Με στόχο την ευρύτερη προώθηση και ανάπτυξη των πωλήσεων των κρασιών της Σάμου, στο νησί βρέθηκαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι οινογνώστες και σεφ.
Και γνώρισαν τα πάντα για τον πατροπαράδοτο σαμιακό αμπελώνα. Τις καλλιεργητικές μεθόδους, την χειρωνακτική, ακάματη εργασία των αμπελουργών του νησιού και την τέχνη της οινοποίησης.
Η επίσκεψη τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Mediterranean Cheese and Wine” που υλοποιείται από την «Οικονομοτεχνική ΕΠΕ».

 

Πρόκειται για την chef Ντίνα Νικολάου με διεθνή καταξίωση σε Γαλλία και Ελλάδα, τον Roderick Smith, Master of Wine με διεθνή καταξίωση και ιδρυτή της Riviera Wine Academy, τον Ευαγόρα Μαυρομάτη, με διαδρομές ποιότητας ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία, τον Daniel Shade, αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Γερμανίας και εμπνευστή αγώνων γαστρονομίας, τον Jacques Joubert, managing director της FrisCo και «συλλέκτη» προϊόντων με ξεχωριστή ταυτότητα και ποιότητα.

Επισκέφθηκαν τα πιο ορεινά αμπελοτόπια της Σάμου, είδαν αμπέλια γόνιμα και ανθεκτικά της γηγενούς ποικιλίας. Περιηγήθηκαν σε νέες καλλιέργειες, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Οίνου.
Μίλησαν με τους ανθρώπους του μόχθου, είχαν ενημερωτικές συναντήσεις με το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού. Δοκίμασαν το εκλεκτό μοσχάτο σταφύλι και γεύτηκαν τις εμπνευσμένες γαστρονομικές δημιουργίες Σαμίων chef και μαγείρων.

Δεν ήταν όμως τα μόνα που «γεύτηκαν» από το νησί της Σάμου στην τριήμερη παραμονή τους, οι επισκέπτες.
Είδαν και γνώρισαν τη σημερινή πολιτιστική και κοινωνική υπόσταση του ακριτικού νησιού. Το χθες και το σήμερα των ανθρώπων που ζουν σε αυτό, το γεωφυσικό ανάγλυφο και το μεγαλείο της βλάστησης, τους οικισμούς και τις πόλεις.
Ήρθαν ως διακεκριμένοι επισκέπτες μα έφυγαν ως αγαπημένοι φίλοι και πρεσβευτές των υπέροχων κρασιών του ΕΟΣ Σάμου (UWC Samos).