Πρότυπο, κατά γενική παραδοχή, αποτελεί η Λεμεσός σε ό,τι αφορά τα οφέλη που αποκόμισε η Κύπρος από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση κι αυτό καταγράφεται μέσα από τα δεκάδες έργα υποδομής που έγιναν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην πόλη, με τη συμμετοχή σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και την αξιοποίηση κονδυλίων πολλών εκατομμυρίων.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού, Χάρης Τρίκκης, μέσα από τα διάφορα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ έγινε κατορθωτό, ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη πενταετία, να υλοποιηθούν σημαντικά έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αναμόρφωσαν το κέντρο της πόλης, ενώ αναμένεται η υλοποίηση νέων έργων ανάπτυξης 22 εκ. ευρώ στις δυτικές συνοικίες του αστικού κέντρου, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ενδεικτικά αναφέρει την ολοκλήρωση του Προγράμματος FIESTA, μέσα από το οποίο υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις όπως η πληροφόρηση και καθοδήγηση των δημοτών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε νοικοκυριά μέσω της λειτουργίας και στελέχωσης του Ενεργειακού Γραφείου Πληροφόρησης στο Δήμο Λεμεσού. Στα πλαίσια αυτού του Προγράμματος έχουν γίνει ενημερώσεις σε σχολεία, έχουν διεξαχθεί ενεργειακοί έλεγχοι σε 160 νοικοκυριά και έχει κληρωθεί σημαντικός αριθμός ενεργειακά αποδοτικών οικιακών συσκευών στους συμμετέχοντες.

Από τις αρχές του 2018 ολοκληρώθηκε η 7η, ενώ έχει ανανεωθεί η 8ησυμμετοχή στα Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές, όπου ο Δήμος Λεμεσού ως επικεφαλής εταίρος, σε συνεργασία με τους Δήμους Γερμασόγειας, Αγίου Αθανασίου, Μέσα Γειτονιάς, το ΣΚΕ Μέσα Γειτονίας και την εταιρεία Συμβούλων Opinion & Action Services, υλοποιούν Προγράμματα κοινωνικής στήριξης και ενσωμάτωσης υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στη Λεμεσό.

Παράλληλα, συνεχίζεται η συμμετοχή στο Δίκτυο Διαπολιτισμικών Πόλεων, το οποίο αναπτύσσει τρόπους ενσωμάτωσης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος δημιούργησε και το Διαπολιτισμικό Συμβούλιο που αποτελεί φόρουμ διαλόγου μεταξύ του Δήμου, των δημοτών, κοινοτικών και υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στην πόλη.

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή σε Προγράμματα όπως το SMARTGOV, που φιλοδοξεί να βελτιώσει και να αναπτύξει την καθημερινή και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και των δημοτών, και το PROSPERITY, το οποίο χρηματοδοτεί την εκπαίδευση των λειτουργών του Δήμου σε θέματα εφαρμογής και υλοποίησης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υλοποίηση του Προγράμματος Civitas Destinations με προϋπολογισμό €730.000 από σύνολο τριών εκατομμυρίων ευρώ, με βασικό εταίρο την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε θέματα έξυπνων, οικολογικών και ολοκληρωμένων μεταφορών σε μικρές πόλεις με σημαντική τουριστική κίνηση.

Οι δράσεις που θα υλοποιήσει απευθείας ο Δήμος είναι η διευκόλυνση των οδηγών για εξεύρεση διαθέσιμων δημόσιων χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, η δημιουργία νέου σημείου πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με κινητικά, οπτικά και ακουστικά προβλήματα και η εκπόνηση μελέτης και υλοποίηση «Οικολογικής Διαδρομής», μέσα από την οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει επαφή με τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πόλης, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μέσα μεταφοράς. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία εναλλακτικής διαδρομής στο κέντρο της πόλης, με την αγορά και χρήση μικρού ηλεκτρικού λεωφορείου που θα εξυπηρετεί τους δημότες με το σύστημα hop-on hop-off.

Επιπρόσθετα, υλοποιείται το Πρόγραμμα SUMPORT με προϋπολογισμό €250.000, όπου θα χρηματοδοτηθούν δύο κύριες πιλοτικές δράσεις που αφορούν την κινητικότητα των επιβατών από το λιμάνι Λεμεσού προς το κέντρο της πόλης. Η πρώτη αφορά το σχεδιασμό και κατασκευή ποδηλατόδρομου που θα συνδέει το νέο λιμάνι με τη μαρίνα και το κέντρο της πόλης και την κατασκευή τερματικού σταθμού τουριστικών λεωφορείων και ενοικίασης ποδηλάτων κοντά στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.

Η δεύτερη δράση αφορά τη διερεύνηση ή μελέτη βιωσιμότητας για κατάδειξη της δυνατότητας ανάπτυξης θαλάσσιων μεταφορών για σύνδεση του λιμανιού με άλλα σημεία της πόλης διά θαλάσσης, μέσω θαλάσσιου ταξί.

Από τις αρχές του 2018 έχουν εγκριθεί για υλοποίηση δύο καινούργια ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν το πρόβλημα με τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και διαλογής των οικιακών αποβλήτων και την προώθηση της συμμετοχής των δημοτών στις διαδικασίες ανακύκλωσης.

Στο μεταξύ, στα πλαίσια της Ημέρας της Ευρώπης, ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει σήμερα από τις 5 το απόγευμα μέχρι και τις 9 το βράδυ, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, γιορταστική εκδήλωση που περιλαμβάνει καλλιτεχνικά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα με τη συμμετοχή ντόπιων και ξένων συγκροτημάτων. Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Ευρώπη το Σπίτι μας», θα γίνουν στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο και κατά μήκος του μεγάλου πεζόδρομου του μόλου