της Εύας Οικονομάκη
Με ταχείς ρυθμούς πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, με τα αστικά κέντρα να βρίσκονται στο επίκεντρο της ζήτησης.
Η αύξηση των καταλυμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνει το τελευταίο πεντάμηνο ακόμη και το 60% σε κάποιες περιοχές της Αττικής, ενώ μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται και για τα ακίνητα της περιφέρειας, με το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου να ξεπερνά το 20% σε κάποιους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας σε μηνιαία βάση.
Και μπορεί σταδιακά οι καλοκαιρινοί προορισμοί να μένουν λίγο πιο πίσω και τα διαθέσιμα καταλύματα να περιορίζονται σε μικρό ποσοστό κάτω του 3%, δεδομένου ότι πλησιάζει το φινάλε της σεζόν, ωστόσο, οι μεγάλες πόλεις αναρριχώνται στον πανελλαδικό χάρτη με τα ακίνητα που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.
Η Αθήνα
Μεγάλη είναι η ζήτηση που καταγράφεται για καταλύματα τύπου Airbnb στην Αθήνα, με τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων να έχει αυξηθεί τον Σεπτέμβριο σε ποσοστό που πλησιάζει το 30% σε σχέση με τον Μάιο, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του τουριστικού προφίλ της ελληνικής πρωτεύουσας.
Τα Εξάρχεια, το Παγκράτι, οι Αμπελόκηποι και ο Κεραμεικός σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση διαθεσιμότητας, με το ποσοστό ανόδου να ξεπερνά το 40%.
Μάλιστα, ο Κεραμεικός καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 4,3% σε σχέση και με το 2019.
Μεγάλη προσφορά ακινήτων σημειώνεται και στον Νέο Κόσμο, ο οποίος βρίσκεται στο συν 37,13%, ενώ η μικρότερη αύξηση διαπιστώνεται στο προπύργιο της Airbnb, το εμπορικό τρίγωνο της Πλάκας, όπου το ποσοστό ανόδου διαμορφώνεται στο 17,04%, με τον αριθμό των καταλυμάτων, ωστόσο, να ξεπερνά τα 1.400.
Κατά 30% περίπου έχει αυξηθεί η προσφορά καταλυμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση σε ολόκληρη την Αττική, με τη Βάρκιζα και τη Βάρη να καταγράφουν αύξηση 60,18%, τη Ραφήνα να ακολουθεί στο συν 57,69% και το Παλαιό Φάληρο (48,72%), τον Αλιμο (47,83%), τη Βουλιαγμένη (45,13%), την περιοχή του Ζωγράφου (43,75%), το Χαλάνδρι (43,66%), τη Νέα Σμύρνη (41,84%) και τη Βούλα (41,59%) να έπονται.
Χαρακτηριστικό της αύξησης των διαθέσιμων καταλυμάτων είναι το γεγονός ότι η ποσοστιαία άνοδος σε όλες τις περιοχές όπου συγκεντρώνεται η ζήτηση, διαμορφώνεται σε διψήφιο ποσοστό που ξεπερνά το 20% το διάστημα Μαΐου-Σεπτεμβρίου.
Τα αστικά κέντρα
Στη βραχυχρόνια μίσθωση στρέφονται, την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των προσφερόμενων καταλυμάτων από 2.164 τον Αύγουστο αυξήθηκε σε 2.299 τον Σεπτέμβριο, με την άνοδο να διαμορφώνεται στο 6,24%.
Αντίστοιχη είναι και η δυναμική που διαπιστώνεται στην Πάτρα, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 4% σε μηνιαία βάση, καθώς και στα Χανιά, με την αύξηση να προσεγγίζει το 4%. Πιο έντονη κινητικότητα καταγράφεται σε προορισμούς όπως το Ηράκλειο Κρήτης και η Καλαμάτα, με τα ποσοστά ανόδου να ξεπερνούν το 15% και το 23% αντίστοιχα.
Οι αιτίες
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την αύξηση των εγγραφών στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και στο γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες μετά το πέρας της δύσκολης περιόδου που στιγματίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού και τη λήξη των συμβολαίων που είχαν ήδη υπογράψει με όρους μακροχρόνιας μίσθωσης, αποφάσισαν να ποντάρουν στη δυναμική της συγκεκριμένης τάσης.