και θεατρικές ομάδες θα συγκρατήσουν τους νέους στα νησιά, πέρα βέβαια από την ενίσχυση της οικονομίας» ανέφερε απευθυνόμενος στους Βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή.