Την παράταση της αβεβαιότητας έως την ανακάλυψη του εμβολίου για τον Covid-19, με πολύ συγκεκριμένες και οδυνηρές για την οικονομία επιπτώσεις, προέβλεψε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το μήνα Ιούλιο από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως επεσήμανε , σε τοποθέτησή του στο φόρουμ “Κύκλος Ιδεών”, η επίδοση της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, το πρώτο εξάμηνο του 2020 (ύφεση 7,9%), ήταν καλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (9%) και όπως εκτιμάται από την ΕΚΤ στο σύνολο του έτους θα κινηθεί στο 7,1% του ΑΕΠ.
Το βασικό σενάριο της ΤτΕ για τη φετινή χρονιά προβλέπει ύφεση 7,5% του ΑΕΠ έναντι 5,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Το δυσμενές σενάριο μιλά για ύφεση 9,4%
Ο Έλληνας Τραπεζίτης, προβλέπει ανάκαμψη και μάλιστα της τάξης του 5,6%, το 2021. “Κλειδί” του καλού σεναρίου είναι το πότε η αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται θα μετατραπεί σε καταναλωτική δαπάνη.
Σε ότι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ.
Σε ότι αφορά την επίπτωση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, η ΤτΕ υπολογίζει ότι θα φτάσουν το 1,9% του ΑΕΠ κατ’ έτος. Με τον Γιάννη Στουρνάρα να κάνει λόγο για δραματικές συνέπειες των μέτρων στήριξης σε ότι αφορά το έλλειμμα που κατά μέσο όρο θα φτάσει το 10% στις χώρες της Ευρώπης, ενώ θα προσθέσουν 20-25 μονάδες στον λόγο χρέους/ΑΕΠ.
Επανέρχεται η πρόταση για bad bank και κόκκινα δάνεια
Τόσο τα κόκκινα δάνεια όσο και η ποιότητα των κεφαλαίων, λόγω της αύξησης του αναβαλλόμενου φόρου συνεχίζουν να προβληματίζουν τις τράπεζες της χώρας, παρότι οι καταθέσεις δείχνουν να αυξάνουν το τελευταίο διάστημα.
Η πιθανότητα αύξησης των προβληματικών δανείων όταν λήξει το moratorium αποπληρωμής δανείων, είναι αυξημένη. Ο «Ηρακλής» δεν φτάνει και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, δήλωσε ο κ.Στουρνάρας, παραδεχόμενος ότι έχει προετοιμάσει λύση με bad bank στην οποία θα μεταφερθούν μετά τον Ηρακλή (εθελοντικά) στη λογιστική τους αξία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υα προκύψουν από το ασταθές οικονομικό περιβάλλον της πανδημίας, υπολόγισε ότι θα φτάσουν τα 8 με 10 δισ. ευρώ.
Συνολικά, το ύψος των κόκκινων δανείων υπολογίζεται να φτάσει τα 40-45 δισ. ευρώ, τα οποία και καλύπτει πλήρως η πρόταση για bad bank.
Να σημειωθεί ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν αναμενόμενη, όπως επίσης και η συζήτηση για τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού στον “Ηρακλή” σχήματος, για τη μείωση των NPLs, ήταν προσχεδιασμένη για τον Σεπτέμβριο.
Άλλωστε, η ΤτΕ επιμένει καθόλη τη διάρκεια της τελευταίας διετίας στην ανάγκη δημιουργίας bad bank. Δηλαδή στη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού ( Asset Management Company) που θα αναλάβει τη διαχείριση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η ΤτΕ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να στηριχθούν οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αύριο, κυρίως ψηφιακή τεχνολογία και χρηματοδότηση δυναμικών κλάδων και επιχειρήσεων.