Ζημιά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ έχει μέχρι τώρα υποστεί από το ρωσικό εμπάργκο η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς. Φρούτα, ψάρια και μεταφορικές εταιρείες είναι τα πρώτα θύματα των μέτρων που επέβαλε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με “Τα Νέα” η ακραία εκτίμηση για τις ζημιές στην ελληνική οικονομία είναι τα 100 εκατ. ευρώ με την προοπτική όμως να αυξηθεί με δεδομένο ότι τώρα αρχίζει η εξαγωγική σεζόν για κάποια νέα αγροτικά προϊόντα.
Αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης για τις τελευταίες εξελίξεις στις ευρω-ρωσικές εμπορικές σχέσεις θα γίνει σε σημερινή σύσκεψη της συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, με συμμετοχή γενικών γραμματέων έξι υπουργείων που εκπροσωπούν τους κλάδους εκείνους που ήδη πλήττονται (αγροτικά) ή που κινδυνεύουν να επηρεαστούν όσο θα συνεχίζεται η κρίση μεταξύ Μόσχας και Δύσης (π.χ. τουρισμός).
Εκτός από τα φρούτα, όπου η ζημιά για την Ελλάδα ήταν τεράστια, μεγάλο πλήγμα υπέστησαν και οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι τιμές των οποίων δέχονται μεγάλη πίεση (υπενθυμίζεται πως πριν από την κρίση το ελληνικό ψάρι αντιπροσώπευε το 10% της ρωσικής κατανάλωσης). Σε ότι αφορά τις μεταφορικές εταιρείες το πλήγμα και σε αυτές είναι πολύ μεγάλο αφού καθημερινά -πριν το εμπάργκο- περίπου 220 φορτηγά πραγματοποιούσαν σερ καθημερινή βάση τη διαδρομή Ελλάδα Ρωσία.
Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα οι Βρυξέλλες για την απόσυρση μιας σειράς προϊόντων, πηγές της αγοράς τα θεωρούν αναποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά, τουλάχιστον για την ώρα, δεν φαίνονται να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις συνθήκες υπερπροσφοράς αγροτικών προϊόντων, εντείνοντας τις πτωτικές τάσεις στις τιμές, με πιο εμφανείς επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό Νότο.
Οσο για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, η κρίση, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, μοιάζει διαχειρίσιμη καθώς μέχρι και την Παρασκευή είχαν διατεθεί μέσω της δωρεάν διανομής πάνω από 400 τόνοι ροδακίνων και στη χυμοποίηση είχαν κατευθυνθεί πάνω από 300 τόνοι.
Το ερώτημα ωστόσο, όπως παραδέχονται τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Από σήμερα, για παράδειγμα, ξεκινούν τα προσύμφωνα για τις εξαγωγές μήλων. Αλλά επειδή η κοινή αγορά έχει κατακλυστεί από πολωνικά μήλα που προορίζονταν για τη Ρωσία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 50%. Στην περίπτωση του επιτραπέζιου σταφυλιού λ.χ. οι Ιταλοί, που εξήγαν στη Ρωσία πολύ μεγάλες ποσότητες, τις διέθεσαν μαζικά στην ευρωπαϊκή αγορά πιέζοντας 20%-30% τις τιμές. Χρειάζεται επομένως ένα «plan B» για την εξεύρεση εναλλακτικών αγορών πλην της Ε.Ε., όπως η Ινδία και η Κίνα, που για την ώρα ακόμη δεν υπάρχει. Τέτοιο πλάνο θα ετοιμάσει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.