Εξακολουθεί να προσελκύει εκατομμύρια διεθνείς ταξιδιώτες η Ευρώπη παρά την γεωπολιτική αβεβαιότητα και τα θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commission) με τίτλο «Ευρωπαϊκός Τουρισμός 2017 -Τάσεις και Προοπτικές», 28 από τους 30 προορισμούς σημείωσαν άνοδο στις αφίξεις μέχρι στιγμής το 2017 με σχεδόν έναν στους δύο να καταγράφουν διψήφια αύξηση.

Ειδικότερα, η Ισλανδία (+ 56%) ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος προορισμός, καθώς η τουριστική έκρηξη δεν δείχνει σημάδια ύφεσης μέχρι σήμερα. Το Μαυροβούνιο (+ 25%), η Μάλτα (+ 23%) και η Κύπρος (+ 18%) σημείωσαν επίσης σημαντικές αυξήσεις.

Παράλληλα, η Φινλανδία (+ 18%) και η Βουλγαρία (+ 17%) παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη. Ενώ η αύξηση των κινεζικών αφίξεων ανέβασε την ανάπτυξη στο σκανδιναβικό έθνος, η Βουλγαρία είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση στους παραδοσιακούς χειμερινούς προορισμούς. Η Πορτογαλία, η Σερβία και η Κροατία (+ 15% και για τους 3 προορισμούς) σημείωσαν καλές επιδόσεις χάρη στις προσπάθειες μάρκετινγκ και στη βελτίωση της αεροπορικής τους σύνδεσης.

Αντίθετα, η Τουρκία (-8%) εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας που επιβραδύνουν το ρυθμό επέκτασης στη χώρα.

Ταυτόχρονα, η ενθάρρυνση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την αύξηση των αφίξεων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι προορισμοί σημείωσαν αξιοσημείωτες αυξήσεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Κροατία και τη Βουλγαρία να παρουσιάζουν ταχύτερη ανάπτυξη, + 40% και + 26% αντίστοιχα.

Επιπλέον, όλοι οι προορισμοί ανέκαμψαν από τις προηγούμενες πτώσεις από είχαν καταγράψει στη ρωσική ταξιδιωτική ζήτηση. Αν και τα στοιχεία δεν αντισταθμίζουν πλήρως τις πτώσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οι προοπτικές παραμένουν αισιόδοξες καθώς η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται.

Οι ταξιδιωτική ροή από την Κίνα και την Ιαπωνία στην Ευρώπη ήταν ασθενέστερη από τις συνολικές εξερχόμενες μετακινήσεις από αυτές τις αγορές, λόγω κυρίως των ανησυχιών για την ασφάλεια σε ολόκληρη την ήπειρο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι δύο εν λόγω αγορές έχουν αυξηθεί κατά + 14% και + 5% μέχρι σήμερα.

Τέλος, ο κ. Eduardo Santander από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών αναφέρει χαρακτηριστικά : «Παρά τη σταθερή ευρωπαϊκή εγχώρια αγορά, η αύξηση οφείλεται κυρίως στις αγορές πηγές τουρισμού μεγάλων αποστάσεων. Οι φθηνές τιμές του πετρελαίου, οι ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο αυξανόμενος αριθμός μεσαίων τάξεων, η βελτιωμένη αεροπορική σύνδεση και η διευκόλυνση των ταξιδιών συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των εξερχόμενων ταξιδιών προς την Ευρώπη».