της Εύας Οικονομάκη
Η αναβάθμιση της ελληνικής τουριστικής εκπαίδευσης και η ανάδειξη των ελληνικών start ups βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι, με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία του UNWTO International Center στην Αθήνα, μιας Ακαδημίας που θα δίνει βαρύτητα στην τουριστική εκπαίδευση, με στόχο την εμβάθυνση των Σχολών Τουρισμού του υπουργείου και την ανάδειξή τους σε περιφερειακής εμβέλειας Κέντρα Τουριστικής Εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας της Ακαδημίας στην Ελλάδα, θα προγραμματίζονται κάθε χρόνο ειδικά workshops, σε συνεργασία με ισχυρές εταιρείες του κλάδου στους τομείς του Marketing, της Διαχείρισης Δεδομένων και του Συνεδριακού Τουρισμού, γεγονός που θα συμβάλει έτι περαιτέρω προς την ενίσχυση της εκπαίδευσης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει ήδη ιδρύσει αντίστοιχες Ακαδημίες στην Ανδόρα, όπου το συγκεκριμένο κέντρο λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια, και στην Πορτογαλία, στην οποία η Ακαδημία ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Όπως επεσήμανε, μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, στόχος είναι η δημιουργία αντίστοιχων κέντρων -εκτός από την Ελλάδα-, μέσα στη διετία 2020-2021 σε Ελβετία, Ρωσία, Γεωργία και Σαουδική Αραβία.
Επιδίωξη του ΠΟΤ είναι και η δημιουργία αντίστοιχης Σχολής στην Κίνα, σχέδιο το οποίο, ωστόσο, μετατίθεται χρονικά, εξαιτίας του κορωνοϊού.
Στο επίκεντρο οι start ups
O γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Ζ. Πολολικασβίλι, ανακοίνωσε, δε, την προκήρυξη ενός διαγωνισμού για start ups, του Tourism Tech Adventure, στον οποίο θα συμμετέχουν ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, με τους νικητές του διαγωνισμού αφενός να αποκτούν πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση, προσελκύοντας επενδυτές από το εξωτερικό, και αφετέρου να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο το πελατολόγιό τους.
Ο διαγωνισμός θα αναδείξει καινοτόμες ιδέες που συνδέουν τον τουρισμό με τον αθλητισμό και τη γαστρονομία.
Απώτερος στόχος είναι η σύνδεση της διεθνούς πλατφόρμας με το Capsule T, το πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που προωθεί ελληνικές τουριστικές start ups.
Ο κορωνοϊός και η Airbnb
Αναφερόμενος στην επιδημία του κορωνοϊού, ο Ζ. Πολολικασβίλι επεσήμανε ότι σε έναν περίπου μήνα θα είναι σε θέση να κάνει κάποιες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει στην πορεία του παγκόσμιου τουρισμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι περίπου το 70% των πτήσεων από την Ευρώπη με προορισμό την Κίνα έχουν ακυρωθεί.
Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, μιλώντας για τη δυναμική τάση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, υποστήριξε ότι η ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς εξαρτάται από τις προθέσεις κάθε κυβέρνησης.
Τόνισε, πάντως, ότι θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη φορολογική ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναδεικνύοντας τη στρατηγική που ακολουθεί η Πορτογαλία ως παράδειγμα προς μίμηση.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει «case study», δηλαδή πρότυπο ανάπτυξης για τις μικρότερες χώρες, εξηγώντας ότι η Σαουδική Αραβία θα είναι μία από τις χώρες που θα υιοθετήσει τις «καλές πρακτικές» της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.