Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ATOR) απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στο FSB  με αίτημα να αναπτύξουν και να λάβουν μέτρα που θα επιτρέψουν στους ξένους τουρίστες να επωφεληθούν από τις ήδη καταβληθείσες αλλά μη χρησιμοποιημένες VISA.

Οι επιστολές δείχνουν ότι μετά το κλείσιμο της εναέριας κυκλοφορίας, οι περιηγήσεις για 150.000 ξένους τουρίστες δεν ολοκληρώθηκαν ή ακυρώθηκαν μέχρι τον Ιούλιο.

Η ATOR υπογραμμίζει ότι υπό τις συνθήκες της εξάπλωσης μιας πανδημίας, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες σε ολόκληρο τον κόσμο αποφασίζουν να αναβάλουν τις ημερομηνίες ταξιδιού σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.

“Η ανησυχία των ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτόρων για τη λήψη τέτοιας απόφασης είναι η ισχύς των VISA εισόδου στη Ρωσία. Σύμφωνα με στατιστικές, οι περισσότερες βραχυπρόθεσμες VISA χορηγούνται στους αλλοδαπούς για να εισέλθουν στη χώρα μας. Κατά συνέπεια, χιλιάδες άνθρωποι που σχεδίαζαν ταξίδι στη Ρωσία για τους επόμενους 2-3 μήνες δεν θα μπορούν να το μεταφέρουν στο μέλλον χωρίς να εκδίδουν νέες. Προφανώς, αυτό δεν θα πάρει μόνο χρόνο για να τα επεξεργαστεί, αλλά και θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του ταξιδιού “, τονίζει η επιστολή που υπογράφηκε από τον Αντιπρόεδρο της ATOR, Βλαντιμίρ Καντορόβιτς.

Η ATOR τονίζει ότι η ανάγκη επανεξέτασης των VISA για τους περισσότερους τουρίστες θα οδηγήσει στο να ακυρωθούν ταξίδια.

“Μια τέτοια απόφαση δεν θα οδηγήσει μόνο σε τεράστιες απώλειες για τη ρωσική τουριστική βιομηχανία, αλλά θα φέρει τη μείωση της ροής τουριστών για τα επόμενα χρόνια. Η εικόνα της Ρωσίας ως δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, η οποία έχει δημιουργηθεί από τη χώρα μας εδώ και χρόνια και το επαγγελματικό έργο των ταξιδιωτικών πρακτόρων θα υποστεί σημαντική ζημιά “, ανέφερε σε δήλωσή του η Ένωση Τουριστικών Επιχειρηματιών.

Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει την επέκταση των βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων σε ξένους τουρίστες, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τα ταξίδια τους χωρίς πρόσθετο οικονομικό κόστος μετά την εξομάλυνση της κατάστασης.

“Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει σημαντική υποστήριξη για τη ρωσική τουριστική βιομηχανία, καθώς και για άλλες βιομηχανίες που σχετίζονται με τον τουρισμό”, ολοκληρώνει η ATOR.

Η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων ζητά επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών και το FSB της Ρωσικής Ομοσπονδίας να μην αρνείται να εισαγάγει ηλεκτρονικές τουριστικές VISA από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με την ATOR, ένα τέτοιο βήμα θα αποτελέσει πρόσθετο μέτρο στήριξης για τις επιχειρήσεις τουριστικών πρακτορείων ταξιδίων και θα καταστήσει δυνατή την ταχεία αποκατάσταση της εισερχόμενης τουριστικής βιομηχανίας.