O υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Βερολίνο.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της DW, η Γερμανία είναι παραδοσιακά «χώρα-κλειδί» για τον ελληνικό τουρισμό, κόμβος για τις αερομεταφορές προς την Ελλάδα, σημαντική πηγή άντλησης τουριστικών εσόδων από κλασικά τουριστικά πακέτα (τύπου all-inclusive) αλλά και νέα μοντέλα διακοπών.
Για όλους αυτούς τους λόγους και μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, η οποία οδήγησε πολλούς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς σε βαθιά υπαρξιακή κρίση, ο κλάδος ανακάμπτει. Μέσα σε ένα σύνθετο πολιτικοοικονομικό πλαίσιο, η Ελλάδα βγαίνει αλώβητη, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση των αεροπορικών πτήσεων σε σχέση με το 2019, ανέφερε από το Βερολίνο ο υπ. Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η ατζέντα των επαφών που είχε ο υπ. Τουρισμού στο Βερολίνο ήταν γεμάτη: επαφές με κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa (με θυγατρικές στο εξωτερικό τις Swiss, Austrian, Brussels), η Eurowings και η Condor αλλά και μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, όπως η TUI και η Der Touristik. «Ήρθαμε για να κάνουμε επαφές στην πράξη, όχι εξ αποστάσεως από ένα γραφείο» ανέφερε, επιχειρώντας να δώσει το στίγμα της δυναμικής παρουσίας της Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη, η οποία, παρά τις «Κασσάνδρες» παραμένει κορυφαίος τουριστικός προορισμός για τους Γερμανούς.
«Ήταν μια πολύ πετυχημένη τουριστική σεζόν, παρά τα σημαντικά προβλήματα που είχε να ξεπεράσει, όπως η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης και άλλα πολλά» ανέφερε μιλώντας στην DW από το Βερολίνο. Μάλιστα ο ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως το «ελληνικό τουριστικό προϊόν» έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια μέσω του λεγόμενου «rebranding» αλλά και ενός ανοίγματος σε μεγάλους διεθνείς τουριστικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Στόχος: Διακοπές στην Ελλάδα όλον τον χρόνο
Βασικός στόχος του Βασίλη Κικίλια στο Βερολίνο ήταν, όπως ανέφερε στη DW, η προώθηση των σχεδίων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τους χειμερινούς μήνες, «Οκτώβριο, Νοέμβριο, αν είναι δυνατόν και τον Δεκέμβριο». Πρόκειται για μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει να συζητείται εδώ και χρόνια, αλλά σιγά-σιγά παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.
«Ακόμη και μια εβδομάδα παραπάνω, ακόμη κι ένας τουρ οπερέιτορ παραπάνω, ακόμη κι ένας προορισμός παραπάνω είναι σημαντικό για εμάς στην προσπάθεια αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το «υπερπλεόνασμα από τον τουρισμό θα στηρίξει την ελληνική οικονομία», παρατηρεί.
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αφορά, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, σειρά προορισμών ανά την Ελλάδα, όχι μόνο την Αθηναϊκή Ριβιέρα ή πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη αλλά φυσικά και μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος. Ταυτόχρονα όμως κι άλλους, λιγότερο γνωστούς προορισμούς στο εξωτερικό, όπως πχ. η Σύμη ή άλλα χειμερινά θέρετρα.
Από την κρύα Γερμανία στη ζεστή και φιλόξενη Ελλάδα
Η επιμήκυνση όμως της τουριστικής περιόδου λαμβάνει μια νέα διάσταση στη Γερμανία. Ο Βασίλης Κικίλιας ήρθε στους συνομιλητές του με μια πολύ συγκεκριμένη και απτή πρόταση. Με απλά λόγια θα μπορούσε να συνοψισθεί ως εξής: Ελάτε και τον χειμώνα για διακοπές στην Ελλάδα, προσφέρουμε ζέστη και φιλοξενία όλον τον χρόνο.
«Οι Γερμανοί είναι πρωταθλητές στον τουρισμό για την Ελλάδα. Με αυτή τη λογική και δεδομένου ότι ως Βορειοευρωπαίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο χειμώνα, έξι-επτά μήνες, με επιβαρυμένη την ενεργειακή κρίση, εμείς προτείνουμε να έρθουν στους ελληνικούς προορισμούς που ήδη γνωρίζουν και έχουν αγαπήσει» αναφέρει στη DW.
Αν και επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα σχετικά με την επιμήκυνηση της τουριστικής περιόδου αλλά και την ανοιχτή πρόσκληρη προς τους Γερμανούς – συνταξιούχους και μη -, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι ήδη το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε επαφή με δήμους και τουριστικούς φορείς από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι πχ. τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τη Ρόδο, την Κω και αλλού λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις για την καταλληλότητα και την ετοιμότητα των υποδομών φιλοξενίας.
Μένει πάντως να φανεί στην πράξη κατά πόσο είναι πράγματι καλά προετοιμασμένη ενεργειακά η Ελλάδα για τον «σκληρό χειμώνα», όπως τον χαρακτηρίζουν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπ. Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Θα καταφέρει να τηρήσει την υπόσχεση για παροχή ζεστασιάς και μάλιστα σε προσιτές τιμές σε όσους ενδεχομένως επιχειρήσουν να διαφύγουν τον χειμώνα από την «παγωμένη» Γερμανία; Είναι όντως επαρκείς οι μονώσεις στα καλύματα που προσφέρει η χώρα; Θα αντέξει ο ξενοδοχειακός κλάδος τα επιπρόσθετα κόστη; Η πρόταση πάντως της ελληνικής κυβέρνησης ακούγεται σίγουρα δελεαστική. Ένα άλλο θέμα βέβαια είναι, τέλος, κατά πόσο οι ίδιοι οι Γερμανοί θα μπορέσουν να πληρώσουν διακοπές διαρκείας στην ηλιόλουστη Κρήτη, όταν ο πληθωρισμός στην χώρα τους τους αναγκάζει να εστιάσουν -τουλάχιστον φέτος τον χειμώνα- στα χρειώδη.