Επιχορηγήσεις και μάλιστα άμεσα για την ολοκλήρωση εγκεκριμένων τουριστικών επενδύσεων μέσω αναπτυξιακών νόμων και επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου των επενδυτικών δαπανών, ζητά ο ΣΕΤΕ με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Η επιστολή κοινοποιείται στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και στον γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Νίκο Μαντζούφα.

Διαβάστε την επιστολή

“Κύριε Υπουργέ,
Στη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του COVID 19 και της ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, σας προτείνουμε να εξετάσετε τις προοπτικές επιστράτευσης των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων (3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998) στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην ολοκλήρωση των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.

Για τον λόγο αυτό, θέτουμε υπ’ όψιν σας δύο ζητήματα:

Το πρώτο θέμα, αφορά στο γεγονός ότι ορισμένα εγκεκριμένα επενδυτικά σχεδία έχουν υπαχθεί στα καθεστώτα του αναπτυξιακού και ενισχύονται με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής. Η σημερινή έκτακτη κατάσταση έχει ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς των επιχειρήσεων και καθιστά την υλοποίηση των επενδύσεων αυτών ιδιαίτερα δύσκολη. Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις υλοποιούν τώρα ή μόλις έχουν ολοκληρώσεις τις εγκεκριμένες επενδύσεις, δεν μπορούν να προσδοκούν σε κερδοφόρες χρήσεις, τουλάχιστον για την επόμενη διετία-τριετία.
Συνεπώς, προτείνουμε να μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα σε εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και οι οποίες υλοποιούν το επενδυτικό τους σχέδιο, κατόπιν αιτήματός τους, η αλλαγή του κινήτρου χρηματοδότησης αυτών από φορολογικές απαλλαγές σε άμεσες επιχορηγήσεις, αν όχι στο σύνολό τους, τουλάχιστον σε μέρος αυτών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να μοχλεύσουν κεφάλαια για να ενισχύσουν την ρευστότητά τους και να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Το δεύτερο θέμα αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου των επενδυτικών δαπανών των τουριστικών επιχειρήσεων που υλοποιούνται στα πλαίσια των αναπτυξιακών νόμων και της καταβολής της αναλογούσας επιχορήγησης, η οποία σε κάθε περίπτωση έχει προϋπολογισθεί.
Οι καθυστερήσεις και η αναμονή των τουριστικών επιχειρήσεων για την ολοκλήρωση των ελέγχων και την διεκπεραίωση της επιχορήγησης είναι ιδιαίτερα μακροχρόνιες, με αποτέλεσμα να στερούνται της αναγκαίας ρευστότητας, η οποία στις παρούσες συνθήκες αποτελεί παράγοντα αποπεράτωσης της επένδυσης και η ανάγκη είναι πιο επιτακτική από ποτέ”.