Την επόμενη φορά που θα κοιτάτε στο Instagram φωτογραφίες φίλων σας σε διάφορα μέρη με αδιάκοπη θέα και δραματικά τοπία, σκεφτείτε ότι πίσω από αυτή την απομονωμένη θέα είναι πιθανό να κρύβεται μια χούφτα άλλων ανθρώπων που περιμένουν με ανυπομονησία να βγάλουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τη δική τους φωτογραφία.

Από την άλλη, η ανάδειξη ορισμένων τόπων από το κάθε κοινωνικό μέσο έχει εν μέρει βοηθήσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, προσελκύοντας τουρίστες από κάθε γωνιά της γης. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, η μεγάλη προβολή μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στις χώρες και τις πόλεις που απλά δεν είναι εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν την εισροή τουριστών.

Δείτε παρακάτω ποιες περιοχές του κόσμου έχουν φθαρεί από τον τεράστιο αριθμό των τουριστών που δέχονται κάθε χρόνο:

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

ISLAND

Η Ισλανδία έχει δει μια δραματική αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια. Ένας λόγος είναι και το λεγόμενο φαινόμενο Game of Thrones, καθώς πολλοί ταξιδιώτες θέλουν να επισκεφθούν το μέρος ώστε να αποκτήσουν φωτογραφίες από τα δραματικά τοπία που εμφανίστηκαν στη σειρά. Σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα των φτηνών πτήσεων και μερικές πολύ αποτελεσματικές εκστρατείες μάρκετινγκ, η χώρα είναι σήμερα ένας δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός. Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για τους επισκέπτες, οι οποίοι καταστρέφουν το εύθραυστο οικοσύστημα και αφήνουν πίσω τους ένα χάος, καθώς καταπατούν τις -πρώην- ανέγγιχτες φυσικές τοποθεσίες.

ΚΟΥΒΑ

CUVA

Σύμφωνα με το υπ. Τουρισμού της Κούβας, περίπου 4 εκατ. επισκέπτες επισκέφθηκαν τη χώρα το 2016, σημειώνοντας αύξηση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τουριστική έκρηξη είχε όμως κάποιες συνέπειες για τους κατοίκους της χώρας, σύμφωνα με τους New York Times, τον Δεκέμβριο του 2016: Η αύξηση των επισκεπτών έχει οδηγήσει στην έλλειψη τροφίμων και των βασικών ειδών διατροφής, καθώς τα τοπικά ξενοδοχεία και τα εστιατόρια αγοράζουν τεράστιες ποσότητες προμηθειών για τους επισκέπτες, ωθώντας τις τιμές στα ύψη και αφήνοντας περιορισμένα αριθμό προϊόντων για τους ντόπιους.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΕΛΛΑΔΑ

santorini-oia-27

Η Σαντορίνη είναι παγκοσμίως γνωστή για τα κατάλευκα σπίτια της, καθώς και για την υπέροχη θέα που προσφέρει στους επισκέπτες της. Σήμερα αποτελεί ιδανικό μέρος για τους followers του Instagram και τους travel bloggers. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, καταγράφηκε ένας μεγάλος αριθμός αφίξεων από κρουαζιερόπλοια με πάνω από 10.000 επισκέπτες ημερησίως, τους καλοκαιρινούς μήνες. Και για το λόγο αυτό, οι τοπικές αρχές από φέτος έχουν θεσπίσει ένα όριο 8.000 επισκεπτών την ημέρα.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

NEA-ZHLANDIA

Η Νέα Ζηλανδία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με την Ισλανδία: Τα ανέγγιχτα και άγρια τοπία χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες διάσημες ταινίες, όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και το Χόμπιτ, με αποτέλεσμα να προσελκύσουν ξαφνικά ιδιαίτερο μεγάλο αριθμό επισκεπτών τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι ο τουρισμός είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της οικονομίας της Νέας Ζηλανδίας, καθώς συνεισφέρει 9,7 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της κάθε χρόνο και απασχολεί το 7,5% του εργατικού δυναμικού. Από την πλευρά τους, όμως, οι ντόπιοι παραπονούνται ότι οι τουρίστες δεν σέβονται το περιβάλλον, ενώ η χώρα δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να περιορίσει τα απορρίματα και τα ανθρώπινα απόβλητα που συχνά αφήνουν πίσω τους.

ΤΟΥΛΟΥΜ – ΜΕΞΙΚΟ

tulum

Αυτή η ήρεμη παραλία έχει μετατραπεί από ήσυχο παράδεισο σε hotspot διασημοτήτων, φιλοξενώντας σήμερα ακόμη και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, το Noma. Σύμφωνα με έρευνα του Newsweek, η πόλη αγωνίστηκε σκληρά για να συμβαδίσει με το γεγονός ότι είναι πλέον τόσο διάσημη, ωστόσο, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη ρύπανση του οικοσυστήματος από τα τοπικά ξενοδοχεία. Ένας τοπικός ακτιβιστής περιέγραψε την κατάσταση αυτή ως «ωρολογιακή βόμβα», εξηγώντας ότι δεν έχουν γίνει αποτελεσματικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των αποβλήτων που απορρίπτονται στο περιβάλλον.

ΜΑΤΣΟΥ ΠΙΤΣΟΥ – ΠΕΡΟΥ

Machu_Picchu_(1)

Το Machu Picchu έχει όριο 2.500 επισκεπτών την ημέρα, σύμφωνα με απόφαση που ορίστηκε από το Περού και την UNESCO. Ωστόσο, από το 2011 έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό, ο οποίος ανέρχεται σχεδόν σε 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2015. Ο υπερπληθυσμός έχει επιβαρύνει τα αρχαία ερείπια, και η κυβέρνηση έχει τώρα εκπονήσει ένα σχέδιο για τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών. Το νέο λοιπόν σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόζεται μέχρι το 2019, παροτρύνει τους τουρίστες να έχουν οδηγούς, να κινούνται σε καθορισμένες διαδρομές και να έχουν χρονικά όρια για την κάθε τους περιήγηση στα αξιοθέατα.

PIG BEACH – ΜΠΑΧΑΜΕΣ

PIG-BEACH

Μία ομάδα χοίρων έχει εγκατασταθεί εδώ και καιρό σε ένα νησί στις Μπαχάμες, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατραπεί σε διάσημο τουριστικό προορισμό. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2017, επτά από τους χοίρους βρέθηκαν νεκροί, με τις αρχικές αναφορές να ισχυρίζονται ότι οι χοίροι είχαν καταναλώσει αλκοόλ και φαγητό από τους επισκέπτες.

Πηγή: fortunegreece.com