![SPAIN](https://www.tourismtoday.gr/wp-content/uploads/2019/07/SPAIN-696x467.jpg)
Η Ισπανία κατατάσσεται πλέον στην όγδοη θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Global Climate Risk Index της γερμανικής οργάνωσης Germanwatch.
Η έκθεση, που ανέλυσε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε 171 χώρες τα τελευταία 30 χρόνια, αποκαλύπτει ότι η Ισπανία έχει υποστεί σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και οικονομικές ζημιές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο Αντίκτυπος της Κλιματικής Αλλαγής στην Ισπανία
Μεταξύ 1993 και 2022, η Ισπανία θρήνησε 27.000 θανάτους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ οι οικονομικές απώλειες αγγίζουν σχεδόν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα πιο καταστροφικά φαινόμενα που επηρέασαν τη χώρα ήταν:
• Καύσωνες: Ιδιαίτερα έντονοι τα τελευταία χρόνια, με ραγδαία αύξηση των θερμοκρασιών.
• Πλημμύρες: Καταστροφές σε υποδομές, καλλιέργειες και περιουσίες.
• Ξηρασίες: Εξάντληση υδάτινων πόρων, κυρίως στη Μεσόγειο, που θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή.
Ακραία Καιρικά Φαινόμενα σε Αύξηση
Η Ισπανία έχει βιώσει σοβαρά ακραία καιρικά φαινόμενα τις τελευταίες δεκαετίες.
Ενδεικτικά:
• Το 1999, η ξηρασία στη νότια Ισπανία επηρέασε σημαντικά τη γεωργία και τα αποθέματα νερού.
• Το 2019, οι πλημμύρες στη νοτιοανατολική Ισπανία προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες και καλλιέργειες.
• Το 2024, η ξηρασία αποκάλυψε τα ερείπια της αρχαίας πόλης Peñarubia στη Μάλαγα, λόγω της σχεδόν πλήρους εξάντλησης του ταμιευτήρα Guadalteba, ενώ η Greenpeace κατέγραψε θερμοκρασίες έως 63°C στη Μαδρίτη.
Ο David Eckstein, Ανώτερος Σύμβουλος για το Κλίμα και τις Επενδύσεις στη Germanwatch, τόνισε:
«Η Ισπανία έχει υποστεί πολλαπλούς ακραίους καύσωνες, οι οποίοι προκαλούν σοβαρές ανθρώπινες και οικονομικές επιπτώσεις.»
Η Μάχη της Ισπανίας με την Κλιματική Αλλαγή
Παρά την ιστορική εμπειρία της χώρας από πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η Marta López Saavedra, ερευνήτρια στη Υπηρεσία Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων (NRAMS), προειδοποιεί:
«Η Ισπανία πρέπει να βελτιώσει σημαντικά την προσαρμοστική της ικανότητα στην κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς, τα απαραίτητα μέτρα δεν εφαρμόζονται στον βαθμό που απαιτείται για τον μετριασμό των επιπτώσεων.»
Η Διεθνής Διάσταση της Κλιματικής Κρίσης
Η κλιματική αλλαγή δεν απειλεί μόνο την Ισπανία, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Σύμφωνα με την έκθεση της Germanwatch, την περίοδο 1993-2022:
• Καταγράφηκαν 9.400 ακραία καιρικά φαινόμενα.
• Σημειώθηκαν 765.000 θάνατοι λόγω των φαινομένων αυτών.
• Οι οικονομικές απώλειες ξεπέρασαν τα 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια (προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό).
Τα φαινόμενα με τις πιο καταστροφικές συνέπειες ήταν:
• Καταιγίδες: 35% των θανάτων και 56% των οικονομικών απωλειών (2,33 τρισ. δολάρια).
• Καύσωνες: 30% των θανάτων, με ραγδαία αύξηση της συχνότητάς τους.
• Πλημμύρες: 27% των θανάτων, με ιδιαίτερη επιβάρυνση σε αγροτικές περιοχές.
Η Ανάγκη για Άμεση Δράση
Με την κλιματική αλλαγή να γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων. Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (14-16 Φεβρουαρίου), στην οποία συμμετέχουν 60 ηγέτες κρατών, το κλίμα θα συζητηθεί ως απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα.
Η Laura Schaefer, εκ των συντακτών της έκθεσης, δηλώνει:
«Χρειάζονται τολμηρές, πολυμερείς δράσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων, καθώς και επαρκής χρηματοδότηση για τις πιο ευάλωτες περιοχές.»
Η Ισπανία καλείται να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των υποδομών της, να αναβαθμίσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και να εφαρμόσει αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των καυσώνων.
Με τη βιοποικιλότητα, τις μεγάλες παράκτιες πόλεις και το μεσογειακό της κλίμα να βρίσκονται σε κίνδυνο, οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα θα καθορίσουν την πορεία της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση.