Η Ινδία ανέστειλε τις τουριστικές βίζες που εκδίδονται σε Κινέζους υπηκόους, δήλωσε στους αερομεταφορείς-μέλη του ο παγκόσμιος οργανισμός αεροπορικών εταιρειών International Air Transport Association (IATA).

Η Ινδία αντιμετωπίζει με την Κίνα τα δεινά περίπου 22.000 Ινδών φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι σε κινεζικά πανεπιστήμια και δεν μπορούν να επιστρέψουν για μαθήματα.

Ωστόσο, η γειτονική χώρα μέχρι σήμερα αρνείται να τους αφήσει να εισέλθουν. Αυτοί οι φοιτητές έπρεπε να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους στην Κίνα και να έρθουν στην Ινδία όταν ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19 στις αρχές του 2020.

Σε εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 20 Απριλίου σχετικά με την Ινδία, η IATA είπε: «Οι τουριστικές βίζες που εκδίδονται σε υπηκόους της Κίνας (Λαϊκή Δημοκρατία) δεν ισχύουν πλέον». Ανέφερε ότι επιτρέπεται η είσοδος στην Ινδία στους ακόλουθους επιβάτες: υπήκοοι του Μπουτάν, της Ινδίας, των Μαλδίβων και του Νεπάλ. επιβάτες με άδεια παραμονής που έχει εκδοθεί από την Ινδία· επιβάτες με βίζα ή ηλεκτρονική βίζα που έχει εκδοθεί από την Ινδία· επιβάτες με κάρτα ή βιβλιάριο αλλοδαπού πολίτη της Ινδίας (OCI)· επιβάτες με κάρτα για άτομα Ινδικής καταγωγής (PIO)· και επιβάτες με διπλωματικό διαβατήριο.

Η IATA είπε επίσης ότι οι τουριστικές βίζες με ισχύ 10 ετών δεν ισχύουν πλέον.

Η Ινδία προέτρεψε το Πεκίνο να υιοθετήσει μια «ευγενική στάση» στο θέμα, καθώς η συνέχιση των αυστηρών περιορισμών θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία χιλιάδων Ινδών φοιτητών, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του MEA Arindam Bagchi.

Ο Bagchi είπε ότι ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει στις 8 Φεβρουαρίου ότι η Κίνα εξετάζει το θέμα με συντονισμένο τρόπο και ότι εξετάζονται οι ρυθμίσεις για την επιστροφή ξένων φοιτητών στην Κίνα. «Αλλά επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι μέχρι σήμερα, η κινεζική πλευρά δεν έχει δώσει καμία κατηγορηματική απάντηση σχετικά με την επιστροφή των Ινδών φοιτητών. Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την κινεζική πλευρά να υιοθετήσει μια ευνοϊκή στάση προς το συμφέρον των φοιτητών μας και να διευκολύνουν την πρόωρη επιστροφή τους στην Κίνα, ώστε οι μαθητές μας να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους», είπε ο Bagchi.

Είπε ότι το θέμα συζητήθηκε επίσης με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi από τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων S Jaishankar κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Dushanbe τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών είχαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν στο περιθώριο συνεδρίου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).